“Borsmama”, vagyis Csontos Eszter

0
1460

Június 16-án 9-től 12 óráig Borsmama Otthon Műhely és Garázsvásár, illetve Nyárköszöntő Kerti parti lesz. (A részletek ITT). Aki pedig az esemény mögött áll, Csontos Eszter, egy fiatal anyuka. Róla a Hello Budaörs oldalán (ITT) azt olvastuk, hogy “közvetlen és barátságos. Könnyű megismerni az utcán, mert hordozóban gyerkőc van a hátán, vagy ha nem gyalog lenne, akkor katicás piros autója kitűnik a tömegből. Egyébként pszichológus, ő a Borsmama Otthon Műhely és hordozóklub megálmodója, mindenkinek igyekszik segíteni és egyik fő célja a közösségépítés.”

A továbbiakban az is kiderül, hogy Eszter 2009 óta él tősgyökeres férjével a városunkban, ide születtek a gyerekeik, akik 5 és 2 évesek. S amikor a nagyobbik gyerek, Farkas másfél éves volt, sokat jártak az egyik játszótérre, ahol azt látta, hogy nagy a mozgás, a jövés-menés, de nem alakulnak ki barátságok az anyukák között, nem jön létre közösség. Azóta rájött, hogy nem minden játszótér ilyen. (Talán érdemes elolvasni ugyanerről egy 2011-ben megjelent írásunkat a Budaörsi Naplóban ITT). Majd örököltek egy lakást, ahol 2014 őszén babás jógával kezdte, illetve olyan programokat szervezett, ahol például egy játszócsoportban anya és gyermek együtt lehetnek. “Aztán jött a hordozóklub ötlete, hogy azt is lehetne itt indítani. (…) Eleinte hordozási tanácsadó járt a Borsmamába, és magam is hordoztam/hordozom a gyerekeimet. De 2015-ben – a diplomás szakemberek irányította tanfolyam elvégzése után – magam is hordozási tanácsadó lettem. Remélem hozzájárultunk a hordozás terjedéséhez, hiszen korábban sokan megszólítottak, inkább kritizáltak az utcán, illetve sokat kérdezték, hogy kap-e levegőt a baba, kényelmes-e így. Ma már látszik, hogy elfogadottá vált és sokan használnak kendőt vagy hordozót“- mesélte.

A Borsmamában nincs nyári szünet, sőt ilyenkor az otthon lévő ovisoknak célzottan indítanak játszókuckót, a népi játszóház vezetőjével, és lesz három napos baba-mama tábor, ahol a mamák testi-lelki fejlődését elősegítő előadásokat is hallhatnak, különböző szakemberektől.

Mivel Eszter és munkatársai mind a négyen nevelési tanácsadóban dolgoztak korábban, a pszichológiai tanácsadás felé bővülnek. Szeptembertől pedig, ígérete szerint, hosszabb távra tervezik majd előre a programokat, hogy a szülőknek előrelátható, kiszámíthatóbb legyen.

Az eredeti interjút írta: Domány Katalin (Fantazmagória gyermekkönyvesbolt)