De ki viheti nyaralni a gyermeket?

0
26

Nyakunkon a nyári szünidő. Az elvált szülők gyermekei a nyár folyamán a legtöbb esetben jelentős időt töltenek a különélő szülőnél. Jönnek a konfliktusok?

Nem ritka igény, hogy a különélő szülő szeretné külföldi nyaralásra vinni gyermekét. Az ilyen óhajok körül azonban gyakran alakul ki konfliktus, és ennek a COVID időszak sem kedvezett.

Vajon megakadályozhatja-e a szülői felügyeletet gyakorló szülő, hogy a különélő szülő külföldi nyaralásra vigye a gyermeket?

A válasz egyértelműen az, hogy a különélő szülő a saját kapcsolattartása alatt jogosult külföldi nyaralásra is elvinni a gyermekét, és a gyermeket gondozó szülő ezt nem akadályozhatja meg. Ez még akkor is így van, ha a szülői felügyeletet a szülők nem közösen gyakorolják, hanem az egyikük kizárólagosan gyakorolja a szülői felügyeletet.

Ha a szülők ezen összevesznek, az nehezen kezelhető még a jogi segítséget nyújtó ügyvéd számára is. Jó tanács, hogy lehet gyámhatósághoz fordulni. Ez akkor megoldás, ha nem azonnali segítségre van szükség. Egy nyaralás megkezdését sajnos tökéletesen lehet szabotálni azzal, ha gyermeket gondozó szülő az úti okmányok nélkül engedi el a gyereket a kapcsolattartásra. Ez esetben a gyermek nyilván nem tud utazni. Remélhetőleg alappal bízhatunk abban, hogy a szülők a gyermek érdekét helyesen mérik fel, és nem akarnak rosszat a saját gyereküknek.

Amennyiben ilyen téren viták merülnek fel, úgy javaslom a mihamarabbi segítségkérést annak érdekében, hogy az ne érkezzen későn!

Jogrendszerünk egyre inkább védi a különélő szülő érdekeit, természetesen felfűzve a gyermek érdekére, és a visszaélések ma már nem maradnak következmény nélkül. (Igaz, ennek van egy másik nézőpontja is, ha például a különélő szülőtől joggal tartanak a gyerekek, de ez egy másik cikk témája.)

Írta: Dr. Moravcsik Krisztina

Bővebben: http://moravcsik.hu

A szerző korábbi cikkei: ITT érhetők el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here