Budaörs a „kultúra fővárosa” – jegyzet

0
1409

Ma kezdődik a 21. Budaörs Fesztivál, amiről már többször megírtuk, de nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy 1 város, 5 nap, 8 helyszín, 36 program, 460 fellépő – ez várható május 2-től május 6-ával bezárólag. A fesztivál – évek óta, így az idén is – összes programja ingyenesen látogatható! Erre a hétre Budaörs a „kultúra fővárosa”.(A teljes program ITT.)

Holott csak tegnap fejeződött be egy másik, több mint két évtizedes visszatérő programsorozat: a Jókai napok, egyebek között borkóstolóval és közösséget építő főzőversennyel.(Beszámolónk ITT.)

S már tegnap elkezdtük hirdetni, hogy május 26-án Kamaraerdőn ismét Tündéri Gyermeknap lesz. (A meghívó ITT.)

Természetesen nem azért hoztam ezeket egymás mellé, mert hasonlónak tartanám a színvonalat, a kínálatot, éppen ellenkezőleg, mert teljesen más igényeket elégítenek ki. S mert amiről ezúttal írni szeretnék: milyen kulturális programokat igénylünk vajon mi, budaörsiek, és ehhez képest mit kapunk.

A napokban egy, a fesztivál programját ajánló Facebook bejegyzés alatt olvastam valami olyasmit, hogy a tervezett műsorok egyikén se lehet szórakozni, mert túl magasröptű kultúrát képviselnek. Bár máshol is találkoztam már hasonlóval, ezen kiakadtam. S nemcsak én. Egy másik hozzászóló azt írta, hogy „természetesen ízlés és érdeklődés dolga. Személyes véleményem szerint rendkívül színvonalas fesztiválműsor állt össze, olyan, ami alighanem bárhol Európában megállná a helyét egy középváros kulturális programjaként. Ráadásul olyan körülmények közepette, amikor a kormányzat pénzügyileg fojtogatja Budaörsöt. A magam részéről igyekszem minél több rendezvényen ott lenni.” Amivel teljesen egyetértek, csak hát ez a hozzászólás nem cáfolta, hanem megerősítette, hogy a színvonal magas. S ez baj lenne? Természetesen nem, sőt, közpénzből (hiszen az önkormányzati támogatás forrása a mi adónk) igenis az értéket kell támogatni és terjeszteni és semmiképpen nem a bóvlit, még ha arra esetleg nagyobb igény lenne, bár látva a Budaörs Fesztivál telt házas eseményeit, ezt erősen kétlem.

Budaörs alvóvárosból – 15-20 éve még mindenki a fővárosba járt be szórakozni – színes, pezsgő kulturális élettel rendelkező város lett, és szögezzük le: nagy öröm, hogy igen színvonalas dolgok vannak helyben. Emlékszem, hogy bár a polgármester az első pillanattól odaállt az ötlet mellé, hogy legyen Budaörs Fesztivál (Mandel Róbert hozta létre, majd hat éve vette át Selmeczi Ágnes) a képviselő-testületben többször is nagy vita volt arról, hogy milyen formában valósuljon meg és kell-e annyi pénzt áldozni a helyi kultúrára, mint Budaörs teszi. Még a „szakmabeliek” sem értettek egyet abban, hogy van-e létjogosultsága az agglomerációban saját színháznak, saját szimfonikusoknak (Vivart), saját romkocsmának (PostART), és ha valamiből van már egy, kell-e még mellé támogatni másikat (például BUM és Regio-Art; Pro Musica és Sapszon). A Budaörs Fesztivált, amiből idén tehát a 21. lesz, nagyon sokáig, sokan felesleges pénzkidobálásnak tartották. Sőt, még ma is hallani ilyen hangokat, de könyörgöm: fel tudnak-e hozni az álláspontjuk mellett egyetlen értelmes, elfogadható érvet?

Néhány hete egy új, virtuális közösség alakult ki a világhálón, a Helló Budaörs, aminek a tagjai egyszer nyílt oldalon és párhuzamosan egy zárt csoportban gyűjtik, ajánlják, ha jól látom, elsősorban a családos budaörsi fiataloknak a helyi programokat. Sok sikert hozzá, és üdvözlöm az igyekezetüket! Hiszen ők a szinte mindenki által jól ismert Jókai Mór Művelődési Központ, a Budaörsi Latinovits Színház, a Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár, a lakótelepi és a kamaraerdei közösségi ház, továbbá a Városi Ifjúsági Klub és Heimatmuseum mellett már felfedezték egyebek között a PostART, a megújult Zichy Major, a Köztér18 és a Babtér eseményeit is. Illetve olyan magánintézményeket, mint például a Fantazmagória gyermekeknek szóló könyvesbolt. Ezen intézmények ismertségéről és népszerűségéről felmérést is készítettek, aminek az eredményeit végül azért nem kértem el ebbe a cikkbe, mert a közzétett grafikonok tartalmát nem sikerült pontosan értelmeznem, így hitelesen természetesen továbbadni sem tudom. Ami azonban biztos: az önkormányzati és a nem önkormányzati kulturális intézmények többsége jól ismert, kedvelt is, és összességében valóban nagyon széles a helyi kínálat. S a tavalyi, az önkormányzat által megrendelt reprezentatív felmérés szerint a budaörsiek évről-évre egyre elégedettebbek a közművelődési lehetőségekkel, míg 2004-ben 4-es osztályzatot adtak rá, legutóbb 4,4-es átlag jött ki. (Bővebben ITT.) Az már a saját tapasztalatom, hogy az egyes programok látogatottsága nagyon eltérő, ugyanakkor ha valamire szerényebb az érdeklődés, az nem elsősorban a meghirdetett program tartalma miatt van, hanem sokkal inkább befolyásolja a nem annyira szerencsésen megválasztott időpont. És – ez is a magánvéleményem – az a tény, hogy az adott időpontban párhuzamosan milyen egyéb esemény zajlik.

Talán 10-15 éve a Budaörsi Naplóban azt szorgalmaztam, hogy a budaörsi kulturális intézmények (a mainál jóval kevesebben voltak) miért nem egyeztetik a naptáraikat, és a szervezők miért versenytársat látnak a másikban és miért nem partnert. A művelődési ház és a színház már csak azért is kénytelen egyeztetni, mert egy épületben vannak, a termeken osztozniuk kell. A PostART, ami az utóbbi néhány évben nőtte ki magát rendszeresen nyitva lévő, fantasztikus kiállításoknak és koncerteknek otthont adó kultikus hellyé, meglátásom szerint igen jól együttműködik a művelődési központtal (a Jókai bevezetőben említett főzőversenyének is remek helyszíne volt a PostART udvara). S örömmel fedeztem fel a napokban, hogy a kamaraerdei és a lakótelepi közösségi ház is átvesz egymástól ötleteket, sőt embereket is. Ám sajnos ez már nem mondható el például a megújult Major (a Zichy előnév is eltűnt?), és a PostART esetében, ami kultúrafogyasztóként meglehetősen bosszantó, hogy pár száz méterre egymástól gyakran ugyanazon a napon és szinte ugyanazon órában, egészen a hasonló kínálat.

Azzal kezdtem ezt a cikket, hogy ma kezdődik a 21. Budaörs Fesztivál. Még a nyár végén számíthatunk majd az IdeSüss Budaörs Napjára, kora ősszel a Vigasságokra és év végén az adventi programsorozatra. Évről évre ugyanazok a nagyobb rendezvények, de persze mégsem ugyanazok, hiszen a műsor változik, és az élmény is egészen más lehet, például ha egyedül megyünk el egy-egy eseményre, vagy barátokkal, családdal. Ne hagyják ki őket!