Cirkusz a lakótelepen – frissítve!

0
2647

Jó lenne egy lakossági közvélemény kutatás, hogy mit szeretnének jobban az itt élők: cirkuszt vagy „cirkuszt”, érthetőbben műsort vagy csendet!

A Terraparkban van már csak olyan üres telek, ahova minden évben tavasztól késő őszig letelepednek a vándorcirkuszosok. A terület az irodaházakat üzemeltető cég magántulajdona, ám sok-sok évvel ezelőtt az önkormányzat irányította hozzájuk a cirkuszosokat, akik a területért bérleti díjat nem fizetnek, ellenben ingyen belépőjegyeket adnak cserébe, amit azután olyan gyerekeknek osztanak szét, akik egyébként aligha jutnának el egy-egy előadásra.

A műsor színvonala változó. Volt gyalázatosan gyenge és meglepően jó, ezekről be is számoltunk lapunkban, például ITT és ITT. Amiért most elkezdtem ezt a cikket írni, az a zaj, amivel a szomszédos társasházakban élő több ezer ember nyugalmát a cirkuszosok zavarják. Nem, ne legyintsenek, mert nem az előadásokról kihallatszó zenéről van szó! Hanem arról, hogy ez a mostani társulat (és innen nem szeretnék általánosságban beszélni, hiszen korábban nem tapasztaltam hasonlót) egyáltalán nincs tekintettel másokra. Amikor e hét elején megérkeztek, este 9 után, még órákig járatták a kamionok traktorának a motorját és mentek körbe-körbe mintegy este tízig a területen. Valószínűleg oka volt, talán a föld egyenetlenségét javítgatták, de könyörgöm, késő este?! Másnap, már kicsit korábban, de a késő délutáni órákban, amikor azért már sokan csendre vágynának, légkalapáccsal fúrtak valamit a talajba. Ezt is órákon keresztül. Harmadnap, már állt a sátor és miért kellett becsukni az ablakot az éjszaka közepén? Mert fémet kalapáltak a cirkuszban!

A tegnapi testületi ülés előtt jeleztem a problémát az egyik önkormányzati képviselőnek, aki azzal hárította el a lakossági panaszt, hogy ha tíz óra után zaj van, be kell jelenteni a rendőrségnek. Igen, ez is biztos megoldás, de nem feltétlenül gondolom, hogy a jó megoldás és főként nem tartós. A javaslatom inkább az, hogy az önkormányzat csináltasson a Terraparkkal karöltve egy lakossági közvélemény kutatást, hogy mit szeretnének jobban az itt élők: cirkuszt vagy „cirkuszt”, érthetőbben műsort vagy csendet. Ha az utóbbit, a cirkuszosoknak akárhány év ideszoktatás után is, de ajánljanak fel máshol helyet, távolabb a lakott területtől.

Frissítés: Részben cikkünk hatására igen nagy valószínűséggel ez a mostani az utolsó vándorcirkusz itt a Terraparkban. Wiittinghoff Tamás polgármester ugyanis egyeztetett a Terrapark Kft. vezetőjével, Bagossy Sándorral és erről a polgármester úgy tájékoztatta lapunkat, hogy arra jutottak, bár közvélemény kutatást nem igazán készíttethetnek erről, hiszen nem közterületről van szó, de annyi panasz és bejelentés érkezett már hozzájuk is, hogy a jövőben nem fogják a cirkuszosokat ide beengedni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here