Bridzs: „Ez a játék csak örömet hoz mindenki életébe”

0
851

A Budaörsi Bridzs Klub idei Budaörsi Évindító versenye 2017. január 28-án, szombaton lesz a Jókai Mór Művelődési Központban. Ennek apropóján látogattuk meg őket tegnapi, normál heti találkozójukon.

A Budaörsi Bridzs Klub az Adler kávéházban alakult meg még 2011 novemberében, majd 2012-ben sportegyesület lett belőle és átköltöztek a jelenlegi helyükre, a Városi Ifjúsági Klubba. Itt heti rendszerességgel tartanak klubversenyeket, valamint rendszeresen szerveznek nagyobb versenyeket is, amelyek szintén nagyon kedveltek a budaörsi és környékbeli bridzsjátékosok körében.

„Azért alakítottuk ezt a klubot Kovács Gergellyel, mert ez egy olyan értékes játék, amely minden korosztály életében pozitív változásokat hoz” – mondta a klub egyik alapítója, Kovách Tibor, aki tizenöt éves korában kezdte el a bridzs tanulását. Úgy véli, „az egész életét bearanyozta” a játék, a feleségével sok versenyre jártak. Jelenleg ő a klub tiszteletbeli elnöke, mivel az elnöki tisztséget 2016 áprilisában átadta Kovács Gergelynek, akinek az életét szintén gyermekkora óta kíséri ez a játék, sőt egy időben, amikor New Yorkban lakott, bridzsoktatásból élt. Ahogy mondja, a klubalapítással egy régi vágya vált valóra, ráadásul „tökéletes páros a miénk: Tibor nagyon akkurátus, képben van a budaörsi közéletben, én pedig a bridzsszakmai és a versenyszervezési feladatokban vagyok otthon.”

És hogy miért éppen a bridzs? Erre Kovács Gergely nagy levegőt vett, majd a következőket kezdte el sorolni nagy lelkesedéssel: „Több okból is: közösséget ad, nagyon változatos és igen összetett gondolkodást igényel. Nem is ismerek más elmesportot, amely ennyire sokrétűen megmozgatja az agyat, és az így megszerzett készségek aztán az élet teljesen váratlan területein nyújtanak majd segítséget.”

„Gyakorlatilag az ember agyát rendezi át, fejleszti a kommunikációkészséget, a toleranciát. Ha az ember intenzíven használja az agyát, az másképpen működik, mintha csak például a tévét nézné. Ez különösen aztán idős korban jelent rengeteget, ráadásul társaságban is van az ember, hiszen a bridzset csak négyen lehet játszani. Ma már az interneten is rajta van, ahol több tízezren játszanak egyszerre” – tette hozzá Kovách Tibor.

Nagy öröme, hogy városunkban sikerült egy olyan társaságot összehozni, akik nagyon szeretnek idejárni, és sokan jönnek Budapestről is. A hétfői játéknapokon 40-60 fő, a nagy nyílt versenyeken pedig 60-80 pár szokott részt venni. Kiemelte, hogy a Sportegyesület létét, a klub működését, valamint az általuk szervezett, országosan megrendezésre kerülő nyílt versenyeket Budaörs Város Önkormányzatának segítő támogatása teszi lehetővé. A klubban a nagy szaktudású Hoffmann Tamás dolgozik tornavezetőként, aki magyar és nemzetközi versenyeken egyaránt zsűrizik. A budaörsi Herman Ottó Általános Iskolában szerdánként pedig tanfolyamokat tartanak, ahol különböző korosztályok képviselői tanulhatják meg az alapoktól a játékot. A következő kezdőtanfolyam 2017 szeptemberében indul majd. Ahogy Kovách Tibor mondja: „Ez egy nagyon komoly, nagyon nehéz játék, nagyon sokat kell tanulni hozzá, de az anyag egymásra épül. Kortól függetlenül mindenkinek ajánlom, hogy tanulja meg ezt a játékot, mert az életébe csak örömet fog hozni.”

Az idei Budaörsi Évindító verseny pedig 2017. január 28-án, tehát most szombaton lesz a Jókai Mór Művelődési Központban. A kétfordulós mesterpontszerző párosversenyen előreláthatóan 60-70 pár méri majd össze tudását, az eseményről szintén tudósítunk majd.

A klub honlapja a következő linken található: http://bubiklub.hu/hu/

Fotók:PE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here