Budaörsi kézilabda: rögös úton az élvonalig

0
377

A pandémia hatásai a sportklubokat sem kerülték el. A Budaörsi Kézilabda Családot is keményen megpróbálta a 2020-as év, ugyanakkor minden váratlan körülmény és nehézség ellenére tovább dolgoznak céljaikért, hogy a 2021-2022-es szezont már az első osztályban kezdje meg a felnőtt női csapat és töretlen minőségben folytatódjon az utánpótlás-nevelés.

A Moyra-Budaörs Handball elé az első és talán a legmagasabb falat tavasszal a bajnoki sorozatok törlése emelte, megakadályozva a felnőtt csapatot a bajnoki cím és a feljutás kiharcolásában. A Magyar Kézilabda Szövetség döntéshozói részéről egy felelős és érthető, ugyanakkor nagyon fájdalmas döntés született, ami egy tollvonással zárójelbe tette majdnem egy teljes év munkáját.

A tavaszi karantén időszak alatt sem állt meg Budaörsön a kézilabdás élet, továbbra is igyekezett mindenki a saját területén az új szituációhoz alkalmazkodva, hasznosan tölteni a napokat. A felnőtt játékosok a szakmai stáb instrukciói alapján példát mutatva végezték otthonaikban az edzéseket. Az utánpótlásban a gyerekek és az edzők közt napi szintű volt a kapcsolat, online tréningeket vezettek a szakemberek, így is fenntartva a csapatszellemet, kizökkentve a fiatalokat a szükségszerű bezártságból.

Nyáron a budaörsi felnőtt női csapat irányítását a Mezőkövesd férfi NB I-es csapatától érkező Buday Dániel vette át. A 39 éves vezetőedző játékosként többek között Szegeden, Veszprémben, a német Löwenben, a svájci Schaffhausenben is bizonyított, mindeközben 93 alkalommal húzta magára a címeres mezt. „Igaz, hogy most még “csak” az NB I/B-ben kell a legjobbnak lennünk, de egy nagyon komoly, szép feladat vár ránk. Nem árulok zsákbamacskát, kemény, rögös út lesz, de ha közösen végigjárjuk, meg fogja hozni az eredményét. A céljainkkal párhuzamban inkább az élvonalbeli munkamorálhoz kell közelítenünk, amire reméljük, a jövőben is szükségünk lesz.“ – fogalmazott a szakember a klub honlapján a székfoglalót követően.

Jelentősen átalakult a korábbi játékoskeret, ugyanakkor adott maradt a rutinos mag, akik évek óta a klub kötelékein belül együtt játszanak. Ők kiegészültek tehetséges fiatalokkal, akik a jövő emberei lehetnek. Az érkezők között a legnagyobb név a Győri ETO-tól távozó négyszeres Bajnokok Ligája győztes klasszis, Bódi Bernadett volt, aki három évre kötelezte el magát Budaörsre.

Szeptember 12-én Kozármislenyben nyolc hetes felkészülést követően újra felállt a gárda az NB I/B-s rajtvonalra, hogy egy 22 részes sorozatban mindenkit lehagyva felérjen a csúcsra. A járvány az őszre tervezett 11 bajnokiból ötöt engedett lejátszani, de mindezeken győzött a csapat. A közvetlen környezetéhez képest relatíve sokáig sikerült csoportos megbetegedés nélkül kibekkelniük az őszt, de  minden elővigyázatosság és gondosan betartott járványügyi intézkedés ellenére –, gyakorlatilag borítékolható volt az újabb kényszerszünet. Hét hetet követően folyamatos szakorvosi felügyelet mellett, az összes elérhető releváns vizsgálat után fokozatos terheléssel tértek vissza a játékosok a pályára.

„Nagyon fontos, hogy a budaörsi gyerekek lássák, hogy miért dolgoznak minden nap! A fiataloknak meg akarjuk mutatni, hogy akarással és kitartó munkával ők is a budaörsi felnőtt csapat tagjai lehetnek. Az idei évben is bemutatkozott már több saját nevelésű játékos mellettünk, Kiss Mercédesz például gólokkal is segített minket több meccsen is. A jövő sok fiatal előtt fényes, legyen a végeredmény akár az, hogy élsportolókká válnak, akár az, hogy sikeres és boldog emberek lesznek az élet más területein” – nyilatkozta Hornyák Ágnes, a klub szakmai igazgatója.

A fiatalok nevelését tekintve megújulás jellemezte a mögöttünk álló időszakot. Az országos akadémiai rendszer megszületése komoly ugródeszkát jelentett a budaörsi saját nevelésű játékosoknak. Az első fecskék egészen magasra Veszprémbe, a Nemzeti Kézilabda Akadémiára és a Ferencvárosba szálltak, elismerve ezzel a Budaörsön folyó szakmai alapozó munkát. Ugyanezt igazolja az utánpótlás válogatott meghívók sora.

A Budai Farkasokkal még szorosabbra fűzött szálaknak köszönhetően a lányok után a fiúknál is az összes utánpótlás korosztály az I. osztályú küzdelmekben pallérozódhat, ami fontos feltétele a fejlődésnek.

Házon belül a legnagyobb kihívást az anyagi források apadása jelentette, aminek egyenes következménye lett volna, hogy gyerekek elküldése árán szűkíteni kellett volna a kereteken. Az önkormányzatnak és a nehéz időben kitartó szponzoroknak hála ez a mai napig nem történt meg. Sőt bevezetésre kerültek a reggeli, iskola előtti edzések, egyéni képzések, ami nagy előrelépés a korábbiakhoz képest.

A járvány elleni közös védekezés jegyében a klub bezárta a nézők előtt kapuit, ugyanakkor gyakorlatilag az összes hazai mérkőzést élőben közvetítette az interneten, reagálva a mindennapok kihívásaira.

A körülményekhez képest sikerült a céljaikhoz vezető úton maradnia a klubnak, ugyanakkor a bizonytalan körülmények még mindig nem szűntek meg. Mozgalmas és izgalmas tavasz előtt áll a budaörsi kézilabda.

Írta: R. Dávid, fotók budaorshandball.hu/Pozsonyi Roland

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here