Cerka Tinka és a szürke Lord – mese a barátságról

0
1270

Sokaknak erről a címről egy könyv jut az eszükbe, és valóban, az előadás alapjául egy népszerű meseregény szolgál. Azonban az előadás mindenki számára váratlan meglepetések sorozata, akár olvasta a történetet, akár nem, a közönség egyik ámulatból a másikba esik. A színlapon az áll, hogy a barátságról szól a darab. Megkérdeztem a mellettem ülő kislányomat: ez a barátságról szólt? Azt felelte, igen. A színek barátságáról.

Van valami csodálatos abban, ha a hatéves gyerekemtől tudom meg az előadás lényegét. És ez mindent elmond az alkotók munkájáról, ennél többet nem is érdemes írni róla. De azért azt mégis elárulom, hogy a szóban forgó bemutató a Budaörsi Latinovits Színház és a Szamárfül Projekt közös produkciója, óvodásoknak és kisiskolásoknak. Bohoczki Sára a Latinovits színház, Bognár Anna, Bernáth Dénes és Hajmási Dávid a Szamárfül Projekt tagja. A háttérmunkát pedig teljes egészében a Latinovits színház végezte, aminek óriási szerepe van abban, hogy a produkció látványos és nagyszerű lett.

Nem tudtam, mit várjak az előadástól, mert nem olvastam a könyvet, de ha olvastam volna, valószínűleg ugyanúgy értek volna meglepetések a történet színpadon való kibontakozása láttán, mint magát az írópárost, Miklya Luzsányi Mónikát és Miklya Zsoltot. A február 23-án péntek délelőtti bemutató után örömmel állapították meg, hogy a gyerekek és a felnőttek „együtt lélegeztek az előadással.” Aminek a titka leginkább az, hogy a darab külön-külön élményt nyújt a gyereknek és a felnőttnek. A kicsi jót derül azon, amennyit ő megért, a felnőtt pedig a szövegbe csempészett mélyebb tartalmakon révedhet el – melyeket tekinthetünk aktuálpolitikai elemzésnek is -, illetve a humoros párbeszédeken és kifejezéseken mulathat, például azon, hogy a malac neve Ártány.

Bohoczki Sára szólaltatta meg és mozgatta Cerka Tinkát, a produkció egyetlen bábját, aki mint gyerek és mesebeli lény így tökéletesen a helyére került. Az egyszerű, de ötletes díszlet könnyen mozgatható, variálható, ez végig megadja a történet hangulatát, amihez jelentős segítség a világítástechnika. A fények nagy jelentőséggel bírnak, például meghatározzák az egyik legmeglepőbb jelenetet, amire senki nem számít, és ami végül teljesen testközelbe hozza az előadást a gyerekek számára. Ugyanis van egy interaktív rész, amikor a gyerekek rajzai isw  szerephez jutnak. Erre a színház is fölhívja a figyelmet.

Összességében  nagyon vidám előadás a Cerka Tinka és a szürke Lord, ami tehát a barátságról szól, és főleg arról, hogy nem vagyunk egyformák, de a sokszínűségtől lesz kerek a világ, amelybe a szürke – és összes árnyalata – ugyanúgy beletartozik.

Az előadás megtekinthető még 2018. március 3-án 11 órakor, március 14-én és 27-én 10 órakor a Városi Ifjúsági Klubban.

Fotók: Borovi Dániel

A könyv illusztrációja: Szalma Edit