Budaörsről is szó volt Helsingborgban

0
157

Helsingborgban tartották a MULTIPLY projekt záróeseményét, ahol hazánkat Budaörs Város Önkormányzatának projekt koordinátora, Szabó Sándor képviselte, aki prezentációja során a város stratégia alkotó folyamatának közösségi tervezéséről, ezen belül is a lakosság és civil szervezetek bevonásáról beszélt. 

A MULTIPLY az Európai Unió kutatási és innovációs projektje, célja, hogy a települések önkormányzatai egymás jó gyakorlatait megismerve, egymástól tanulva tudjanak fejlődni az integrált városfejlesztés és az energiahatékonyság területén. Hét európai ország önkormányzatai szerepelnek a nyertes a pályázók közt: Ausztria, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Svédország, Olaszország. Az Uniós projektben Budaörs, mint „Példamutató település” vett részt.

A május végén Svédországban tartott, helsinborgi konferencia az Európai Unió Horizon2020 programja által finanszírozott, MULTIPLY projekt záróeseményének is helyszínt adott. A 2018 és 2022 év között zajló projektben hét európai ország önkormányzatai, hat állomásos workshop sorozaton, tapasztalataik és megvalósított intézkedéseik megosztásával tanulhattak egymástól az integrált, energiahatékony és klímaszempontú városfejlesztésről.

Hazánk részéről az Energiaklub koordinálta projektet, akik a projektben résztvevő 7 hazai önkormányzatnak szerveztek tudásmegosztó workshopokat, konferenciákat, illetve kidolgoztak egy útmutatót is hazai önkormányzatok klímatudatos településfejlesztéséhez. Budaörs Város Önkormányzata a projekt Példamutató Településeként vett részt és a workshopokon az energiahatékonyság, megújuló energiahasznosítás és klímaközpontú településfejlesztés területén meglévő tapasztalatait adta át a tanulni kívánó hazai településeknek.

A helsingborgban tartott UrbanFuture konferencián történő előadással a hazai mellett nemzetközi szintre is emelte az önkormányzat képviselője a budaörsi gyakorlatot. A konferencia második napján, a MULTIPLY projekt eredményeit a ‘Focus on Energy’ vagyis ‘Fókuszban az energia’ szekcióban mutatták be a projekt partner intézetei, mely során többek között a projektben szervezett eseményekről, elkészült önkormányzati útmutatókról is beszéltek.

A projekt partnerek előadása után 3 európai ország, Lengyelország, Svédország és Magyarország önkormányzatainak képviselői prezentálták településeik jó gyakorlatait, tapasztalatait. Hazánkat Budaörs Város Önkormányzatának projekt koordinátora, Szabó Sándor képviselte, aki prezentációja során a város stratégia alkotó folyamatának közösségi tervezéséről, ezen belül is a lakosság és civil szervezetek bevonásáról beszélt. 

A konferencia harmadik és egyben záró napján a Lund városában található Brunnshög kerületbe látogattak a konferencia egyes résztvevői, köztük az Energiaklub és a budaörsi önkormányzat képviselői. A lundi egyetem mellett létrehozott kerület a fenntartható városfejlesztés egyik vezető példája. Számos energiatakarékos technikai újítás bevezetését valósították meg és valósítják meg a területen. Ilyen például Brunnshög fűtési rendszere: segítségével a hőtermelésben és felhasználásban számos új technológiát vezetnek be, ami által lényegesen kevesebb az energiaveszteség, ráadásul a fogyasztók olcsóbban juthatnak energiához.

Budaörsön a Pozitív Energia Körzet megvalósítása is egy hasonló városfejlesztés a fenntartható város irányába. A brunnshögi példa – bár léptékében és koncepciójában más, mint a Budaörsre tervezett beruházás, mivel Brunnshögot két kutató központ köré építették, így a kutatói tevékenység támogatásának kiemelt szerepe van a kerületben – inspiráló és példamutató gyakorlat Budaörs számára.

A kétnapos konferencia tartalma és az egynapos brunnshögi látogatás a résztvevők számára hasznos tapasztalatokat nyújtott arra vonatkozóan, hogy saját településükön is belefogjanak, és helyi szinten kezdeményezői legyenek az új szemléletek által orientált városfejlesztési tevékenységeknek.

Kapcsolódó cikkeink:

Őszre elkészül a budaörsi Pozitív Energia Körzet végleges beruházási koncepciója

Mik azok a Pozitív Energia Körzetek?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here