Díjat kapott Katica, mert jól tanul, eredményesen sportol és kitűnően fotózik

0
1203

Kótány Katica a Budaörs Sport Club teniszezője is ott lehetett február 12-én a Művészetek Palotájában, ahol a Kovács István Alapítvány adta át a díjakat és a támogatását azoknak a fiataloknak, akik egyszerre érnek el nagyszerű tanulmányi eredményeket és kiemelkedő sportsikereket. Katicánál a tanulásban és a teniszben nyújtott teljesítménye mellett a fotózásban elért sikereit is kiemelték. A 120 ezer forint támogatásból, amit nyert, tenisz felszerelést vesz magának.

Kótány Katicával és bátyjával Imrével (aki ma már edzőként is tevékenykedik a budaörsi teniszklubban) tavaly beszélgetünk, amikor a lány 2016-ban elnyerte Érd kiváló sportolója címet, mivel az érdi gimnázium tanulója. Bátyja, Imre pedig a BSC-ből egészen Iowáig jutott, ahol tenisz ösztöndíjjal tanult. Edzőjük Komári Gábor. Akkor hármukkal találkoztunk a budaörsi teniszcentrumban. „Hat-hét éves korom óta teniszezek, előtte úsztam. Harmadikos koromtól jártam futó edzésekre és versenyeztem is egészen hetedikes koromig. A Fut az Örsön például negyedikben első, hatodikban harmadik lettem, de 2011-ben a Pest megyei diákolimpia megyei bajnokságát is megnyertem. A kis pályás floorball csapatban pedig, ahol negyedikes koromig játszottam, 2010-ben Veszprémben elnyertem a legjobb védőjátékos címet. A legfontosabb azonban a tenisz, amit versenyszerűen 9 éves koromtól űzök” – mondta Katica.

Ennek a cikknek az aktuálisát pedig az adja, hogy a 18 éves lány is ott lehetett február 12-én a Művészetek Palotájában, ahol a Kovács István Alapítvány adta át a díjakat és a támogatását azoknak a fiataloknak, akik egyszerre érnek el nagyszerű tanulmányi eredményeket és kiemelkedő sportsikereket. Katicánál a tanulásban és a teniszben nyújtott teljesítménye mellett a fotózásban elért sikereit is kiemelték. A 120 ezer forint támogatásból, amit nyert, az öt éve vásárolt, ahogy ő fogalmazott  „agyonhasznált” ütőit lecseréli. 

Milyen eredményeket mutathat fel eddig teniszben?  2010-ben a korosztályos versenyeken már többször lett dobogós, és az első tornagyőzelemre se kellett sokáig, csak 2013 nyaráig várni. Ettől kezdve, tehát 2013-tól a BSC női másodosztályú csapatában játszik, ami Komáromi Gábor tájékoztatása szerint kizárólag az itt nevelkedett fiatal sportolókból áll. (A BSC női szuperliga csapatában már vannak „vásárolt”, nevesebb teniszezők is, mint például Bukta Ágnes.) Visszatérve Katicára: egyéniben és párosban is sokszor nyert már a csapatnak. A számos szép eredmény közül talán az egyik legfontosabb, hogy 2015-ben az Országos Diákolimpiát Borsos Rékával csapatban megnyerte. Majd tavaly a Batta Kupán és később az RTK Kupám a 18 éves lányok között harmadik lett, az ETC Kupán párosban szintén harmadik, majd a Szigliget Opent már megnyerte a női, a junior lány és vegyes páros kategóriában is.  A Korosztályos Vidékbajnokságon 2017-ben L18 párosban bronzérmes lett, ahogy a Korosztályos OB-n is, párosban.

A fotózást Katica a budaörsi Pillantás Fotókör keretében kezdte el komolyabban csinálni, és 2016-ban többek között az Európai Mobilitás Hét pályázatán lett különdíjas, a beérkező közel 1200 pályázatból kiemelkedve. Többek között az ő általa készített fényképek illusztrálják Demján János „Könnyek csillognak a Nap szemében” című verseskötetét, amit 

A tanulmányi eredmények terén Katica az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban  kitűnő tanuló a Curie és az Irinyi János Kémiai Versenyek országos döntőiben is kiváló eredményeket ért el.

Visszatérve az aktuális elismeréshez: a Kovács István Alapítvány 2016-ban hozta létre ezt az ösztöndíjat és a fő célkitűzés, hogy támogassa az érdi általános és középiskolában tanulókat. A Művészetek Palotájában tíz diák és tizenhét kajakos fiatal részesült a kitüntetésben, ahol Kovács Anita, a kuratórium elnöke elmondta, hogy idén is nagyon sikeres volt a pályázati szakasz, hiszen harmincheten fordultak hozzájuk ösztöndíjért, s ebből 27 fiatalt tudtak támogatni, miközben szigorú feltételeket szabtak, hogy valóban a valódi tehetségeket támogassák.

 Az érdiek mellett természetesen a budaörsiek is díjazták már Katica munkáját, volt „Jó tanuló, jó sportoló”, és a Kesjár Csaba Általános Iskolában az aranyplakettet is megkapta a 8 évig tartó kitűnő bizonyítványáért. Kérdésünkre, hogy a napi edzéseket és a tanulást hogyan tudja összehangolni, Katica csak mosolyog. „Este tanulok” – mondja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here