Dr. Ritter Gergely tájékoztatása az oltási folyamatról

0
426

Dr. Ritter Gergely budaörsi háziorvos rendelkezik az egyik legnagyobb körzettel a városban és gyakran kérünk tőle tájékoztatást egészségügyi kérdésekben. Ezúttal azonban ő maga osztotta meg a praxisában zajló oltási folyamatról, egyebek között azt, hogy a döntés szabadsága mindenkit megillet, ezért tiszteletben tartja, ha a felajánlott oltóanyagot a páciens nem fogadja el, emiatt nem kerül senki a sor végére, de abból tud oltani, amit kap.

Tájékoztató a praxisomban zajló oltási folyamatról!
Tisztelt Betegeim!
Számtalan megkeresést kapok naponta, az oltási renddel kapcsolatosan, ezért néhány pontban összegezve szeretném megosztani Önökkel, hogyan zajlik az oltási beosztás folyamata, milyen tényezők játszanak szerepet az oltási rend meghatározásában.
1. Nem tudom megválaszolni, hogy ki hányadik az oltási sorrendben, mert nincsen oltási sorrend, hanem oltási lista van, ami tartalmazza mindazon 18 év feletti betegeimet (születési dátum szerint rendezve), akik regisztráltak oltásra. Mivel a regisztráció folyamatos, a frissített listát két hetente kapom meg. A lista nem tartalmazza a regisztráció dátumát, mert nincsen szerepe az oltási rend meghatározásában, mivel azt elsősorban az adott személy kora, egészségügyi állapota, és egyéb kockázati tényezők, valamint a vakcina rendelkezésre állása határozza meg.
2. Jelenleg még van a praxisomhoz tartozó regisztrált betegeim között 60 év feletti oltásra váró, ezért ezen páciensek prioritást élveznek, de már folyamatban van a fiatalabb korosztály oltása is.
3. Fiatalabb páciensem között is van olyan, aki egészségügyi állapota miatt fokozottan veszélyeztetett, ezért a lehető leghamarabb meg kell kapnia az oltást.
4. A Covid-19 elleni vakcinázás folyamatát a Kormányhivatal koordinálja, optimális esetben hetente kapok értesítést arról, hogy milyen oltóanyag érkezik, hány fő részére, illetve adott esetbe a behívhatók körét is specifikálják (csak 60 év felettieknek, kismamák…).
5. Általában szintén hetente kapok tájékoztatást a Kormányhivataltól, hogy a hivatal által megadott oltóponton, milyen adott vakcinára, adott idősávra, hány embert küldhetek, illetve esetlegesen meg van határozva a behívhatók köre is.
6. A Magyarországon rendelkezésre álló vakcinák elfogadottsága vagy elutasítottsága, a vakcinákról szóló hírekkel együtt változik ezért, ha éppen olyan vakcinát kapok, ami adott pillanatban kevésbé népszerű, akkor szélesítenem kell a behívottak körét, mert az oltóanyag korlátozott ideig tárolható.
7. Azt vallom, hogy a döntés szabadsága mindenkit megillet, ezért tiszteletben tartom, ha a felajánlott oltóanyagot a páciens nem fogadja el, emiatt nem kerül senki a sor végére, de a fent említett heti tájékoztatás miatt nem látom előre, hogy milyen oltóanyagot kapok, ezért nem tudom megválaszolni, hogy a preferált oltóanyag mikor érkezik.
Az oltás folyamatosan zajlik, minden eszközzel azon vagyok, hogy a lehető leggyorsabban hozzájussanak.
Nagyon köszönöm az eddig is tanúsított türelmüket és együttműködésüket!
Tisztelettel:
dr. Ritter Gergely

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here