A bizottság elfogadta, de csak a tájékoztatást!

0
1461

Érdemi párbeszéd alakult ki az önkormányzat, a beruházó és a tiltakozó lakosság képviselői között a mai Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Bizottság ülésén. Igen, a Bauhaus Budaörsre tervezett áruházáról volt szó.

„Röviden: nem” – mondta Vágó Csaba polgármesteri kabinetvezető a mai bizottsági ülés hatodik napirendjénél, a mintegy kétórás tárgyalás vége felé Löfler Dávid (Fidesz) képviselőnek válaszolva. Hosszabban: nem fogadott ma el a budaörsi önkormányzat Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Bizottsága (TFVB) olyan határozatot, ami megváltoztatná annak a területnek az építési szabályozását, ahol a Bauhaus 2019-re tervezett új áruháza épülne. Pedig erről terjedt el (ezek szerint téves) információ a városban, ami különösen a beruházás ellen tiltakozó civil szerveződés tagjait ejtette kétségbe. A valóság ezzel szemben az, hogy a tervezett beruházás valóban napirendre került, ám a bizottságnak csak arról kellett szavaznia, hogy elfogadják-e a beruházó tájékoztatását a tervekről. Amit 5 igen, 1 nem és 1 tartózkodással elfogadtak. Erre pedig azért volt szükség – világított rá a bizottsági ülésen megjelent Immochannak – tehát a szóban forgó terület tulajdonosának – a jogi képviselője, hogy „elindulhasson a munka”, vagyis elkezdjék a tervezett beruházás megvalósításához szükséges egyeztetéseket és a szükséges szabályozási módosítások előkészítését.

A napirend tárgyalásánál a TFVB (önkormányzati képviselő és külsős) tagjain és az Immochan képviselőin kívül hozzászólhattak a lakossági tiltakozást kezdeményező civilek is, akik nevében Mészáros Orsolya élt a lehetőséggel. Igen világosan foglalta össze az aggodalmaikat, amire holnapi cikkünkben visszatérünk. A beruházó pedig sorra igyekezett ezeket megcáfolni. Így a bizottsági ülésen, nyilvánosan, érdemi párbeszéd alakult ki az önkormányzat, a beruházó és a tiltakozó lakosság képviselői között. Természetesen az is felvetődött, hogy az egyeztetésnek már korábban meg kellett volna történnie. A terület önkormányzati képviselője Becz György (BFE), aki nem tagja a bizottságnak, ám a civil szerveződéstől levelet kapott, hogy legyen ott, bár – mint mondta – ezt magától is megtette volna. Ő azt hangsúlyozta, hogy többször egyeztetett azzal az emberrel, aki tavaly a lakossági akciót kezdeményezte. Mint kiderült, ez az ember – a nevét éppen ezért nem írjuk le – már visszavonult ettől az ügytől. Végül a megjelentek abban állapodtak meg, hogy (a közeljövőben?) sor kerül majd egy lakossági fórumra „ahol nem lesz talicskatologatás meg tapétázás – utalt a tegnapi családi napra Premecz Enikő a bizottság külsős, jobbikos tagja, és amelyen kizárólag ez a tervezett beruházás lesz a téma.

A szünet után bent a teremben a bizottsági tagok már a hetedik napirendre tértek át, kint a városháza folyosóján a párbeszéd az érintettek között még informálisan folytatódott.

(Mi is folytattuk ITT)