Csak könnyedén – kórusmuzsika másképpen

0
1154
dav

Pro Musica Kórus hangversenye az Evangélikus templomban

Május elsején a város különféle helyszínein rengeteg programmal elindult a rendkívül gazdag kulturális programokkal teli 22. Budaörs Fesztivál. Kiállítások. Most mégis egy olyan zenei programról írok, melynek részese s egyben élvezője is voltam. A Pro Musica kórus a Budaörs Fesztivál kezdete óta részese ennek az évről-évre színes kulturális kavalkádnak.

A korábbi években a Sapszon Ferenc vezette kórus már megalapozta a kórus hírnevét. Előadásaikban a hallgatóság tanúja lehetett a kórusirodalom nagyjainak a reneszánsz mesterek műveitől Bartók és Kodály művekig a capella és zongorakíséretes művekig egyaránt. Az évek során számtalan alkalommal közreműködtek a Vivart Budaörsi Sinfonietta Zenekar koncertjein. Hét évvel ezelőtt Tóth Csaba karnagy a Magyar Rádió Énekkarának másod karnagya került a Pro Musica kórus élére. Azóta a kórus repertoárja csak bővült és a mai nap egy egészen különleges összeállítással lepték meg közönségüket. Az Evangélikus templom falai között ma a zeneirodalom pop-slágereinek gyöngyszemei hangzottak fel. A nyitó szám Bárdos Lajos: Régi táncdala a magyar szerző egyik klasszikusnak számító fergeteges ritmusú és szövegű darabja volt.

Ezt követően szólaltak meg a koncert címének megfelelően a könnyed kórusmuzsika szerzőinek darabjai. Franz Schögel: Tréfás pisztráng címmel Schubert klasszikus pisztráng dalát a szerző különböző stílusban mutatja be a nagy mesterek segítségével. Mozart, Beethoven, Weber, Wagner s végezetül Liszt stílusában hallhatta a közönség a horgász és a hal vívódását meg kell, hogy valljam nagy sikerrel. Ezt követően a közelgő Anyák napja alkalmából egy brazil témát feldolgozó svéd zeneszerző Lars Jansson Salve regina című műve hangzott el.

dav

A dal érdekessége a cajón kíséret, melyet Fazekas Pétertől hallhattunk. Következtek az angol nyelvű művek és szerzők dalai John Lennon és Paul McCartney: Michelle , Leroy Anderson The Syncopated Clock dala  majd Elton John: Oroszlány király című musicalből hangzott fel a Circle of Life. Mindezeket tetézte az Abba összeállítás: Mamma mia. Szólistaként Ambrus Orsolya , Pivarcsi Gábor, Szabó Krisztina, Sőreg Zsófia és Erős Enikő valamint a kórus örökös zongorakísérője: Óhidiné Pál Judit voltak a koncert szólistái. Tóth Csaba karnagy megint valami szívet melengető remek koncertet dirigált.  Szűnni nem akaró vastaps volt a bizonyíték rá.

Írta: Bodor Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here