Csak egy pohárkával? Iszik vagy vezet…

0
354

Most van az ittas vezetés főszezonja. Szívesen megiszunk egy pohár sört a nagy melegben, vagy egy pohár bort a rendezvényeken. Sokan még most is úgy gondolják, egy-egy kis pohár bor, vagy sör nem akadálya az autóvezetésnek, pedig ezek az idők már elmúltak.

Zéró tolerancia! Ez a jelmondat talán ismerősen hangozhat.

A hatóságok is igen szigorúan veszik az ittas vezetést. Tudok olyan esetet, ahol a sofőr csak átállt parkolón belül egy másik helyre, mégis komoly baj lett belőle. Ügyvédhez akkor szoktak elkerülni ezek az ügyek, ha a jogosítványra nagy szükség van. Ez főként munka miatt, illetőleg a családi kötelezettségek miatt merülhet fel. A COVID alatt például különösen fájdalmas volt egy-egy eltiltás, hiszen akkor a tömegközlekedést kellett használnia az idős korú szülőnek, vagy más családtagoknak, akik a féltett idős korúval gyakran találkoztak.

Az ittasság mértékétől függ, hogy szabálysértési, vagy büntetőeljárás indul az elkövető ellen. Amennyiben az alkoholos befolyásoltság 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentráció alatt van, illetve ha a szonda 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentráció alatti értéket mutat, akkor ittas járművezetés szabálysértése miatt indul eljárás. Ha ezen értékek felett van az ittasság, akkor ittas járművezetés bűntette miatt indul meg az eljárás és veszik el a jogosítványt. És hangsúlyozom, a jogosítványt azonnal elveszik, még a helyszínen.

Ezt követően kihallgatás, és az esetek egy részében bírósági tárgyalás is következik. A büntetés jellemzően pénzbírság, vagy pénzbüntetés, valamint eltiltás, melynek mértéke függ a védekezés módjától, az állítások igazolásától is. Ebben a stádiumban már általában ügyvédi képviselet is szokott lenni.

Gyakran kapom a kérdést, hogy mi van, ha valaki mégis vezet akkor is, ha éppen eltiltották, vagy nincs jogosítványa. Senkit nem biztatnék arra, hogy ezzel könnyelműsködjön, hiszen tavaly óta bűncselekmény lett a járművezetés az eltiltás hatálya alatt, illetve elzárással is sújtható szabálysértés lett az engedély nélküli járművezetés. Ne tetézzük a bajt!

Tapasztalataim szerint a legtöbben nagyon örülnének inkább egy magas pénzbírságnak, pénzbüntetésnek, csak ne kapjanak eltiltást, mert annyira fontos a jogosítvány. Különös méltánylást érdemlő helyzetekben van lehetőség az eltiltás mellőzésére. Feltétlenül javaslom, hogy ezeket végiggondolva, senki ne vezessen egy-egy pohárka alkohol után sem. Hívjunk inkább taxit, vagy sofőrsegélyt. Ha pedig már megvan a baj, forduljunk mihamarabb hozzáértő ügyvédhez.

Írta: dr. Moravcsik Krisztina

Bővebben: http://moravcsik.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here