Knap Zoltán budaörsi díjazottja az idei sajtófotó pályázatnak

0
325

Az idén a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által meghirdetett 39. Magyar Sajtófotó Pályázaton emberábrázolás-portré (egyedi) kategóriában 2. helyezett lett a budaörsi Knap Zoltán, Keleti Ágnes 99. születésnapi ünnepségén készített fotójával.

Tegnap volt a 39. Magyar Sajtófotó Pályázat eredményhirdetése, melyet a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya hirdetett meg januárban. A pályázatra 296 fotográfus 2515 pályaművel, összesen 7237 képpel nevezett (vannak köztük képsorozatok is). Tizennégy kategóriában hirdettek eredményt. Ezek közül emberábrázolás portré (egyedi) kategóriában második lett Knap Zoltán, a Bors fotográfusának “A 99 éves Keleti Ágnes tornásznőt köszöntötték” című képe.

A 99 éves Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznő, a Nemzet Sportolója, Magyarország legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolója, minden idők legeredményesebb magyar tornásznője, a nyári olimpiák legidősebb aranyérmese a budapesti UTE atlétikai tornacsarnokban, ahol 2020. január 20-án születésnapja alkalmából köszöntötték.

A pályázat anyagából a szervezők szabadtéren fogják megrendezni a 39. Magyar Sajtófotó Kiállítást, ahol majd látható Knap Zoltán képe is. A kiállítás helyszínét és pontos időpontját később közlik a szervezők. Továbbá a pályázat legjobb képeiből idén is megjelenik majd évkönyv.

Névjegy

Érettségi után, 1994-ben a Práter utcai fényképész iskolában, majd a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskolájának fotóriporteri szakán végzett. A Zsaru Magazin gyakornokaként kezdett, utána a Népszava külső munkatársa lett, ezt követően a Tina Magazin és a Magyar Demokrata fotóriportereként tevékenykedett. 2001-től a Színes Mai Lap fotóriportere. Jelenleg a BORS szórakoztató napilapnál fotórovat-vezető. Korábban a sajtófotó pályázaton 1997-ben portré kategóriában szintén második., 2002-ben képriport kategóriában harmadik helyezést ért el.

Forrás: Magyar Sajtófotó Pályázat honlapja

A budaörsi kötődésről…

Knap Zoltán 25 éve él városunkban. Budán nőtt fel, az ottani művelődési ház épületében laktak, majd 1995-ben került a szüleivel és bátyjával Budaörsre. A több generációs családi házban él most már a feleségével és 9 és 11 éves gyerekeivel együtt. “Abszolút szeretjük” Budaörsöt – mondja, és szívesen látogatják a budaörsi rendezvényeket. Különösen a Budaörsi Fesztiválkor és a Budaörs Napján az utcai koncerteket, a gyerekeknek szóló kézműves programokat. A kicsik kesjárosok, az iskola játszóterére még óvodásként bekéredzkedtek és azóta is szeretnek oda járni. Nagyon szeretik a városi könyvtárat is.

Több mint 20 éve fotózom, és ebből két évtizede  mindig egy helyen dolgoztam, csak a kiadók és az újságok változtak felettem” – kommentálta a szakmai életrajzát Zoltán.

Visszatérve Budaörsre, itt főként a kirándulások, séták alatt veszi elő a kameráját és örökíti meg, ami a szeme elé kerül, a rendezvényeken pedig inkább a saját gyerekeiről készít fotókat. Ám már ebből is volt komolyabb megrendelése. Ugyanis minkét kicsi Újbudán néptáncol, és amikor az együttes a 15 éves születésnapját ünnepelte, a mindig ott fotózó apukát kérték fel, hogy dokumentálja az eseményt. Ebből utána több kiállítás és fotóalbum is született. Zoltánnak az átfogó fotóriporteri munkáiból eddig Érden nyílt önálló kiállítás, de természetesen örülne egynek itt Budaörsön is, a pandémia után.

EE

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here