Ceruza, füzet, iskolatáska – bőséges az áruházak kínálata

0
947

Bár még két hét van az iskolakezdésig, július végén elkezdődött a multiknál az iskolaszervásár. Budaörsön sok áruházlánc képviselteti magát, így széles a választék. Összeállításunkkal az iskolásokat nevelőknek próbálunk segíteni pár hasznos tanáccsal.

Leendő elsős anyukájaként a minap hosszú perceket töltöttem el a kisfiammal az egyik nagyáruház írószeres állványa előtt, holott csak HB-s grafitceruzákat szerettem volna venni. Igen ám, de nem tudtam, mekkora választékra kell felkészülnöm. Van ugyanis egyszerű, faszínű ceruza, de egy elsősnek fontos, hogy tetsszen neki az, amivel ír, így nem erre esett a választás. Van még formatervezett, csíkos festésű, de van olyan, amelyiknek még a farésze is fagyiszínekben pompázik, sőt van metálfényű, a végén színes radírral. Hát mi húsz perc variálás után erre tettük le a voksunkat. De kinek van arra ideje, hogy egy 30-40 tételből álló tanszerlista esetén minden egyes árucikknél hosszú perceket lamentáljon az adott termék előnyeiről és hátrányairól? Szerintem sokunknak véges a türelme, ezért érdemes otthon átnézni az aktuális reklámújságot, és ha lehet, célirányosan és szigorú listával felszerelkezve elindulni a nagyáruházakba, hogy ne tévedjünk el a több száz termék között.

Néhány reklámújságot átlapozva azt láttam, hogy az Auchan és a Tesco több száz termékkel készül az iskolakezdésre. A kisebb boltokban természetszerűleg kisebb a kínálat, de érdemes benézni az Aldiba és a Budaörsön most megnyílt Lidlbe, sőt az IKEA-ban szintén találhatnak iskolaváró szekciót, ahol a gyermek az elmúlt hónapokban összegyűjtött IKEA-petákjaiból saját maga megveheti a filceit vagy éppen a festékeit. Ha pedig végképp nem akarunk az áruházakban tülekedni, próbáljuk meg az online házhoz rendelést, amely nem csak a Tescoban és az Aldiban, de például – a bezárásáról szóló hírek ellenére a  Törökbálinton még mindig nyitvatartó – Office Depot-ban is elérhető.

Nézzük meg, milyen az ideális iskolatáska! Elengedhetetlen, hogy a hátizsák önmagában könnyű legyen, hiszen a gyermeknek nap mint nap teletömve kell majd cipelnie. Bár manapság vannak gurulós táskák is, ezeket a pedagógusok nem ajánlják, mert torzíthatja a gyermek mozgását és a tartását. A hátat legjobban kímélő táskák a kompakt, anatómiai termékek, állítható vállpánttal. Az árak? Az áruházak saját márkás hátizsákját 3990 Ft-ért lehet megvenni, az úgynevezett ergonomikus hátizsákot 4990 Ft-ért, anatómiai hátizsákot 10 000 Ft felett találunk, de akár több tízezret is beruházhatunk például mágneszáras iskolatáskába. Ugyanakkor az is fontos, hogy a táska ne legyen túl nagy, ám több rekesz legyen benne, hiszen így a pakolás sokkal könnyebb, és a táska rendje egyszerűbben megtartható. Ne feledjük, hogy nem csak a tanszereknek, de a kulacsnak és az uzsonnás doboznak is bele kell férnie! Természetesen nagyon fontos a közlekedési biztonság, így amennyiben lehetséges, válasszunk fényvisszaverő felülettel rendelkező hátizsákot, vagy tegyünk rá pár macskaszemet. Egy minőségi táska több szezonon át használható marad, így nem muszáj, ezen nem érdemes spórolni.

A táskán kívül az alapfelszerelésbe tartozik a füzet, amelyből szintén sokszínű a választék: a kisalakú, A/5-ös füzeteket már 29 Ft-ért megkapjuk például a Lidlben, vagy 33 Ft-ért vehetjük meg az Aldiban, de a spirálos vagy különböző mintákkal ellátott, ún. dizájnfüzetekért több száz forintot kell fizetnünk. Mint minden terméknél, a ceruzáknál is a saját márkás termékek a legolcsóbbak: a Tescóban 50 Ft-ért alatt találhatunk, de az Auchanban sem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni. A jó ceruza nagyon fontos, mivel nagy befolyással lehet gyermeke íráskészségére. A hegy keménysége hatással van a kicsik írásának stílusára és a helyes ceruzafogásra. A ceruzákon található jelzések megkönnyítik a válogatást: a különböző keménységi fokokat a H és B betűk jelölik. A legkeményebb grafit értéke 10H, a legpuhábbé 8B, a HB pedig a két véglet közötti értéket jelöli. Az elsősöknek a puhább ceruza való, HB-től 2B-ig, másodikban már a HB és 1H közötti ceruzák javasoltak. A gyerekek később elegendő gyakorlás után tollra válthatnak, és kipróbálhatják a golyóstollakat, tűfilceket, sőt akár a töltőtollakat is. Egy saját márkás golyósirónra 49 Ft-ért szert tehetünk, a márkás tollak viszont természetesen drágábbak. A tolltartók sem olcsók, az egyszerűbb is 2000-3000 forint, de például 1699 Ft-ért találtunk a Lidlben előre betöltött tolltartót is.

A választék, nem lehet elégszer ismételni, nagyon színes. S bár a divat változó,  még mindig tartják magukat a mesefigurás (például cuki pónik és Minyonok) és akcióhősös (Pókember és Superman) termékek, dübörög a Star Wars és a Jégvarázs is. A tanszerek ára, mint láttuk, nagyon széles spektrumot ölel fel, de ugyanabban a termékkategóriában  nincs számottevő különbség az egyes nagyáruházak között. Természetesen érdemes keresni az akciós termékeket, de figyelembe kell venni, hogy milyen messzire van az adott bolt, nehogy a  tömegközlekedésre vagy az üzemanyagra költött pénz elvigye a megspórolni szánt összeget.

(Képek: archív és pixabay.com)

Kapcsolódó cikkünk: az iskolakezdési támogatásról ITT érhető el.