Budaörs a szomszédok szemével

0
714

Milyen összefüggésben emlegették a környező települések vezetői Budaörsöt 2016-ban? Milyen visszhangja volt az itt történteknek például Törökbálint, Biatorbágy vagy Páty képviselőtestületi ülésein? Forrásunk a Buda Környéki Televízió műsorai.

Egyre több befektető érdeklődik náluk – mondta Elek Sándor Törökbálint polgármestere egy tavalyi interjúban a Buda Környéki Televízióban -, miután Budaörs már kitehetné a “megtelt” táblát. Utána még hozzátette: „de azért szeretjük Budaörsöt, olyan, mintha a testvérvárosunk lenne.” A jó kapcsolat nemcsak a két település vezetőinek a szintjén érződik. A törökbálinti fiatalok például saját szavaik szerint előszeretettel jönnek át a városunkba csak azért, hogy egy kicsit dumálgassanak, lazuljanak egy-egy szépen felújított parkunkban. Ami az idén azért fog megszűnni, mert az ottani önkormányzat is egyre több beruházást tervez, és úgy újít fel utcákat, tereket, hogy kikéri a fiatalság véleményét, az ő igényeiket is figyelembe veszi.

Még mindig Törökbálintnál maradva: azt tudták, hogy a város Budaörssel együtt pályázik egy olyan bicikliútra, mely összekötné a két települést? Erről a közmeghallgatáson beszélt Elek Sándor. A két város közös pályázatát már befogadták, de az elbírálásra még nem került sor.

Ezen a közmeghallgatáson elhangzott el egy hölgytől, hogy miért nem lehet olyan egészségügyi szakrendelőt létrehozni Törökbálinton, mint a budaörsi. A polgármesterük azt válaszolta, hogy a tüdőkórház területén szeretnének egészségházat kialakítani, ahol a háziorvosi rendelés mellett helyben el lehetne végezni a vérvételt, röntgent és az egyéb vizsgálatok egy részét. Viszont önálló szakrendelést egy ekkora településen nem támogatna az Országos Egészségpénztár.

Pátyon is szóba került Budaörs, szintén a közmeghallgatáson, ahol Székely László a település első embere arról beszélt, hogy évek óta tárgyal a biatorbágyi egészségházzal, hogy a pátyiak oda járhassanak és ne a János kórházba kelljen beutazniuk a szakrendelésekre. Csakhogy mire az országos tiszti főorvos hozzájárult volna a váltáshoz, addigra „bedobta a törülközőt a biai egészségház üzemeltetője, a budaörsi önkormányzat” – mondta, mert hozzájuk így ért el a mindkét szakrendelőt üzemeltető EuropMed Kft. csődjéről az információ. (Lapunk értesülése szerint a biatorbágyiak elutasították a Budaörsi Egészségügyi Központ új, ideiglenes üzemeltetőjével az együttműködést és a bicskei egészségház üzemeltetőjével próbáltak megállapodni, amihez azonban nem járult hozzá az állami egészségügyi irányítóhatóság. A pátyiak szintén a bicskei egészségházhoz szeretnének tartozni – a szerk.)

Egy másik interjúból az is kiderült, hogy Elek Sándor Budaörs honlapjáról értesült róla, hogy Törökbálint a hetedik legfejlettebb település az országban, az egy főre eső iparűzési adó szempontjából pedig a tízedik.

Az iskolák államosítása miatt szintén gyakran került szóba a szomszédos településeken Budaörs. Törökbálint azért, mert szintén féltette az oktatási intézményeinek a színvonalát az állami átvételtől, Pátyon viszont azt remélte az önkormányzat, hogy az állam az iskolájuk sportpályáját is átveszi tőlük és ezért nem a városnak kell finanszíroznia az üzemeltetését. A tankerület azonban ezt elutasította. Végül abban egyeztek meg, hogy az iskola továbbra is ingyen használhatja a sportpályát, de cserébe az önkormányzat sem fizet, ha az iskola bármely helyiségét igénybe szeretné venni egy-egy alkalommal. 

Budakeszin egy képviselőtestületi ülésen az volt napirenden, hogy építenének egy tanuszodát, de úgy, hogy majd állami támogatásból tartsák fent. Indoklásként Bánhidi József képviselő Budaörsöt hozta fel példaként, ahol az önkormányzat szintén önerőből építette meg az uszodát, de ma már súlyos problémát jelent a városnak a fenntartása. (Lapunknak nincs arról információja, hogy ez valóban így van-e.)

Kicsit távolabbra tekintve, de még a térségben maradva: egy közmeghallgatás során Telkiben egy hölgy vetette fel, hogy úgy lehetne a helyi (egyébként igen magas színvonalú) iskolában a tanárokat megtartani, ha Budaörs mintájára az önkormányzat bevezetné a pedagógusok ösztöndíj rendszerű támogatását. Telki polgármestere Deltai Károly István azt válaszolta, hogy ők is hasonlóban gondolkodnak, igaz szerényebb keretek között, mert a pedagógusok továbbképzésének a finanszírozásában és a munkájuk segítésében, és nem fizetést kiegészítő pénzbeli juttatással tudnák őket támogatni.

Still0105 00000A Buda Környéki Televízió műsorait nézve összességében azt láthattuk 2016-ban, hogy a térségünkben Budaörs az etalon, a mi városunkhoz és szolgáltatásainkhoz mérik magukat a környező települések, legyen szó az oktatásról, az orvosi ellátásról vagy egyéb szolgáltatásokról. Hozzáteszik persze, hogy ők ugyan nem rendelkeznek akkora anyagi erővel, mint Budaörs, de úgy látják, hogy nem is minden pénzkérdés, ami nálunk jól működik. Végül egy konkrét példa: a törökbálinti Zimándy Ignác Általános Iskola igazgatónője örömmel és büszkén beszélt arról a tanintézményüket bemutató tévésorozatban, hogy hány tanulójukat vették fel a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumba. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here