Darázsfészket hatástalanítottak a polgárőrök

0
387

Egy idős házaspár jelentette be a Budaörsi Polgárőrök Közhasznú Egyesületénél két napja, hogy a Zichy utcában egy darázsfészek van az udvarukban. Egy darázs már meg is csípte a hatéves unokát, akinek másnapra pingpong labdányira dagadt a szeme – mondták.

A polgárőrök között van egy rovar- és rágcsálóirtó szakember, ő vette a kezébe az irányítást és szervezte meg a darázsfészek felszámolását. „Gyorsan megtaláltuk a mintegy másfél focilabdányi méretű, több száz egyedből álló lódarázs fészket” – tájékoztatta lapunkat dr. Bilisics Péter az egyesület elnöke. „Megkértük a lakókat, hogy az irtás ideje alatt menjenek vissza a házba a további csípések, illetve a támadás elkerülése érdekében. Az irtás további halasztása azt jelentette volna, hogy pár nap elteltével a képeken látható összes egyed kikel és emeli az életveszély kockázatát.”

A polgárőrök tehát a több száz lódarázsból álló fészket tegnap kiirtották, eltávolították, elszállították, és tették mindezt ingyenesen, és megelőzve egy esetleges későbbi nagyobb bajt.

„Nagyon sokféle problémával keresnek meg bennünket a budaörsiek” – válaszolta immár lapunk kérdésére a polgárőrök vezetője. – „Ez a darázsirtás sem feltétlenül a mi hatáskörünk lett volna, de van, amikor gyorsan kell cselekedni. Egy másik ingatlanon hasonló feladathoz Alpin-technikát is kellett alkalmaznunk. Olyan is előfordult, amikor  egy családon belüli, elmérgesedett konfliktushoz hívtak megvédeni a fizikailag gyengébb felet, mert a hatóságok lassan reagáltak a jelzéseikre. Gyakran kérnek segítséget a polgárőrségtől hangoskodás, bulizás vagy egymást egyéb módon zavaró szomszédok miatt is. Összességében a felénk kialakult bizalomnak nagyon örülök/örülünk, de azt tudni kell, hogy a mi jogosítványaink természetesen korlátozottabbak, mint a hatóságoké, és miközben mi nem kapunk ezért fizetést, költségeink azért természetesen keletkeznek.” (Ez az azonban már  egy másik cikk témája…)

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here