Dr. Ritter Gergely a koronavírusról

0
4790

Ha valaki észleli magán a tüneteket, akkor fel kell hívnia a kezelőorvosát

Március 2-án kaptuk a második, módosított eljárásrendet a Nemzeti Népegészségügyi Központból, mely tartalmazza a követendő járványügyi és infekciókontroll szabályokat. Ebben részletes útmutatást adnak, hogy mik a teendők a megelőzés és az esetleg kitört járvány esetén – tudtuk meg dr. Ritter Gergely budaörsi háziorvostól.

Két kritériumnak kell megfelelnie annak, aki valóban a gyanús kategóriába tartozik – folytatta. –  Egyik az, hogy három tünet (magas láz, szárazköhögés, nehézlégzés) közül egyet produkál vagy 14 napon belül valamelyik érintett országban járt, ahol hivatalosan van koronavírus fertőzés (Kína, Szingapúr, Hong Kong, Japán, Dél-Korea, Irán, Olaszország), illetve valaki olyan személlyel van kontaktusa, akiben a vírust már kimutatták. A kontaktus ebben az esetben olyan szoros kapcsolatot jelent, mely például kétméteres körzeten belül 15 perc együtt-tartózkodás. Általában ebbe beletartoznak azok, akikkel az illető egy háztartásban él, közös, zárt légtérben tartózkodik, vagy fizikai kapcsolatba – például kézfogás – került.

A mi feladatunk ebben az, hogyha valaki észleli magán a tüneteket, akkor fel kell hívnia a kezelőorvosát, aki a telefonon keresztül kérdéseket tesz fel, és e megadott kérdésminta mellett kell megítélni azt, hogy az illető a gyanús vagy a nem gyanús kategóriába tartozik. Ha alapos a gyanú, hogy valóban fertőzött, akkor kell értesíteni a Népegészségügyi Intézet járási hivatalát, ügyeleti időben a megyei kormányhivatalt, és hívni a mentőket, akik ilyen esetben speciális mentőjárművel, az illetőt izolálják és a legközelebbi infektológiai osztályon helyezik el.

A magyar szabályozással kapcsolatban felmerülnek kérdések, ellentmondások. Például kinek van jogosultsága arra, hogy kényszerítsen valakit, hogy otthon maradjon két hétre karanténba? Nincs pontosan meghatározva, hogy ezeknek a jogi szabályozása és anyagi vonzata hogyan működik.

A tisztifőorvos asszony azt mondta, hogy amíg tünete nincs az illetőnek, addig nem köteles elzárkózni. Azonban amint tünetei mutatkoznak, onnantól lépnek életbe az elrendelt rendszabályok. Ennek mond ellent az, amit leírtak, hogy aki fertőzött, az a tünetek megjelenése előtt is az, tehát amikor az ember még teljesen tünetmentes, prodromális szakaszban van, akkor is veszélyes lehet a környezetére, ezért nem értem, hogy ezt miért ne vegyük komolyan, és miért nem kell a gyanús személynek otthon maradnia.

Lengyelországban kormányszinten hoztak olyan rendeletet, amiben ők ezt úgy szabályozzák, hogy a fertőzött, illetve a gyanús esetekben is kötelezővé tették a kórházi ellátást. A kéthetes karantén is kötelező a gyanús esetekben, ha nem igazolt a vírusfertőzés. Ezen kívül a táppénzen töltött időszakot, a karantén idején is, anyagilag kompenzálják, illetve ha iskolát bezárnak, a szülőket is kompenzációs díjban részesítik, ha a gyerekkel otthon kell maradni.

A koronavírussal kapcsolatban az a fő baj, hogy nem ismerjük a viselkedését. Ennek az első változata 2003-ban már jelen volt, SARS-CoV1 néven, mely okozott egy járványt a Közel-Keleten, de sikerült jól izolálni, abból nem lett világjárvány. Ez annak a mutáns változata (SARS-CoV 2).

Személyes véleményem az – tette hozzá a háziorvos -, hogy mivel az egész járvány egy olyan országból indult ki, ahol 1,4 milliárd ember él, és különösen az, hogy azon a helyen, ahol kitört, 80-100 millió ember él egy helyen, tehát eleve nagyobb volt a fertőzés lehetősége.

Emlékeztetőül: a 2020. március 4-én megtartott budaörsi önkormányzati rendkívüli testületi ülésen megszavazták a képviselők, hogy 10 millió forintot biztosítanak a koronavírus-fertőzés kapcsolatos megelőzésre és esetleges teendőkre. Továbbá döntöttek az önkormányzathoz tartozó intézmények – óvodák, bölcsődék, kulturális intézmények, szociális ellátó intézmények – fertőtlenítő szerekkel, védőeszközökkel való ellátásáról és hogy amennyiben a vírus megjelenik és karanténra lesz szükség, az önkormányzat gondoskodik a karantén alá vett emberek napi szintű ellátásáról. Az önkormányzat már tájékoztatta az intézményvezetőket, hogy amennyiben dolgozóik, vagy az ellátottak, illetve családtagjaik az elmúlt időszakban fertőzött területen jártak, lehetőleg ne menjenek közösségbe és figyeljék saját magukat, illetve családtagjaikat. A vírus tüneteinek észlelésekor haladéktalanul hívják háziorvosukat és maradjanak otthon.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here