Balesetek utáni kártérítés

0
567

“A magyar diákok veronai buszbalesete kapcsán úgy érzem, hogy a részvétnyilvánítás mellett indokolt néhány szakmai szót ejtenünk arról, hogy mi történik az ilyen tragédiák után, egyáltalán mi az a viszontválasz, amit a jog világa az ilyen szörnyű események kapcsán adni tud” – írja lapunk állandó jogi tanácsadója. 

 A közlekedési balesetek gyakoriak, az sem ritka, hogy külföldön érik az embereket. Természetesen az is gyakori, hogy gyermekek sérülnek meg a közlekedési balesetekben, mégis mindenkit megrendített a diákéleteket követelő buszbaleset híre. Én is mély részvétet érzek a hozzátartozók fájdalmában, melynek ezúton is hangot kívánok adni!

 A történtek kapcsán következzék itt néhány jogi információ, mely a közlekedési balesetek érintettjei számára hasznos lehet.

 Fontos hangsúlyozni, hogy a balesetek bekövetkezését és a kárigényeket be kell jelenteni a felelősségbiztosító felé. A kárrendezés ugyanis még a nagy visszhangot kiváltó balesetek esetén sem automatikus. Sőt, még ha a biztosítónak tudomása is van magáról a balesetről egyéb kárigények kapcsán, a saját kárigény bejelentése elengedhetetlen.

 A biztosító természetesen meg kell, hogy térítsen minden vagyoni kárt, tehát minden kiadást, mely ténylegesen felmerült az eset kapcsán: temetési, utazási, ügyintézési költségeket, a balesetben megsérült tárgyak, járművek értékét és még sorolhatnám. Mégis a vagyoni károk mellett jellemzően a sérelemdíjak a legjelentősebbek.

 Nehéz természetesen egységesen állást foglalni a sérelemdíjak nagyságrendjéről. Mindenképpen specifikus, hogy egy sérült ember, avagy egy elhunyt személy hozzátartozója milyen kártérítésben részesüljön.

Sérülés esetén a logika, hogy minél inkább akadályozó a sérülés az önálló életben, avagy minél inkább eltér a sérült jövőbeni élete a korábbitól, minél több akadályozó tényező lép fel nála, annál magasabb kártérítésre számíthatnak az érintettek. Az életkor is számít, minél fiatalabb életkorú a sérült, annál magasabb a kártérítés összege.

 Haláleset bekövetkezése esetén elmondható, hogy a hozzátartozói kör kártérítése főként két tényezőhöz igazodik: az elhunyt életkorához, valamint ahhoz, hogy az elhunyt milyen mértékben járult hozzá a károsult megélhetéséhez, esetleg annak eltartója volt-e, illetőleg milyen mély érzelmi szálak fűzték a károsulthoz.

Nyilvánvalóan minél fiatalabb egy elhunyt személy, annál magasabb összegű kártérítés jár. Ugyanígy mindinkább részt vett a túlélő hozzátartozó életében, minél szorosabb volt a rokoni kapcsolat, illetve mindinkább gondoskodott a károsultról, annál inkább jogosult magasabb kártérítésre a családtag.

 Klasszikusan szülők, gyermekek, valamint élettársak, házastársak kapnak kártérítést. Nem ritka azonban a testvérek, menyasszonyok, barátok, barátnők kárigénye sem.

 Egy dolog biztos, a kártérítést intézni kell, ne maradjon el az a kevés válasz, amit a világ a tragédiákra nyújtani tud!

www.moravcsik.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here