A BKK mai levele a kamaraerdei buszfordulóról

0
1256

A megállóhely áthelyezésével a forgalombiztonsági kockázat nem szűnik meg a kamaraerdei buszfordulóban a BKK szerint, csak az esetlegesen bekövetkező baleset kimenetelének súlyossága csökkenhet. A közlekedési vállalat kommunikációs osztálya ma válaszolt múlt heti cikkünkre illetve megkeresésünkre.

 

A rossz helyen lévő kamaraerdei buszforduló ügye már az országos sajtóba is bekerült, miután február 8-án megírtuk, hogy elütöttek ott egy nőt. Lapunknak akkor a körzet  önkormányzati képviselője Kisfalvi Péter (BFE) még óvatosan fogalmazott, de az ATV másnapi riportjában Lőrincz Mihály a budaörsi városháza műszaki ügyosztályának a vezetője már tényként mondta el, hogy megtalálták a jó megoldást (azt, ami a tavaly év végi lakossági fórumon is elhangzott javaslatként), már a BKK-val is egyeztettek, még ugyan az újbudai (11. kerületi) önkormányzat jóváhagyására várnak, de ha az megérkezik, megoldódik a probléma.

Mint múlt heti cikkünkben írtuk, a BKK-nál is érdeklődtünk levélben, hogy ők miként látják a kialakult helyzetet (azért is volt fontos őket kérdezni, mert akkor még úgy tűnt, rajtuk bukott el már évekkel ezelőtt is a buszmegálló átalakítása), és ma délután megérkezett tőlük a következő válasz:

Tájékoztatjuk, hogy a Kamaraerdei buszvégállomás és az útpálya mellett levő megállóhely forgalombiztonsági problémája a BKK előtt is ismert, és természetesen a BKK-nak is fontos, hogy megoldás szülessen a kérdésben.  A végállomás mellett elhaladó Kamaraerdei úton, az út környezetéből adódóan a tapasztalatok szerint az egyéni gépjárművezetők a megengedettnél nagyobb sebességgel haladnak. Ennek csillapítása és a veszélyre történő felhívás érdekében a Budapest Közút már intézkedett, és hatékonyabb forgalomtechnikai eszközöket helyezett ki. A megállóhely biztonságos gyalogos megközelítése a megállóhely áthelyezésével oldható meg, melyre több megoldás is létezik. Az egyik, hogy a Kamaraerdei úton a centrum irányú buszok is bekanyarodnak a végállomásra, így minden megállóhely elérhetővé válik, úgy, hogy ne kelljen gyalogosan keresztezni a forgalmas utat. A megállóhely áthelyezéséhez kisebb forgalomtechnikai korrekciók szükségesek, amelyek megvalósulását követően a BKK intézkedni fog a megállóhely áthelyezésére. Fontos megemlíteni, hogy a megállóhely áthelyezésével a forgalombiztonsági kockázat nem szűnik meg, csak az esetlegesen bekövetkező baleset kimenetelének súlyossága csökkenhet. Forgalombiztonsági szempontból teljes értékű megoldás csak a csomópont átépítésével lenne biztosítható, amelyhez a 11. kerületi szabályozási terv módosítása szükséges. Üdvözlettel:  BKK Kommunikáció”