Budaörsön is megáll a 200-as Arany-busz

0
1050

Február 7-én  8.00-16.00 között Budaörsön a Templom téren, a Szent Benedek Iskola előtt parkol majd a  200-as Arany-busz, a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgó kiállítása.

Eredetileg 2017 májusában nyílt meg a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő, Önarckép álarcokban című kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az évforduló alkalmából készítettek ebből egy vándorkiállítást is, melyet – ahogyan a korábbi években már három alkalommal – egy buszban rendeztek be. Az átalakított 200-as Arany-busz 2017 júliusától egy éven át járja az országot.

A kiállítás Arany János életművét, életét, költészetének máig ható eleven erejét versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével mutatja be. A látogatókat aktivizáló, fából készült egyedi installációs elemek nem csupán különleges látványvilágot teremtenek, de segítik a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát is. (Például Ágnes asszony kihajtogatható lepedője, a sejtelmes radványi erdő megjelenítése.) A beépített digitális eszközök pedig éppúgy lehetőséget nyújtanak Arany költészetének és pályájának mélyebb megismerésére, mint verseinek élvezetére, vagy éppen a szórakoztató játékra. (Megismerhető lesz például Arany kapcsolatrendszere, életének és kultuszának helyszínei; kipróbálható a Toldi erőjáték, lehet hallgatni verseket, és rappelt Arany-szövegeket is.)

A buszt minden helyszínen szakmailag felkészült kollégák kísérik, így kérhető vezetés, illetve foglalkozás is.

A busz melletti pihenőben a látogatóknak alkalma lesz Arany-köteteket lapozgatni, kvízeket kitölteni, szójátékokat játszani, és kipróbálhatják erejüket egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel is.

Az Arany busz magyarországi és a határon túli magyarlakta településeket keres fel. Nyári időszakban kulturális rendezvényeken és irodalmi-művészeti fesztiválokon szerepel, a tanév ideje alatt pedig oktatási intézmények, könyvtárak, művelődési házak, múzeumok meghívásának tesz eleget.

A kiállítás látogatása ingyenes, a fogadó intézményektől csupán a parkolóhely biztosítását és villanyáram csatlakozási lehetőséget kérnek, és ezt most Budaörsön a Mindszenty iskola adja.

És még egyszer az időpont és a budaörsi helyszín: 2018. február 7-én  8.00-16.00 között Budaörsön a Templom téren, a Szent Benedek Iskola előtt.