Dr. Benda Judit: Egyszerűen finom – A teljes értékű konyha (könyvajánló)

0
1266

“…nem ismerek olyan kiadványt, amiben ilyen részletességű táplálkozási tanácsok mellett ekkora mennyiségű recept is szerepelne. Tökéletes kézikönyv azoknak, akik egészségesebbé szeretnék tenni a táplálkozásukat. Ezúton is gratulálok ehhez a munkához, tényleg csak szuperlatívuszokat tudok megfogalmazni a koncepcióról és a tartalomról. Egészen biztos, hogy gyakori használatban lesz a konyhámban”

A teljes értékű konyha a német Vollwertkost vagy angol whole food megfelelője. Alapját dédszüleink konyhaművészete képezi a élelmiszeripar előtti időkből – abból az időből, amikor még mi magunk készítettük el az ételeinket almából, káposztából, répából, búzából – azaz természetes alapanyagokból. Az ipari feldolgozás tönkreteszi, kivonja, átalakítja ételeinkben azokat az életfontosságú anyagok, amelyek miatt ennénk őket. A teljes értékű konyhából hiányoznak ezek a finomított, feldolgozott élelmiszerek. A szakácskönyv receptjeinek zömét a hagyományos magyar konyha ételei alkotják kiegészítve a nagyvilág ételeivel – kicsit átalakítva. A teljes értékű ételek remekül beilleszthetők a magyar konyhába, így megszokott ételeink segítségével tudjuk egészségesre enni magunkat.

 Ez a szakácskönyv családi szakácskönyv – célja az, hogy a kezdő vagy akár gyakorló szülő, háziasszony, singli kezébe olyan könyv adassék

– amely átsegíti az egészséges táplálkozáshoz vezető út kezdeti nehézségein
– amely ételeinek többségét a gyerekek és a család más ételekhez szokott tagjai is szívesen fogyasztják
– amely egyszerű és finom recepteket tartalmaz, azaz nem kell az életünket a konyhában töltenünk
– amely napjaink divatos táplálkozási irányzatai helyett a józan eszünket követi

Füge Kata foodblogger (Futureater), aki úgy különben a Pécsi Egyetem tanára, a következőt írta: “Szerintem hihetetlenül hiánypótló mű, nem ismerek olyan kiadványt, amiben ilyen részletességű táplálkozási tanácsok mellett ekkora mennyiségű recept is szerepelne. Tökéletes kézikönyv azoknak, akik egészségesebbé szeretnék tenni a táplálkozásukat. Ezúton is gratulálok ehhez a munkához, tényleg csak szuperlatívuszokat tudok megfogalmazni a koncepcióról és a tartalomról. Egészen biztos, hogy gyakori használatban lesz a konyhámban.”«

Benda Judit táplálkozástudományi szakember, egészség-tanácsadó, gyógyszerész, újságíró, könyvkiadó, négygyermekes anyuka. Imád enni, szenvedélyesen szeret finomakat főzni, és főleg kísérletezni. Szereti az egzotikus ízeket, a kihívásokat, és a sikert művei tálalásakor.

Az egészséges táplálkozás és végső soron az egészséges életmód felé vezető úton a gyermekei egészsége iránt érzett felelősségtudat indította el. A gyerekek megszületéséig körülbelül úgy éltek, mint minden huszonéves: azt gondolták, hogy örökké egészségesek lesznek, ezért egyáltalán nem foglalkoztak azzal, hogy mit is esznek.

A gyógyszerészkaron csakúgy, mint az egész orvostudományi egyetemen semmit sem tanítottak a táplálkozás fontosságáról. Az egészségről beszéltek, de az egészség megtartása, a megelőzés nem volt szempont.

Kisfia születésekor kereste fel az első bioboltot, kezdte el olvasni a témával foglalkozó könyveket, és ment el arra az egészség-tanácsadó képzésre, ahol rávilágítottak a táplálkozás fontosságára és arra, hogy az egészségünk nem ér véget a gyomrunknál: az egészségünket, a jó közérzetünket minden befolyásolja, amivel valamilyen módon kapcsolatba kerülünk. Azaz a sorsunk a kezünkben van.

Amikor elvégezte az egészség-tanácsadó képzést, felkereste a sarki patikát. A terve az volt, hogy együttműködést ajánl fel: a patikában lehetne tanácsadást tartani az egészséges táplálkozásról. Mivel a gyógyszerek is az egészség visszanyerését célozzák meg, úgy gondolta, reális az elképzelése. A fiatal gyógyszerésznő végighallgatta, majd azt mondta: mi egymás ellen dolgozunk.

Rátapintott a lényegre. Az egészséges táplálkozás olyan mértékben megerősíti a szervezetet, hogy nincs szükség sem orvosra, sem gyógyszerészre.

Ez a szakácskönyv ehhez nyújt segítséget. És bár Judit nagyon szeret kísérletezni a legkülönbözőbb ízekkel és alapanyagokkal, a könyvben többnyire megmarad a biztonságos hazai vizeken. Ennek az az egyszerű oka, hogy a gyerekek ízlése általában igen konzervatív – egy bizonyos, meglehetősen zsenge életkor után, már csak azt eszik meg, amit ismernek.

Ezért a receptek többségének alapját a magyar konyha ételei képezik, amelyeket átalakított a teljes értékű konyha elvei szerint, és kiegészített a világ különböző részeiből származó hagyományos receptekkel. Véleménye szerint az egyszerű dolgok a legjobbak: a hagyományos ételek, amelyek azon túl, hogy nagyon finomak, gyorsan el is készíthetők, helyi alapanyagokból készülnek, és követik az évszakok változásait.A teljes értékű konyha nemcsak finom, de nagyon finom is tud lenni. Ízekben gazdag, változatos, és mindezeken túl egészséges is, ami extra élvezetet jelent.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here