Devizahitelesek tüntettek Budaörsön

0
911

Ma déltől békésen tüntettek a Nem Adom a Házamat Mozgalom tagjai a Szabadság úton, az OTP-vel szemközti oldalon, amíg a bank be nem zárt. Ehhez a Budaörsi Rendőrkapitányság előtti szakaszon a szélső sávot lezárták.

„Ez itt egy olyan ország, ahol szólás után nincs szabadság!” – olvasható az egyik táblán.

A mai tiltakozási akció előzménye, hogy múlt héten csütörtökön, szeptember 28-án a budaörsi OTP bankfiókjából a mozgalom két tagját, Póka Lászlót és Sándor Lászlót a rendőrök a bank kérésére elszállították, fogdába hurcolták és másnap bíróság elé állíttatták. A tüntetés elsődleges célja tehát most az volt, hogy a nem megfelelő rendőri magatartásra hívja fel a figyelmet. Ahogy Póka fogalmazott: a rendőrség nem alkothat új törvényeket a véleménynyilvánítással kapcsolatban.

A múlt heti történésekről Póka László, a mozgalom alapító tagja így számolt be: a bankfiókban szokásukhoz híven sárga pólóban, kis feliratokkal csendben álldogáltak, egyszer csak megjelentek a rendőrök, két százados is. Egyikük félrehívta Pókát, és azt mondta, hogy a biztonsági őrrel hagyja el a bankfiókot. Ha ellenáll, akkor garázdaságot követ el – tették hozzá. Ő azonban nem engedelmeskedett. Ez után a rendőrök, mielőtt egy szót is szóltak volna, megragadták, és neki kellett emlékeztetnie őket, hogy nem szólították fel háromszor a távozásra. Erre azt a választ kapta: „Jó, akkor most felszólítom!” Ezt követően előállították és őrizetbe vették, Sándor Lászlóval együtt, aki – ugyan sárga egyenpólóban – de  sorszámmal a kezében banki ügyintézésre várakozott. A két férfi a Gyorskocsi utcában és az Aradi utcai fogdában töltötte az éjszakát, majd másnap, a Budaörsi Járásbíróságon gyorsított eljárással szerették volna őket a rendőrök 30 nap szabálysértési őrizetbe juttatni, ám a 4 órás tárgyalás végén, elsősorban a mozgalom videója alapján a bíró felfüggesztette az eljárást, mert a rendőrség beszámolója nem egyezett a videón látottakkal/hallottakkal. Póka László a kihallgatáson tudta meg, hogy a rendőrségnek állítólag van olyan rendelete (?), amely szerint a rendőr utasíthatja a biztonsági őrt arra, hogy a bankból vezettesse ki a véleménynyilvánítót. Bár Póka kérte, az ORFK nem bocsátotta ezt a jogszabályt a rendelkezésére. Erre utalt ma az egyik plakát: „A rendőrök nem jogosultak verekedésre felszólítani embereket! Nekik kellene azt megakadályozni!”

Gólcs Ferdinándné, Marika szintén ott volt a múlt heti incidensnél az OTP-ben. Elmondta, hogy a kiérkező rendőrök minden előzmény nélkül és durván szólították fel, hogy igazolja magát. Ő pedig, mielőtt ezt megtette volna, felhívta a rendőr figyelmét a szabályos eljárásra, hogy mutatkozzon be, mondja meg a jelvényszámát és hogy miért igazoltatja.

Braczkó Zsuzsanna története 800 ezer forint személyi kölcsönnel kezdődött, aminek mintegy a dupláját fizette vissza addigra, amikor  2013-ban megszüntette számláját az OTP-nél. 2015-ben értesítést kapott, hogy közel 800 svájci frank túlfizetése keletkezett a törlesztés során, ami visszajár. Ennek szeretett volna múlt héten a budaörsi bankfiókban utána járni, de az ügyintéző kijelentette, hogy mivel sárga pólóban van, nem foglalkozik a kérdéseivel. Mire Zsuzsanna néhány pillanatra levette a pólóját, ami alatt csak melltartót viselt. Az igazoltató rendőrtől ő is megkérdezte, mi az oka az intézkedésnek, de az csak egy törvény számát mondta, a tartalmát nem ismertette. Ehhez a történethez tartozik egy mai másik plakátfelirat: „A törvény nem tudása nem mentesít! De csak a törvény tudása jogosít intézkedésre! A rendőrség nem jogosult törvényt alkotni vagy módosítani!” A rendőrök nem megfelelő eljárási módja miatt a hölgyek panaszt is tettek a kapitányságon.

Zalaegerszegről is jöttek ma Budaörsre devizahitelesek, abból a városból „mely közelebb van nyugathoz”, ahol elmondásuk szerint törvényes keretek között zajlik egy-egy igazoltatás. Előfordult – mesélték -, hogy a zalaegerszegi bankfiókban a biztonsági őr kihívta a rendőröket, akik azonban először a bejelentőt akarták igazoltatni, de a biztonsági őr zsebében nem volt igazolvány. S a rendőrök türelmesen megvárták, hogy igazolni tudja magát, csak utána fordultak az ottani, felirattal üldögélő sárga pólósokhoz, akik végül maradhattak, mert semmilyen szabályszegést nem követtek el.

A tüntetők másik célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az egyéni cselekvés fontosságára. Gólcs Ferdinánd kijelentette, szükség volna a devizahitelesek országos harcára, de nem nagyon mozdulnak meg azok sem, akiket ez konkrétan érint. Véleménye szerint a devizások arra várnak, hogy tömeg vonuljon a Kossuth térre, akkor talán csatlakozni fognak. Azonban azt tanácsolja, minden devizahiteles álljon a tükör elé és legyen életének a kovácsa azzal, hogy tevőlegesen melléjük áll, mert akkor van nagyobb esélyük az igazság kivívására. „Csak bátorság kell a véleménynyilvánításhoz, semmi más!” – mondta.

Póka László végül bemutatta, hogy milyen olcsó, egyszerű eszközöket használnak a figyelemfelkeltésre. A4-es lapra nyomtatják ki a felirataikat, amit átlátszó ragasztószalaggal állítanak össze transzparenssé. Dob helyett pedig egy vödör is megteszi, amit ütögetni lehet. Majd kiállítást és részletes bemutatót tartottak korábbi, érdekes akcióikból, amivel hamar eltelt az a néhány óra, amennyit várni kellett az OTP Bank bezárásáig. Négy órakor pedig rendőri felügyelettel átmentek az út túloldalára, a bankhoz, ahol síppal-dudával jelezni szerették volna az ott dolgozóknak, hogy nagy szerepük van abban, hogy Magyarország lakosságának csaknem a fele ilyen nehéz helyzetbe került. Ám a biztonsági őrök és a dolgozók munkájuk végeztével egyszerűen nem vettek tudomást a tüntetőkről. Saját videó felvételükön Vincze Krisztián fölvetette, hogy aláírást kellene gyűjteni arról, hogy törvényt hozzanak a végrehajtások és a kilakoltatások kereteiről.

(Cikkünk csupán beszámoló a történésekről, ha a rendőrség reagál rá, természetesen kiegészítjük  – a szerk.)