Boldog 40. születésnapot Zippel-zappel!

0
1906

A budaörsi Zippel-Zappel Német Nemzetiségi Óvoda mai és korábbi dolgozói, mai és korábbi óvodásai rövid beszédekkel és a mai és korábbi óvodások előadásaiból összeállított színes műsorral ünnepelték ma délelőtt az óvoda udvarán az intézmény negyvenéves születésnapját.

Negyvenéves a budaörsi Zippel-Zappel Német Nemzetiségi Óvoda, ami egy gyermek előretekintő szemszögéből akár az örökkévalóság, egy kicsit már idősebb felnőtt visszafelé lapozó nézőpontjából pedig csak néhány év. Valami ilyesmit fogalmazott meg köszöntőjében Wittinghoff Tamás polgármester is, majd László Gáborné, Mónika, az óvodavezetője (aki 1986 óta dolgozik itt tagóvoda-vezetőként és 1993-tól intézményvezető) felidézte, hogy az óvoda 1978-ban épült, 2007 tavaszán kapott a korábbinál is nagyobb hangsúlyt Budaörs sváb gyökereire építve a nemzetiségi nevelés, és annak is jó pár éve már, hogy megépült a tornaszoba. Továbbá felhívta a megjelentek figyelmét, hogy készítettek egy kívánságfalat, ahova mindenki bátran írja fel, mi az, amit szeretne elérni, kérni akár a saját maga számára, akár a gyerekeinek, unokáinak. És igen szép gesztusként egy virágcsokorral köszöntötte az óvoda negyven  évvel ezelőtti  igazgatóját, Bandúr Erzsébetet.

A műsor, mint fentebb írtuk a német nemzetiségi viseletbe öltözött mai ovisok énekével és táncával kezdődött.

Majd egykori ovisoktól, ma tízen- és huszonéves fiataloktól hallhattunk musical részleteket, népdalt, ismert filmekből még ismertebb betétdalokat, illetve volt aki a fuvolájával, más a hegedűjével igyekezett elkápráztatni a közönséget

Az előadás – legalábbis számomra – legérdekesebb része az volt, amikor az egykori zippelesek a ma idejáró gyerekeikkel közösen adták elő az óvodai záróünnepségekről ismert  körtáncokat, körjátékokat. Végül pedig az óvoda dolgozói énekelték el  a „Zippel-zappel” című német gyermekdalt.

A formális program zárásaként pedig megérkezett a hatalmas születésnapi torta, a gyerekek pedig egy-egy buborékfújót kaptak ajándékba.

A műsor előtt és után az árnyas fák alatt, a megszokott mászókák és hinták mellett, néhány egykori népi játékot is ki lehetett próbálni. Ezek ugyan már negyven éve is muzeális tárgyak voltak, de a mai gyerekek is örömüket lelték bennük.

S bár nem mindenkinek jutott, de többek között az óvoda egykori dolgozói egy sváb recepteket és az óvoda életét bemutató könyvet kaptak ajándékba. Illetve minden mai és régi óvodás egy kedves kitűzőt.

Boldog születésnapot Zippel-zappel!