Commodore 64 és társai – próbáld ki a múlt század számítógépeit!

0
279

Retró számítógépekből nyílt afféle interaktív kiállítás péntek délután, azaz tegnap a Jókai Mór Művelődési Házban. A tárlat darabjai egytől-egyig kipróbálhatók, a gyereknap alkalmából elsősorban kifejezetten gyerekek rendelkezésére állnak, hogy kipróbálhassák, szüleik milyen számítógépes játékokkal játszottak gyerekkorukban. A kiállítás csak most hétvégén látogatható, szombaton 10-14, vasárnap 10-16 óráig. A belépés ingyenes.

A ’70-es évek végétől a ’90-es évek elejéig terjedő időszak Magyarországon többé-kevésbé elterjedt számítógépeit állították ki péntek délután a Jókai Mór Művelődési Ház galériatermében. És nem csak a szemnek, hanem a kéznek is szól a tárlat, hiszen mindegyik kiállított darab nyűhető, azaz játszani is lehet rajtuk, olyan, a nyolcvanas években elterjedt játékokkal, amilyen például a Donkey Kong. A gyűjtemény tulajdonosa, Kovács István mindent tud ezekről a gépekről és a korszak híres fejlesztőiről és gyártóiról, akiknek életútja sokszor keresztezte egymást és sokszor tettek keresztbe egymásnak.

A kiállításra került darabok között vannak magyar gyártmányú darabok, például a zöld színű Videoton Pong TV játék, illetve egy Primo B számítógép, amiből összesen 1000 darabot gyártottak a ’80-as évek közepén. Van Videoton TV computer is, amit a ’80-as évek második felében gyártottak elsősorban iskolák részére, de meg is lehetett venni, viszont nem vált népszerűvé, mert kevés programot lehetett hozzá kapni. Elhelyezésben a „magyar oldalra” került a kiállításon a Commodore 16 Plus 4, ami azzal érdemelte ki ezt a helyet, hogy gyártása idején nyugaton nem volt sikeres, ezért Kelet-Európában, főleg Magyarországon viszonylag olcsón kiárusították. Hasonlóan a Videoton TVC-hez, az Enterprise számítógép is szinte elavulttá vált, mire elkezdték gyártani Angliában, ezért ezt is nálunk tudták eladni, és itt lett sikeres 1987 után.

Szerepel még a kiállításon ZX Spectrum Plus, Apple IIc, Atari ST, Schneider CPC, Commodore 64, Amiga.

 

Vasárnap a művelődési házban gyereknapi programok is lesznek, bolhapiaccal.10 és 14 óra között színpadi programok, játszóház, állatsimogató, pónilovaglás, gyerekjátékok bolhapiaca és meglepetések várják a kicsiket és nagyobbakat.

A retró számítógépes játékok interaktív kiállítása is látogatható ekkor.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here