Budaörs új környezetvédelmi programja még készül

0
473

A környezetvédelmi programnak egyebek között tartalmaznia kell a szennyvízkezelési tervet, a fenntartható energia- és klíma akciótervet, melyek Budaörsön most készülnek.

Megújul Budaörs környezetvédelmi programja – írtuk júliusban (ITT olvasható) -, akkor a napi teendőkre, mint például a hulladékkezelés, szúnyogirtás, parkfenntartás (egy ötlet: kaszálás helyett réti virágok) stb. koncentrálva és folytatást ígérve. Hosszabb távon ugyanis egy települést természetvédelmi szempontból egyebek között a zaj- és levegőszennyezettség elkerülése, csökkentése és például az építészeti szabályozása határozza meg. A programnak ez a része azonban – érhetően – hosszabb előkészítő munkával készül el, ezért Garancsy Katalin, az önkormányzat e területért felelős munkatársa a tőle kért interjú előtt egy rövid összefoglalót küldött el a Budaörsi Naplónak.

Eszerint: „Budaörs Város Önkormányzata a 2013-ban elfogadott 2013-2018. közötti időszakra vonatkozó környezetvédelmi programját sikeresen működtette. Mivel a környezetvédelmi program hatéves időszakra tud felelősséggel tervezni, így szükségessé vált annak aktualizálása.

A környezetvédelmi programnak tartalmaznia kell a környezeti elemek állapotának a bemutatását, a fenntartható fejlődéssel összhangban álló, elérni kívánt környezetvédelmi célokat, valamint környezeti célállapotokat; a célok és célállapotok elérése érdekében teendő főbb intézkedéseket, ezek megvalósításának ütemezését, a kitűzött célok megvalósításának szabályozási, ellenőrzési, értékelési eszközeit és végül az intézkedések végrehajtásának várható költségigényét. Nagyon fontos munkarész lesz az anyagban például a szennyvízkezelési terv, hiszen Budaörs a felszín alatti vizek védelme tekintetében fokozottan védett kategóriába esik.

Jelenleg az elérni kívánt környezetvédelmi célok és célállapotok meghatározása, valamint ezen célok és célállapotok elérésére szolgáló főbb intézkedések ütemezését egyeztetik a hivatal munkatársai külső szakértők bevonásával.

Nagyon fontos, hogy a környezetvédelmi programot összhangba kell hozni három különböző dokumentummal, melyek szintén készülőben vannak:

Folyamatban van a Fenntartható Energia és Akcióterv (Sustainable Energy Action Plan – SEAP) monitoringja a 2018-as évre vonatkozó energiafogyasztási adatokra vonatkozóan.

Készül a Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv (Sustainable Energy and Climate Action Plan, SECAP) a Compete4SECAP projekt részeként. A SECAP a SEAP-hoz képest már tartalmazni fogja a klímaadaptációval kapcsolatos helyzetértékelést és intézkedéseket is.

Továbbá folyamatban van a Helyi klímastratégia kidolgozása is (KEHOP-1.2.1-18-2018-00139), melyhez kapcsolódó lakossági kérdőívek kitöltését (ITT érhető el) ezúton is köszönjük minden budaörsinek, aki hozzánk hasonlóan a klímaváltozást szívügyként kezelik. Feldolgozásukat megkezdtük.

Fenti dokumentumok elfogadását várhatóan a képviselő-testület decemberi ülésére tudjuk előterjeszteni, a Környezetvédelmi Program végleges változata azonban még a környezetvédelmi hatóságok három hónapos véleményezése után kerülhet csak a jóváhagyó grémium elé. Azt azonban biztosan megelőzi majd egy részletes, tartalmi tájékoztatás, addig is szíves türelmüket kérjük.”

Amit tehát ismét megígérhetünk, hogy visszatérünk a témára!

(A Budaörsi Napló környezetvédelmi összeállítását lásd lapunk 2020. augusztusi nyomtatott számában a 6. oldaltól.)