BFE kampánynyitó – komolyan, de vidáman

0
1221

Álljunk bele ha kell, bármi jöjjön is el…

Sok embert érdekelt tegnap a Budaörs Fejlődéséért Egyesület kampány nyitó rendezvénye. Az időjárás is kegyes volt hozzánk. Amikor a vendégek megérkeztek a Csiki Pihenő parkba már fortyogott a gulyás a bográcsokban és lepények sültek. A Romano Glaszo zenekar hangolt.  Az első fellépő Gerendás Péter volt, aki Budaörsnek írt dalával örvendeztette meg a közönséget, Majd Lakatos György, a Tanoda és a zenekaruk vezetője elmesélte, hogy nemrégiben egy díjat kapott, és meg is kérdezte polgármester urat, hogy biztos jó időpontban van-e a jutalmazás, a választások előtt. Ezt a választ kapta: „Kockázat nélkül nincs siker.”

A derültség után  Wittinghoff Tamás polgármester illetve polgármester-jelölt lépett a mikrofonhoz. „Meghatódtam hogy ilyen sokan eljöttek, nem gondoltam volna. Ezért még ma délután újra megosztottam a Facebookon a mai rendezvényt” Majd a .Lakatos György által említett kis epizódra is kitért, megdicsérve a Tanodát, „melynek munkája következében nincsen Budaörsön évismétlés. Akiknek elmaradásuk van, azokat segítik, függetlenül attól, hogy roma vagy nem roma az illető.

A polgármester-jelölt és a képviselőjelölteket a Pál utcai fiúk szereplőinek nevén mutatták be és a „Nagy a világ” című dalt énekelték el közösen, mely a Pál utcai fiúk egyik híres dala, Dés László és Geszti Péter szerzeménye. „Álljunk bele ha kell, bármi jöjjön is el…” „Megmarad ez a hely, ha egyszer belehalunk” hangzottak a dallamok.

Wittinghoff Tamás így folytatta: „Nekünk is voltak álmaink, 1989-ben adtam fel a szakmámat és azt gondoltam, hogy egyszer ez egy nyugatos ország lesz, és meglep, hogy 30 év után a 80-as években találom magam. Szerettünk volna egy olyan helyet varázsolni, ahol jó élni, ahol azt érzik az itt élők, hogy ez a település őket szolgálja. Ezzel a csapattal ezen dolgozunk, és bele is állunk valamennyien. A dal, amit választottam önmagáért beszél, magával ragadó. Budaörsöt szerettük volna a grund helyére behelyettesíteni. Olyan helyet képzelünk el, ahol szeretnénk élni.”

Majd immár a saját nevükön bemutatta sorban az egyesület képviselőjelöltjeit, akik néhány mondatban egyenként be is mutatkoztak. A körzetek sorrendjében:

 1. Laczik Zoltán
 2. Monostori-Kalovits Márk
 3. Hauser Péter
 4. Tóth Ferenc
 5. Molnár Gábor
 6. Ritter Gergely
 7. Stift Nándor
 8. Bíró Gyula
 9. Farkas Benedek
 10. Kisfalvi Péter

 „Az elmúlt öt évben történteket két részre lehet választani – mondta még a polgármester. – Külső tényezőkre és arra a tevékenységre, amit mi folytattunk. Ha a külső tényezőkre nézünk, az utolsó 3 évben sajátságos módon, jogszabályokat felrúgva, törvénytelenül a várostól 2,2 milliárd forintot vonnak el évente. Az egyetlen település az országban Budaörs, amelyik egyetlen fillért sem kap az államtól a működésére, sőt a saját bevételeiből is elvonnak. De így sem tudnak bennünket tönkretenni, mert ez egy erős település, és egyre több olyan cég van jelen itt, akinek az adó forintjaiból azt a fejlődést, amit eddig megvalósítottunk, töretlenül tudjuk folytatni.

A város folyó bevétele a 11-13  milliárd forint  között van. Az elmúlt 5 éves időszakban 16,5 milliárdot fordítottunk felújításra, fejlesztésre, Igyekeztünk az égető problémákat megoldani.”

Szóba került még az autópálya díj, ami elképesztő és egyedi módon érinti Budaörsöt, és a Budaörshöz tartozó Kamaraerdőt, hiszen autópályadíj megfizetésével lehet átjutni Budaörsről Kamaraerdőbe. A polgármester kiemelte, hogy a szemétszállítás államosítása után a szelektív gyűjtés úgy zajlik, hogy ugyanabba az autóba öntik bele a szelektív hulladékot is, mint ahova a háztartásit. A környezet tudatos állampolgárok joggal dühödnek fel ezen.  Az állam kivonult a szociális ellátórendszerből, elvette az építés hatóságot.  Ebből az következik, hogy mindenféle trükköt ki kellett találni, hogy tudjunk a legrászorultabbaknak segíteni. 22 féle szociális ellátó lehetőség van azért, hogy senki ne nélkülözzön ezen a településen.  A szennyvízrendszer teljes átalakítása is megtörtént. Új óvodák épültek, és iskolákat is újítottunk fel. Számos beruházás valósult meg.

„Gondoljunk csak abba bele, hogy ha egyszer bármelyik kormány egy 5 éves időszak alatt azt teszi meg az országgal, hogy a teljes év nemzeti összterméke, vagy költségvetési fő összeg másfélszeresét az ország fejlesztésére fordítja, hol tarthatna ma ez az ország. Talán kevesebb futballpálya lenne, de elképzelhető, hogy az egészségügyi ellátás, az oktatás, szociális. ellátás magasabb színvonalon működne. Riválisaink azt mondják, hogy nem nagyon látszik a településen, hogy fejlett lenne. Ezért elmondom, hogy ez elmúlt 5 évben milyen díjakat nyert el a település.

 1. Családbarát Önkormányzat

2017-2018 Humanitárius település díj

2015-2016  Városmarketing Gyémánt Díj

2016, 2019 Az Év Virágos település díj

2016 Befektető barát település díj

2017 Gyerekbarát díj az UNICEF-től.

Ezeket a díjakat, minisztériumok, vagy nemzeti fejlesztési ügynökségek adták elfogulatlanul.

Ami azonban a legfontosabb, hogy felméréseink szerint a Budaörsön élők 96 százaléka szeret, és ebből a többség nagyon szeret Budaörsön élni. A munkánk lényege éppen ez, és ezért fogunk az következő 5 évben is dolgozni, hogy ez a maradék 4-5 százalék is nagyon szeressen itt élni” – fejezte be gondolatmenetét Wittinghoff Tamás.

Egy rövid kampányfilm zárta a hivatalos részt, és a beszédek után az emberek a bográcsok és lepények irányába vették útjukat, majd kisebb csoportokban beszélgettek. A zene ismét  remek hangulatot teremtett. A rendezvény, a téma komolyságától függetlenül könnyed hangulatban zajlott, otthon volt mindenki, ez érződött.

fotó: Farkas Gábor  

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here