Ébredj, Budaörs! –a test és lélek tavaszi költése

0
802

A hét eleji nagy hideg után végre elérkezettnek érződik a tavasz beköszönte: hajnalban már hangosan csicseregnek a madarak, a földből előbukkannak az új növénykék, érezhetően hosszabbodnak a nappalok és a mozgási igény is feltámad az emberekben a tél, a hideg időjárás múltával. Ilyenkor pedig remek alkalom, hogy mozgásformát válasszunk magunknak a Jókai Mór Művelődési Ház által szervezett programsorozaton, az Ébredj, Budaörs! elnevezésű rendezvényen.

 

Az ingyenes mozgásórák sorozata már csütörtök délelőtt elkezdődött Kuti Krisztina NMPT (Természetes Mozgásminta tréning) gyerekekre kifejlesztett, gerincbántalmak megelőzését szolgáló foglalkozásával. A négy napos rendezvényen a művelődési ház minden mozgáskurzusát ki lehetett próbálni térítésmentesen, így a korhatár nélkül gyakorolható Pilatest (ízületkímélő mélyizom torna) és a Do-In tornát – mely egy önmasszázsra épülő mozgásforma – is. A programsorozat minden napját esténként a séta zárta – Sétálj velem! Petrény Andrással -, ezért aki a séta iránt érdekelődött, bizonyára talált magának megfelelő időpontot, hogy megismerje annak nehézségi fokát, hangulatát.

Fotó: Fehér S. Zsuzsa

Péntektől bekapcsolódott a rendezvénysorozatba mindennapi jelleggel a Hatha Jóga (Rónai Róberttel) és a futás (Kocogi futócsoport Gyurcsák Szilvi vezetésével). Utóbbi idén ünnepli ötéves fennállását, ezért a vasárnap délelőtti edzés után koccintásra is sor került – kölyökpezsgővel -, és a művelődési ház születésnapi ajándékkal is kedveskedett a futóknak: egy-egy Kocogi feliratú pólót kaptak.

Hajnali (pontosabban éjjel) fél háromkor gyülekeztek szombaton a legelszántabbak a JMMH előtt, hogy Petrény András vezetésével elinduljanak az éjszakai túrára. A lakott terület végénél a tényleges túra erős kaptatóval kezdődött, a piros jelzést követve haladtak fölfelé a túrázók az Erdész utcával párhuzamos ösvényen a Trafóház elnevezésű tereptárgyig. Innen jobbra térve, az erdőn át a Konkoly-Thege Miklós útig, majd azon a bal oldalon feltűnő sorompóig haladtak, ahol ismét bementek az erdőbe. A sárga jelzésen északra haladva kissé letértek az útról, hogy megnézzék a Budapesti Természetbarát Sportszövetség emlékhelyét a Magaskői kőfejtőnél, majd továbbmentek Makkosmáriáig. Visszafelé másik útvonalon vezette Petrény András a társaságot a Trafóházig, majd onnan a Farkas-hegy felé kanyarodtak – ekkor már olyan világos volt, hogy lámpák nélkül lehetett haladni. A napfelkeltét egy kiszögellésről várták meg, ahol a túravezető termoszból kávéval kínálta a túrázókat. Bár a Nap egy felhőréteg mögül bukkant csak elő, valamivel a tényleges napfelkelte után, ez semmit nem rontott az élményen. Lefelé gyorsan haladtak, így a még több mozgásra vágyók még elérték Rónai Róbert Hatha Jóga óráját.

A nap további részében hangsúlyos részt kapott Kuti Krisztina Pilates, illetve az NMPT (Természetes Mozgásminta tréning) workshopja, ahol az érdeklődők többek közt megtudhatták, miért fontos ez az irányzat. A mai világban az ember teljesen máshogy tölti napjait, mint amire az emberi test kialakult. A sok ülés, és egyéb, beidegződött rossz mozdulat kiigazítására jó a mozgáskorrekció. A helyes mozdulatok kevésbé terhelik az ízületeket és a gerincet, ami a legtöbb mozgásszervi panasz hátterében áll.

A Yin Jóga és a szemtorna már régóta szerepel Pintér Krisztina, a lakótelepi Közösségi Ház vezetőjének repertoárjában. Ezúttal az arcjógával ismertette meg az érdeklődőket. Az arcjóga-arctorna létrehozója, Koós Viki már januárban tartott előadást ebben a témában, hamarosan a gyakorlatban is elsajátíthatjuk ezt a – nem csak arcfiatalító – módszert.

Összességében az idei Ébredj, Budaörs! rendezvény jól sikerült, minden eseményre tucatnyinál is többen voltak kíváncsiak. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy a Jókai Mór Művelődési Ház sokrétű programkínálattal segíti a város lakóinak mozgás- és egészséges életmódra törekvő igényét.