Dr. Tóth Ferenc (nem csak) a 4. számú választókörzetről

0
716

Tíz egyéni képviselő van a testületben, és közülük a napirend előtti hozzászólásokban talán dr. Tóth Ferenc a legaktívabb. Itt belóg az útra egy ág, ott befolyik a telkekre az esővíz, kátyúzni kéne a Budapesti úton, korlátozó táblát szeretnének a lakók a Temesvári utcába. Tényleg ezek a legfontosabbak? S miben látja a BFE tagja a képviselői munka egészét?

Mit az, amit megválasztása, tehát 2014 ősze óta sikerült a választási körzetében megvalósítani?

A 4. számú választókerület a Budapesti út – Alsóhatár utca – autópálya – Clementis utca által határolt környék Budaörs nyugati részén, csendes családi házas lakóövezet. Noha az egész városhoz hasonlóan az infrastruktúrája magas szintű, feladatok, felújítások, javítások vagy új elképzelések mindig adódnak. A lakók főleg a közlekedéssel, a vízelvezetéssel, az utcák tisztításával és olykor a közrenddel kapcsolatos kérdésekkel keresnek meg. Megválasztásom óta sok ügyet sikerült ezek közül megoldani, de vannak elhúzódó problémák, például azért, mert a megoldás nem a város hatáskörébe tartozik.

Ilyen például a Budapesti út, ahol sok az úthiba, a kátyú és sok helyen vannak repedések a házakon?

Igen. A főút kezelése állami feladat és erre a városnak nincsenek forrásai sem. Az autópályadíj bevezetése óta nagyon megnőtt a forgalom a Budapesti úton, és bár próbáljuk megoldani, hogy a Szellő és Alsóhatár utcából minél könnyebb legyen ide a kifordulás, ami jelenleg gyakran nehéz és veszélyes, a lámpák kiépítése, vagy a város végére tervezett körforgalom megépítése megint nem csak a városunkon múlik. Némileg csillapítja az út forgalmát, hogy elkészült a Kesjár iskola melletti kishíd, így sokaknak ez menekülési útvonal a főút elkerülésére.

További eredmények?

Ebben az évben valósult meg az Árnyas utca felújítása, ahol a belső buszjárat is közlekedik. A Kesjár iskolánál a balesetveszélyt csökkenti, hogy új zebrát alakítottunk ki a gyerekek védelmében, amihez egy buszmegállót is át kellett helyezni. Az intézmény előtt új parkolók épültek. Bővítettük az iskola játszóterét, mivel egy gázelosztó állomás az épület udvaráról máshová került. Sikerült megoldani az 1. számú iskola mögötti telkekhez a Budafoki utca lakói által évek óta sürgetett vízelvezetést, és beljebb került az iskolakerítés is. A Temesvári utca lakói sebességkorlátozási és parkolási problémákkal kerestek meg, ide táblát helyeztünk ki, valamint a közterületesek is figyelemmel kísérik a parkolási szabályok betartását.

Ön szerint bevált a városban az új parkolási rend?

Úgy gondolom, hogy igen, hiszen már napközben találhatunk szabad parkolóhelyeket, ami pár évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt.

Kiktől kapott az elmúlt két évben a munkájához segítséget?

Bármilyen ügy merül fel, a városházán minden szakirodától hathatós segítséget kapok, a műszaki ügyosztálytól kezdve a szociális irodán át a közterület felügyelőkig és a BTG munkatársaiig. Vannak nehéz élethelyzetek, főleg idősek, munkanélküliek kérnek segítséget, és miután a megfelelő irodához irányítom őket, ahol elintézik az ügyüket, újra felhívnak és megköszönik azt.

Mi a véleménye az önkormányzati testületi és bizottsági ülések hatékonyságáról?

Én az Önkormányzati Közbeszerzési Döntőbizottság munkájában és az Ügyrendi Bizottságban veszek részt, az előbbiben elnökként. Itt születnek a városi beruházásokkal kapcsolatos közbeszerzési pályázati kiírások és döntések, szigorú törvények és előírások alapján. Elsődleges fontosságú, hogy Budaörs számára a leggazdaságosabb módon és kiváló minőségben készüljenek el például a különböző útfelújítások és intézményi beruházások, ezekhez pedig olyan cégeket, szolgáltatókat kell kiválasztani, amelyek magas minőséget garantálnak városunk számára…

Bocsánat, hogy közbevágok, de ez így brosúra ízű. Ráadásul a közpénzből megvalósuló fejlesztésekről napjainkban senkinek nem a „leggazdaságosabb” és a „magas minőség” jut az eszébe, hanem a korrupció. Mondana inkább ismét példát arra, amivel elégedett?

A városi közvilágítás megújításának a folyamata szerintem ilyen pozitív példa, szemben az országban látott, a kormányfő vejének a cégéhez kötött beruházásokkal. Budaörsön a város úgy jutott hozzá a legkorszerűbb világítótestekhez, hogy a beruházás költségeit a megtakarításból fogjuk a kivitelezőnek visszafizetni, aki azt maga finanszírozta.

Visszatérve a testületi és a bizottsági munkára, mivel a Budaörs Fejlődéért Egyesület, melynek ön is tagja, abszolút többségben van, nem színjáték az, ami az üléseken zajlik?

Nem titok, hogy a BFE-képviselők előzetesen egyeztetnek a napirendekről, és a dolgok természetéből fakadóan a megbeszéléseinken vannak különböző vélemények és sokszor élénk viták is kialakulnak. Én, mint kezdő képviselő, nagyon élvezem ezeket, de nyugodtan állíthatom, hogy ilyenkor mindenkit csak a jó szándék vezérel. A napirendekről ezért a frakciótagok között már valóban nincs érdemi véleménykülönbség a nyilvános üléseken. Kezdetben a legtöbb döntés a frakciók között is egyetértésben született meg, az utóbbi hónapokban azonban az ellenzék (Fidesz-KDNP) sok szakmai ügyből csinál politikát, mint például az egészségközpont körül kialakult helyzet, ami abszolút nem szolgálja a város érdekeit. Én magam a testületi üléseken napirend előtt azért igyekszem a körzetem problémáit és kéréseit a hivatal felé tolmácsolni, mert így sikerül a nyilvánosság és a média felé is közvetíteni ezeket.

Amikor képviselő lett, erre számított? 

Igen. Mindig érdekeltek a közügyek, a politika, az emberek. Próbálom a munkámat jól végezni, mindig elérhető vagyok, ha megkeresést kapok, azonnal próbálok segíteni, a közösségi portálokon is aktív vagyok a városi ügyekben. Ez a kommunikációnak egy új formája és egyre inkább fontos. Jó tudni: távoli helyekről is látják, hogy Budaörs milyen ütemben fejlődik, sokan kis Ausztriának nevezik és ennek köszönhetően a város lakosságának nagy többsége imád itt élni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here