Budaörs és Kisújfalu – 20 éves testvérvárosi kapcsolat

0
1238

A testvérvárosi együttműködési megállapodást 20 éve kötötte meg egymással Budaörs és a szlovákiai magyar település, Kisújfalu. A jubileum alkalmából a Budaörsi Vigasságok színpadán Budaörs polgármestere oklevéllel és ajándékkal köszönte meg mindazok munkáját, akik sokat tettek annak érdekében, hogy ez a városbarátság gyümölcsöző legyen.

A kerek évfordulót a nyár elején Kisújfalun, most szombaton pedig a Budaörsi Vigasságok keretén belül nálunk ünnepelte meg a két település, ahol Wittinghoff Tamás és Geri Valéria, Kisújfalu polgármestere röviden szóltak a 20 éves testvérvárosi, baráti kapcsolat jelentőségéről.

1997-ben kötötték meg a szerződést, de már előtte is volt kapcsolat a két település között, hiszen a II. világháború után, a Beneš-dekrétum következményeként, illetve a lakosságcsere-egyezményt követően szétszakított családok korábban is látogatták egymást. Az évek során pedig ezekből a kapcsolatokból szélesebb együttműködés alakult ki.

Geri Valéria elmondta, hogy az oktatás, a kultúra és a sport révén igen szorosak a szálak Kisújfalu és Budaörs között. Néptáncosaik rendszeresen találkoznak egymással, tanulnak egymástól. A Bobák Nyugdíjas Klub gyakran jár hozzájuk, a kisújfalusi gyerekek pedig rendszeresen a Csiki Pihenőkertben táboroznak. Szakmai kapcsolatok alakultak ki az iskolák között, mely a fejlődést segíti elő mindkét fél számára. „Akkor van értelme a testvérvárosi kapcsolatnak, ha megtöltjük tartalommal” – mondta a polgármester asszony. Terveik között szerepel, hogy vendégfogadásra alkalmassá tegyék a faluházat, hogy ők is minél többet tudjanak adni. Reméli, jövőre már tudnak budaörsi gyerekeket táboroztatni. Fontosnak tartotta megjegyezni: „Nekünk, határon túli magyaroknak nagyon sokat jelent ez a kapcsolat, sokat erősödünk innen lelkiekben, magyarság tudatunk megőrzésében.

Idén a testvérvárosi szőlőszüretre a felújítás miatt zárt Csiki Pihenőkert helyett jelképesen a Budaörsi Vigasságok helyszínén került sor, így a találkozót szintén ezen a napon, a Templom téren rendezték meg.

A Csiki Pihenő területén lévő Európa Kertben a testvérvárosokból származó szőlőtőkék adják a Csiki Vino bor alapját, és ilyenkor ősszel hagyományosan egy nagy közös szüreti mulatság hozza össze a különböző testvérvárosi településeket, ezért Bretzfeld polgármestere Martin Piott is részt vett az ünneplésben.

Kisújfalu bemutatkozó standjánál különféle pogácsák mellett a felvidéki lakodalmas kulcsos kalácsot is bárki megkóstolhatta, a Budaörsi Néptáncegyüttes és a Wunderkäfer tánccsoport fellépése közé ékelt hivatalos ünnepség pedig beépült az egész napos rendezvény soraiba.

Rövid beszédében Wittinghoff Tamás igazi együttműködésként jellemezte Budaörs kapcsolatát Kisújfaluval. Amellett, hogy a néptáncosok révén a kulturális kapcsolat erősödött, sok közös pályázatot nyújtottak be európai uniós forrásokért. Ráadásul ennek az együttműködésnek az alapja a barátság. Sajnos a történelemnek egy szomorú szakasza vezetett a két település egymáshoz közelítéséhez, de az elmúlt 20 év bizonyítéka annak, hogy még ebből is lehet értékeset és jót teremteni. Geri Valéria szívélyesen invitálta a közönséget a jövő heti kisújfalusi szüreti mulatságra és kézműves fesztiválra, ahol a Téka zenekar is jelen lesz. Majd ő is méltatta az együttműködést: „Örömből és egymás megbecsüléséből nőtt ki ez a testvérvárosi kapcsolat.” Továbbá elmondta, milyen sokat köszönhet faluja Budaörsnek, különös tekintettel arra, hogy a két település közös gyökereit egymás révén tudják elmélyíteni. Ők Budaörsnek egy hordót hoztak ajándékba, mi a nyár elején egy padot vittünk.

Ezt követően Wittinghoff Tamás oklevéllel és ajándékkal köszönte meg tevékenységét:

Bordás Istvánnak, a volt közművelődésügyi főtanácsosnak,

 • Vándor Andrásnak, a Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Bizottság tagja,
 • Lévay Ernőnek, volt alpolgármesternek,
 • Filipszky Istvánnak, a könyvtár előző igazgatójának,
 • Bánlaki Józsefnek, a Szlovák-Magyar Egyesület elnökének,
 • Pénzesné Végvári Ágnesnek,
 • a Szélrózsa Néptáncegyüttesnek, illetve vezetőjének, Tündik Tamásnak,
 • Széll Mártának, a Budaörs Néptáncegyüttes művészeti vezetőjének,
 • a Régiségbúvár Egyesületnek, illetve elnökének, dr. Mester Editnek,
 • a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek,
 • a Budaörsi Latinovits Színháznak,
 • a Budaörsi Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesének, Szidiropulosz Lászlónak.