„Bonis Bona” díjat kapott a Budaörsi Tanoda vezetője

0
684
Lakatos György a Budaörsi Tanoda és a Romano Glaszo együttes vezetője 2020. augusztus 24-én „Bonis Bona” – a Nemzet Tehetségeiért Díjban részesült. A díjat Novák Katalin államtitkártól és Rácz Zsófia államtitkár-helyettestől vehette át.
 
A díjat 2013-ban alapították. A forrását a Nemzeti Tehetség Program (NTP) biztosítja.  Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának szakmai felügyelete alá tartozó Nemzeti Tehetség Központ a Nemzeti Tehetség Program felhívására a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző szakemberekre, tehetségsegítőkre és tehetséggondozó szervezetekre lehet ajánlást tenni, három kategóriában: A kategória „Kiváló tehetséggondozó”, B kategória „Kiváló tehetségfejlesztő”, C kategória „Kiváló tehetségsegítő”. Lakatos Györgyöt ez utóbbiban találta elismerésre méltónak a szakmai zsűri, a beérkezett ajánlásokból válogatva. Saját magát nem jelölheti senki, ezért is érte Lakatos Györgyöt meglepetésként, amikor két hete kapott egy emailt, hogy hol és mikor jelenjen meg. A díjjal oklevél, egy kisplasztika és  400 ezer forint jutalom jár, ami szabadon felhasználható. Gratulálunk!
 

Cikkeink a tanodáról és a Romano Glaszóról: ITT érhetők el.

Frissítés: Az MTI híradása szerint Magyarország legfontosabb erőforrása az ember, ezért a tehetségek gyarapítása közös feladat – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát önkormányzat-díj átadóján. Novák Katalin szerint a koronavírus-járvány miatt rendkívüli körülmények vannak, sokan azt hiszik, most hátra lehet dőlni, mert elég a túlélés, de akiben tehetség, akarat és kitartás van, meglátja a rendkívüli helyzetben a lehetőséget, és akkor is dolgozik, amikor mások pihennek. A tehetséges fiatalok, az őket felkaroló pedagógusok, a tehetség ügye mellé álló ismert emberek reményt adnak arra, hogy Magyarország képes a „kanyarban előzni” – fogalmazott az államtitkár.
Novák Katalin elmondta: a Nemzeti Tehetség Programban évente több mint hárommilliárd forintból 350 ezer tehetséges fiatalt támogatnak.
Jövőre erre a célra 3,6 milliárd forintot fordítanak, az adójuk egy százalékát a programnak felajánló magyarok száma közelít a 300 ezerhez – emelte ki.
Kitért arra is, hogy az idén először meghirdetett Stipendium Peregrinum ösztöndíj részeként tizenkilenc tehetséges fiatal tanulhat külföldi egyetemen az állam segítségével.
A Bonis Bona-díj célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is elismerjék a tehetséges fiatalokat segítő szakembereket és szervezeteket. Idén életműdíjat kapott Bencze Mihály, a bukaresti Ady Endre Líceum igazgatója, Csörgő Terézia, a Lehel vezér Gimnázium volt tanára, Radnai Gyula, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára, Horváth Gábor, a Piarista Gimnázium tanára, Sipos Ferenc Tibor, a soproni Petőfi iskola  igazgatója, Fábry György, az Agrártudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának volt tanára és Kraszna László, a Snétberger Zenei Tehetség Központ egykori tanára. Elismerést vehetett át továbbá ötven tehetséggondozó, -fejlesztő és -segítő szakember.
A Tehetségbarát önkormányzat-díjat olyan önkormányzatok nyerhetik el, amelyek folyamatosan segítik a tehetséges fiatalok felkutatását, támogatását, és példamutató együttműködést folytatnak a tehetséggondozó szervezetekkel. A kitüntetést idén Budakeszi, Zalaegerszeg, Biatorbágy, Zirc, Kaposvár és Páty önkormányzata kapta.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here