Budaörs első magánétterme 40 éves

0
745

A Rózsa utca 20. szám alatti Fenyő Vendéglő 1982-ben, éppen 40 évvel ezelőtt nyílt meg. Ez volt Budaörsön az első, magántulajdonú családi vállalkozás keretében üzemeltetett vendéglátóipari egység az előző rendszerben. A népszerű étterem a négy évtized alatt folyamatosan bővült, fejlődött, csak a koronavírus-járvány miatti korlátozások idején torpant meg, de végül kevés veszteséggel sikerült átvészelnie.

Id. Fenyvesi János és felesége, akik a Fenyő éttermet 1982-ben megnyitották, 2015-ben nyugdíjba vonultak, azóta két idősebb fiuk, János és András vezeti a budaörsi üzletet. A fiatalabbik Fenyvesi fivérrel, Andrással beszélgettünk.

A kezdetek

Fenyvesi János eredetileg borospincét szeretett volna kialakítani, ezzel szemben felesége elképzelése egy jövedelmező bolt volt. Végül a két szándék a Fenyő Bisztró megteremtésében egyesült, amit 1982-ben nyitottak meg, családi vállalkozásként. Azonban ez csak úgy volt lehetséges, hogy egy állami intézményhez, a kertészeti egyetem szigetcsépi tangazdaságának kirendeltségéhez tartozott a vendéglő, ahova havonta leadták a bevétel egy részét. „A működésbe nem szóltak bele, csak annyi kikötésük volt, hogy az ő borukat kellett árulni” – mesélte Fenyvesi András, aki ezekben az időkben még kisgyerek volt. Érdekesség, hogy a nyolcvanas években gyakran tértek be a Fradi focistái, Ebedli Zoltán és Nyilasi Tibor, akik szívesen elbeszélgettek a helyiekkel fröccsözés közben.

A bisztróban András édesanyja és édesapja dolgozott, de a nagypapa is besegített, aki egyébként a Gellért-szálló éttermének főpincére volt. A kezdetekben 20-30 ember fért el és 5-6-féle étel volt az állandó kínálatban, ezek közül sok ma is rajta van az étlapon, többek között ilyen a népszerű pacalpörkölt, amit Mészáros Miklós, a 35 éve itt dolgozó szakács készít utánozhatatlanul.

1992-ben alakult önálló céggé, B. Fenyő Bt. néven, ez azóta nem változott.

A Fenyő vendéglő annak a családi háznak az aljában nyílt meg, ami jelenleg is a bázisát képzi. Az évek során vendéglő folyamatosan nőtt, fejlődött. A központi házban található bokszok és a „vadászterem” az eredeti berendezés részei, nem változtak a negyven év alatt. A konyha, méretének növekedése miatt és a bárpult viszont „vándorolt”, jelenlegi helyén és kétoldalas formájában a ’90-es évek közepe óta van. Az elülső terasz beépítésének idején kapott az épület egy plusz toldást 1990 tájékán, amivel akkor megduplázódott az étterem befogadó kapacitása. Majd a ’90-es évek végén megvették a szomszéd telket a bővítéshez, illetve főként azért, hogy legyenek szabadtéri asztalok is. 2000-re épült meg a régire merőleges új épület a bowling pályával – ami akkoriban még ritkaság volt Magyarországon -, biliárd szobával és egy különteremmel és nyílt meg a kerthelyiség. Az ezt követő években az újdonságokkal felvirágzott a vendéglő, de azután a 2008-as gazdasági válság miatt néhány évig felére esett vissza a forgalom, majd volt egy növekedés, ami a 2020-as koronavírus járvánnyal ért véget. Az első hullám két hónapos lezárását még könnyen átvészelte az étterem, de az ősszel bevezetett korlátozás, ami fél évig tartott már némi veszteséggel járt, azonban az elviteles és kiszállításos megoldásokkal sikerült túlélniük. „A negyven év alatt a legkatasztrófálisabb a covid időszak volt az étterem fennállása óta” – jegyezte meg Fenyvesi András.

A ’80-as, ’90-es években még nem sok, 2-3 vendéglátó hely volt Budaörsön, ami étteremként is működött, így akkor természetes volt, hogy mindig megtelt az étterem. Ma sincs okuk panaszra, a törzsvendégek és a környező társasházakba beköltözők közül is sokan fedezik fel maguknak a hangulatos vendéglőt, amely egyrészt nyugodt étkezésekre való, másrészt kisebb családi rendezvények helyszíne lehet, harmadrészt, a hátsó különteremben jellemzően osztálytalálkozók, bankettek megtartására alkalmas a téli időszakban, hiszen nyáron ezeket inkább a kerthelyiségben tartják meg szívesebben.

Jelen

A covid után az újabb probléma az áremelkedés. A háború is gazdasági válságot von maga után, de a drágulás már korábban megkezdődött. Például a Trappista sajt ára tavaly ősz óta a duplájára nőtt. Emiatt a Fenyő vendéglőben is volt már egy áremelés februárban, ami elkerülhetetlen volt.

Fenyvesi János és András feleségeikkel együtt sokat dolgoznak, alkalmazottaik a létszám felét teszik ki. Heti váltásban vannak, de hétvégenként is besegítenek egymásnak. Mindenki ott dolgozik, ahol éppen több segítség kell, hétvégén András is a konyhán segít, ott van rá nagyobb szükség, csak hétköznap tud felszolgálni, az emberekkel beszélgetni. Valójában szükség lenne még munkaerőre, de ezzel a hiánnyal nem csak ők küzdenek egyedül Budaörsön.

Az étterem célja

Elsődleges célunk, hogy az itt étkező családok jól érezzék magukat, finomakat egyenek” – szögezte le a vendéglős. „Azt mondják a vendégek, Miklós pacalja verhetetlen a környéken már 35 éve” – tette hozzá. A családoknak kedvez a kis játszósarok is a kertben.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here