Baleset megelőzési tanácsok a téli időszakra

0
875

A tél beköszöntével elengedhetetlen, hogy megfelelő módon felkészítsük az autónkat a mostoha időjárási viszonyokra, hiszen ezzel növelhetjük a jármű élettartamát és biztonságosabban közlekedhetünk. Ha rendszeresen használjuk járművünket vagy hosszabb útra készülünk, fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy csökkentsük a balesetek bekövetkezésének kockázatát – a Budaörsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának tanácsai ebben segíthetnek.

Ha munka után fáradtan hazaérve csak fedetlen helyre van lehetőség parkolni, nagyon hasznos lehet, ha letakarjuk az autónk szélvédőjét, így másnap reggel elindulás előtt nem kell a szélvédőre fagyott hó és a jég letakarításával kezdenünk a napot. Célszerű az ablaktörlőket felhajtani, így azok se fagynak a szélvédőhöz. Fontos, hogy figyeljünk az ablaktörlő lapátok minőségére, és cseréljük le, ha már elhasználódtak. Ha pár perccel korábban kelünk, több időt adunk autónk motorjának, hogy felmelegedjen. Így nem csak a jegesedést szüntethetjük meg, hanem a motort is kíméljük és a leolvadt szélvédőn tökéletesen kilátunk, ráadásul sokkal kellemesebb érzés a meleg utastérben útnak indulni. Érdemes a hidegindításkor a ventilátort, a hátsó ablakfűtést, a rádiót és más egyéb elektronikus rendszert kikapcsolni, mert mindez plusz energiát von el a motortól. A hideg idő az elektromos berendezések ellensége, főként az autó akkumulátorának nem tesz jót. Állapotát könnyen ellenőrizhetjük akár otthon is. Kapcsoljuk fel a fényszórókat, mielőtt beindítjuk a motort. Ha a motor beindítása után fényesebben égnek a fényszórók, akkor érdemes vizsgálat alá vetni az akkumulátort.

Előfordul, hogy az ajtónyitó fogantyúk is befagynak. Ekkor öntsünk meleg, de nem forró vizet rájuk, ezáltal felolvadnak, és könnyedén nyithatók lesznek. Autóinkba különböző típusú és fajtájú folyadékokat szükséges töltenünk. Győződjünk meg róla, hogy mind megfeleljen a téli igényeknek. Nagyon fontos, hogy az ablakmosó folyadék fagyálló legyen, hogy még véletlenül se fagyjon rá a szélvédőre, ne fagyjon bele a tartályba és a csövekbe sem. Mivel a motorolaj a hideg időben besűrűsödik, válasszunk hideg időjáráshoz való kenőanyagot, a könnyebb indítás érdekében.

A téli közlekedés alapvető kelléke a téli gumiabroncs. A jeges, csúszósabb utakon nagy jelentőséggel bír a gumik tapadása. A biztonságos közlekedés érdekében 7 Celsius fok alatt már téli gumival ajánlott az autókat felszerelni! Hasznos tudni, hogy télen sem árt autót mosatni, mivel az alapos mosás véd az útszóró só káros hatásaitól, amely a karosszérián kívül a gépkocsi többi részére sincs jó hatással. Hosszú út előtt érdemes a fent említett óvintézkedések mellett pár plusz dolgot az autóba tenni. Alapfelszerelés legyen a jégkaparó, illetve a hókaparó kefe. Hegyvidéken a hólánc is fontos lehet, de például Ausztriában, Szlovéniában és Szerbiában kötelező a hólánc használata, ha azt az időjárási viszonyok indokolják.

Minden esetben tartsuk az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebességet, közlekedjünk óvatosan, biztonságosan! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here