A budaörsiek elsőbbséget kapnak a helyi szakrendeléseken

0
2727

Levélváltás az ultrahangos vizsgálat várólistájáról

A hónapokkal későbbre szóló, diagnosztikai vizsgálati időpontok egyre gyakoribbak, és a teljes magyar egészségügy komolyabb átszervezése nélkül aligha javul tartósan a helyzet. Az alábbi levélváltás egy budaörsi lakos és a Budaörsi Egészségügyi Központot üzemeltető cég ügyvezetője között mégis tanulságos, hiszen többek között az is kiderül belőle, hogy itt a helyi lakosok elsőbbséget élveznek.

Tisztelt Polgármester Úr!

(E levélről kapott szerkesztőségünk is másolatot.)

Szeretném felhívni a figyelmét a Budaörsi Egészségközpontban kialakult állapotokra. Ma telefonáltam az ultrahangos szakrendelésre, mert hasi ultrahangra akartam időpontot kérni. Meglepetésemre 2018.március 2-re adtak volna időpontot, pedig délelőtti és délutáni időpontokat elfogadtam volna.

Kérem, nézzenek utána, hogy miért van ilyen hosszú várakozási idő. Az is érdekelne, hogy miért nem részesítik előnyben a budaörsi lakósokat ilyen esetben? Feltételezem, hogy Biatorbágy, Törökbálint, Herceghalom, betegei miatt is ilyen irreális a várakozási idő.

Levelemet elküldöm a Budaörsi Napló szerkesztőjének is, mert szerintem a szélesebb nyilvánosságot is érdekelheti a kialakult helyzet.

Köszönettel, Hegedüs János (Budaörs, Őszibarack u.15.)

Tisztelt Hegedűs Úr!

Megkaptam a Budaörsi Naplónak és Polgármester Úrnak írt levelét, melyben kifogásolja, hogy a Budaörsi Egészségügyi Központban az ultrahang szakrendelésre március 2-ra kapott elérhető időpontot, mely levélre a következőkben reagálunk:

Az előjegyzési listák csökkentésének és a budaörsi betegek előnyben részesítésének általunk kidolgozott módszere alapján a szakrendelések előjegyzési rendszerében bevezetjük, hogy minden rendelési napon az előjegyzett betegek többsége csak budaörsi és herceghalmi lakcímkártyával rendelkező beteg lehet. Azért részesítjük a herceghalmi lakosokat is előnyben, mert a szakhatóság által számunkra előírt területi ellátási kötelezettség a herceghalmi lakosokra is vonatkozik. Az előzetes felmérések azt mutatják, hogy a rendszer bevezetésével az ultrahang szakrendelés előjegyzési listája 7-8 hétre fog csökkenni.

Mindazonáltal elmondható, hogy az előjegyzési listák sokszor elviselhetetlen hosszúságát több egyéb tényező is befolyásolja. Az első és talán legfontosabb ok, az általános szakorvos hiány. Radiológus szakorvos szerződtetése rendkívül bonyolult dolog a mai magyar egészségügyben, főleg egy állami finanszírozású szakrendelőben. A finanszírozási hiányosságok mellett azonban elmondható, hogy a Budaörsi Egészségügyi Központ jelenleg négy kiváló radiológus szakorvost tud foglalkoztatni. Ez komoly létszámot jelent, összehasonlítva más intézetek szakrendeléseihez képest. További problémát okoz az előjegyzési listák hosszúságánál az a jelenség, hogy az előjegyzett betegek kb. 10-15%-a nem jelenik meg az általa lefoglalt időpontban, és nem is mondja le azokat. Erre a problémára a jövő évben bevezetésre kerülő új informatikai rendszer jelent megoldást: minden előjegyzett beteget a lefoglalt időpontot megelőzően meg fog kérdezni arról, hogy szándékában áll-e eljönni a lefoglalt időpontra. Ez a rendszer a számítások szerint újabb előjegyzési lista csökkenést fog eredményezni. 

Az elmúlt időszakban szintén komoly problémát okozott az egyik szakorvosunk hosszan tartó betegsége, melynek során az általa ellátott betegek átkerültek a többi kolléga rendelési idejére.

Összességében elmondható tehát, hogy a Budaörsi Egészségügyi Központ sok szempontból szerencsés helyzetben van, összehasonlítva más intézetekkel: új rendelőben, a legmodernebb eszközökkel folyik a diagnosztika, és kiváló szakmai felkészültségű szakorvosok dolgoznak nálunk. Az általánosan az egészségügyi ellátásban létező problémák azonban a mi működésünket is befolyásolják, és sok esetben nehéz ezeknek a folyamatoknak a megoldása rövidtávon. 

A magunk részéről komoly erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a fenti megoldási elemekkel enyhítsük a szakrendeléseket sok esetben nehezítő problémákat. A betegek visszajelzéseit mindig pozitívan fogadjuk, ez segíti munkánkat.

Őszintén remélem, hogy a 2018-as évben érezhető lesz az előjegyzési listák csökkenési tendenciája.

Üdvözlettel : 

Zsákai Zoltán (ügyvezető igazgató / Jump Consulting Kft.)