BSC asztalitenisz: „buborék rendszerben” még december megtartják a Bajnokok Ligáját

0
140

Decemberben „kényszerül” Bajnokok Ligáját játszani az SH-ITB Budaörsi Sport Club

Az Európai Asztalitenisz Szövetség (ETTU) nem volt partner a 2021 tavaszra történő halasztásban

A Budaörsi Sport Club női asztalitenisz csapata 18. nemzetközi kupaszereplésére készült az elmúlt hónapokban. Egyesületünk és csapatunk számára minden szezonban kiemelt cél Budaörsnek, a magyar asztalitenisznek és a szponzorainknak, támogatóinknak a képviselete a nemzetközi kupákban. Játékosaink, edzőink és sportvezetőink a 2020/2021-es nemzetközi kupaszezonra is a legjobb tudásuk szerint készültek, és mindenki alig várta, várta volna, hogy a járványügyi helyzet remélt, jó irányba történő elmozdulásával egy biztonságosnak mondható Bajnokok Ligája kerülhet megrendezésre a jövő év tavaszán.

A jelenlegi járványügyi helyzetben számítottunk rá, hogy a megszokottól eltérő rendszerben történhet csak meg a Bajnokok Ligája lebonyolítása, csökkentve az utazások és a kontaktok számát. Az Európai Asztalitenisz Szövetség és az osztrák Linz, mint klub felvállalta azt az egyetlen életszerű rendezési formát, amiben a 2020/2021-es sportszezonban megvalósítható ez az esemény. A terv szerint egy úgynevezett „buborék rendszerben” lesz a verseny, ami azt jelenti, hogy minden résztvevő játékos, edző, sportvezető, játékvezető és a szervezők negatív teszttel bekerülnek a buborékba, és onnantól kezdve a verseny végéig teljesen el vannak zárva a külvilágtól. A szervezők által meghatározott szálloda és a sportcsarnok között mozoghatnak csak, ott is a szervezők által biztosított kisbusszal.

A Budaörsi Sport Club az európai klub asztalitenisz megítélése, valamint a csapatok számára fontos versenyzési lehetőség miatt is fontosnak gondolja, hogy ebben a rendhagyó szezonban is legyen nemzetközi kupa, ezért támogattuk az ETTU-t abban, hogy létrejöhessen ez a rendezvény és az asztalitenisz sportág bizonyítani tudja azt, hogy más sportágakhoz hasonlóan képes megrendezni a legrangosabb Európai Kupát. Azonban az elmúlt hetekben a járványhelyzet napról-napra romlik, ezért mi több más európai csapattal együtt határozottan arra kértük a szervezőket, hogy a tornarendszerben megrendezett Bajnokok Ligája sorozatot tavasszal tartsák meg, bízva abban, hogy akár a vakcina belépésével egy biztonságosabb, reálisabb versenyt lehessen tartani.

Az ETTU számunkra érthetetlen módon ragaszkodik a december 3-8-ig időponthoz. Számunkra ezzel két választási lehetőség maradt: vagy visszalépünk a versenytől, ami egyben a teljes 2020/2021-es nemzetközi szerepléstől történő visszalépést is jelentené, vagy vállalva egyrészt a szigorú előírásokat, másrészt sajnos ki kell mondanunk, a potenciális veszélyeket, elutazunk december elején Linzbe. Természetesen ebben a helyzetben egyeztettünk a játékosokkal, figyelembe vesszük az ő egyéni élethelyzetüket is, és bár nem örömmel, de saját magunk miatt is, a magyar asztalitenisz képviselete miatt is és a támogatóinkkal meglévő jelenlegi és reményünk szerint jövőbeni együttműködés okán valamilyen összetételű csapattal bevállaljuk a decemberi versenyt.

A csoportok sorsolását a jelenlegi helyzetben az ETTU a csapatok megérkezését követően, a helyszínen fogja megtartani, így a verseny előtt két nappal derül majd ki, hogy kik ellen játszunk. A mi utazó játékoskeretünk pedig a következő napokban válik majd véglegessé.

Összegezve a Budaörsi Sport Club nem örül annak, hogy a résztvevőkre erőltetik a két hét múlva történő versenyzést, de az egyesület a részvétellel is erősíti azt a szándékát, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy a 2020/2021-es szezonra vállalt sportszakmai és anyagi kötelezettségeit is teljesíteni tudja. A sportszakmai rész egyrészt a versenyzési lehetőség biztosítása a játékosok és a csapat számára, másrészt megjelenési lehetőség a támogatóink, szponzoraink részére, hiszen az együttműködési megállapodásainkban vállaltuk a nemzetközi kupaszereplést. Anyagi szempontból pedig egyedül az előrefelé menekülés lehetősége maradt számunkra, bíznunk kell abban, hogy az eredményeink és törekvéseink további szponzorok belépését hozhatja, valamint állami támogatással is járhat. Fő célunk, hogy a 2021/2022-es szezonra maradjon egy olyan magyar női asztalitenisz klub, amelyik képes magyar játékosokat foglalkoztatva egyrészt klub szinten képviselni a magyar asztaliteniszt Európában, másrészt tevékenységével a magyar válogatottat oly módon sikerekhez segíteni, mint az megtörtént idén januárban az olimpiai kvalifikáció megszerzésével.

A budaörsi asztalitenisz számára a 2020-as év nagyon kettős, hiszen a mi életünket is alapvetően meghatározzák a vírushelyzet okozta egészségügyi és anyagi nehézségek, ugyanakkor a januári olimpiai kvalifikációra, a júniusban megszerzett negyedik magyar bajnoki címre és reményeink szerint a lehető legbiztonságosabban lebonyolított Bajnokok Ligájára komoly sportszakmai sikerként fogunk visszatekinteni, nem beszélve arról az örömről, hogy elindult a budaörsi új asztalitenisz csarnok tervezése és előkészülete.