E-bejelentő – könnyebbség a közművek ügyintézéséhez

0
299

Az egyik legnagyobb ügyintézési feladat az ingatlanok tulajdonosváltozása esetén, hogy az összes közműcégnél el kell járni a szerződések lezárása érdekében, és az új előfizetőnek meg kell kötni az új szerződést a közműszolgáltatóval. Ilyenkor a régi tulajdonosnak ki kell fizetnie hátralékait, vagy az elszámolás megtörténtekor a túlfizetését visszakaphatja.

A mai kor szelleméhez méltóan végre elérhetővé vált az e-bejelentő szolgáltatás, mely összefogva az összes közműszolgáltató céget lehetővé teszi az online ügyintézést.

Egy helyen, ráadásul számítógépünk előtt ülve tudjuk végre intézni az átírással kapcsolatos feladatokat.
Az ügyintézés lehetséges új szerződőként, régi szerződőként, vagy akár meghatalmazottként is, tehát szinte semmilyen korlátozás nincsen.

Így nem kell személyesen elmenni a víz-, gáz-, áramszolgáltatókhoz, ami rengeteg időt, pénzt és energiát spórol nekünk.

Gyakorlatilag az összes közműszolgáltató cég csatlakozott ehhez az oldalhoz.

További előny, hogy a felület egységes, tehát nem minden szolgáltató saját rendszerét kell a jövőben megfejteni, és abban mozogni.

Számtalan ingatlanügylet köttetik előttem. Adásvételi szerződések, ajándékozási szerződések, tartási, életjáradéki szerződések. A gyakorlatban a közművek átírását, a számlák lezárását látom a legnagyobb feladatnak ezen ingatlanügyletek során. A tapasztalt problémák alapján úgy gondolom, hogy ez a szolgáltatás óriási segítséget jelent majd az ügyfeleknek. Az oldal megoldást nyújt olyan esetekre is, amikor a szerződő külföldön van, vagy a szerződéskötést követően külföldre távozik. Eddig ilyen esetekben mindenképpen szükség volt egy meghatalmazottra, aki az ügyes-bajos közművekkel elbíbelődött. Most már akár külföldről is intézheti az ügyeit mindenki.

Akkor is szükség lehet ügyintézésre, ha nem a tulajdonviszonyokban, csak adatainkban történik változás. Levelezési cím, telefonszám, email cím változása esetén szintén szükséges a bejelentés. Nagy jelentősége van pl. egy hátralékos fizetési kötelezettség behajtása során, hogy a levelezési címünk hatályos-e a közmű szolgáltató rendszerében. Örülhetünk, mert ez is intézhető az e-bejelentőn keresztül.

A szolgáltatás ingyenes. Ügyfélkapu regisztráció természetesen szükséges a használatához, de ezt már megszokhattuk, hiszen szinte az összes hivatalos ügyintézéshez szükségünk van ügyfélkapus azonosításra. Az e-bejelentő szolgáltatása a https://e-bejelento.gov.hu oldalon érhető el.

Írta: Dr. Moravcsik Krisztina

Bővebben: http://moravcsik.hu

További jogi tanácsok: ITT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here