Családi házak vagyonvédelme építészeti eszközökkel

0
818

A kertes családi házak vagyonvédelméről adott ki tájékoztatást a lakosság számára a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

Felújításnál és új ház építésénél is tartsa szem előtt a biztonságot!

Gyakran – helytelenül – a költségtakarékosság és az esztétikum, határozzák meg az építkezés módját. Jelentősen lehet növelni a magánterületek és az értékek biztonságát megfelelő bűnmegelőzési és építészeti eszközök alkalmazásával. Tapasztalataink szerint egy-egy lopással, betöréssel okozott kár sokkal magasabb összegű lehet, mint a szakember által javasolt bűnmegelőzési módszerek alkalmazása. Ne feledje, a bűnelkövetők nem szeretik, ha megfigyeli őket!

Fontos szempontok a tervezés során:

Fontos, hogy a biztonsági rendszerek kialakításánál az adott, egyedi környezetet vegyék figyelembe. Egészen kis eltérés is eredményezheti, hogy lényegesen más eszközöket kell alkalmazni a biztonság fokozása érdekében, ezért mindig konzultáljon szakemberrel mielőtt építkezik vagy felújít.

Meghatározó a nyílászárók minősége (biztonsági besorolása, technikai paramétere) és elhelyezése. A bejárati ajtónak láthatónak kell lennie az utcáról.

A kert rendezése során törekedjenek arra, hogy a bejáratok és ablakok az utca felől láthatóak legyenek. A növényzetet úgy kell kiválasztani, és a későbbiekben visszavágni, hogy azok ültetése során ne alakuljon ki úgynevezett vakfolt, illetve be nem látható  hely.

 

Szereljen fel kültéri világítást, ami megfelelően megvilágítja az ingatlan területét!

Az élő sövények, és a zárt kerítések magassága lehetőleg ne haladja meg a 90 centiméteres magasságot, mert azzal gátolja a biztonságot fokozó rálátást.

Az értékek megóvásának fokozása gyakran az elektronikai riasztóberendezések telepítésével érhető el.

Hasznos az épületen belül, szakszerűen beépített, rejtett széf elhelyezése, az értékek megőrzésére.

Az építkezések alkalmával fontos egyrészt, hogy a kivitelezés során megóvják az értékeket, építési anyagokat, valamint ne váljanak csalás áldozatává, másrészt, hogy olyan építészeti, műszaki megoldásokat alkalmazzanak, melyek növelik a lakóház vagy lakás biztonságát.

Mire ügyeljen építkezés során:

  • Kizárólag megbízható és leinformálható kivitelezőket bízzon meg az építési munkák elvégzésével!
  • Ne adjon nagyobb összegű előleget építőanyagra, el nem végzett munkára! Legyen jelen a vásárláskor, vagy fizessen az áru átvételekor. Előre ne utaljon pénzt, fizessen utánvéttel!
  • Az építőanyagokat az úttesttől távol, illetve onnan nem látható helyen tárolja! Azt lehetőség szerint elkerített területen, csomagolva, (pl.: zsugorfóliázva, kötegelve) helyezze el!
  • Az építőanyagot célszerű ütemezve, röviddel a beépítés előtt a helyszínre szállítani.

Óvjuk együtt értékeinket!

Amennyiben a témával kapcsolatban információra, tanácsra van szüksége, kérem keressen bennünket!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, Bűnmegelőzési Osztály

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here