Czuczor Gergely a digitális oktatásról

0
468

A tegnapi bejelentés szerint előreláthatóan szerdától 30 napra bezárnak a középiskolák és a felsőfokú oktatási intézmények. Budaörsön ez két iskolát érint, az Illyés Gyula Gimnáziumot és a Szent Benedek Középiskolát. Tegnap este a HírTV Magyarország élőben című műsorában online beszélgetést közvetített Czuczor Gergellyel.

A műsorvezető, Velkovics Vilmos a középiskolákat is érintő bezárások kapcsán a digitális tanrendre történő átállásról kérdezte Czuczor Gergelyt.

A budaörsi Szent Benedek iskola tanára elmondta, a hirtelen bejelentés nem érte őket váratlanul, hiszen a tavaszi helyzet alapján az iskolaigazgatók előkészítették a digitális munkarendre történő átállás lehetőségét. A tapasztalat révén, amit az első hullám során szereztek az iskolák, várhatóan gördülékenyebben, jobban fog menni ezúttal.

Az iskolákban munkacsoportok jöttek létre ennek érdekében, hogy egységesítsék az oktatási felületeket, a számonkérés metodikáját. Szeptember óta folyamatosan készítik fel a tanárokat a digitális átállásra, és a bezárás előtti utolsó napon is fognak tartani számukra egy gyors képzést, átismételve az elméleti, gyakorlati tudnivalókat.

Arra a kérdésre, hogy a diákok miként viszonyulnak ehhez a helyzethez a tavaszi időszak alapján, Czuczor Gergely azt válaszolta, a tanulóknak eleinte érdekes volt az új helyzet, de később nagyon hiányzott nekik az iskola, mert bennük van az a szociális igény, ami ennek a korosztálynak életkori sajátossága. Ezt természetesen most sem fogja tudni pótolni az internetes kapcsolat, de bízik abban, hogy érdemes lesz ezt az áldozatot meghozni, hogy minél kisebb veszteséggel vészeljék át a második hullámot, s ezáltal a tanítás is mihamarabb visszatérhessen a rendes kerékvágásba.