Bakonyi dinoszaurusz a Budakeszi Dinó Parkban

0
2036

 A Budakeszi Vadaspark területén található őshüllő park szombati nyitóprogramjának résztvevői dr. Ősi Attila paleontológus szakvezetésével járhatták be a 21 dinoszauruszt bemutató helyszínt, és élőben nézhettek meg 85 millió éves ősleleteteket is.

A Budakeszi Vadasparkban június 17-én dr. Ősi Attila paleontológus, az MTA-MTM Paleontológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa vezette végig a látogatókat a földtörténeti középkor különböző időszakainak (Triász, Jura és Kréta) dinoszaurusz rekonstrukcióit bemutató Budakeszi Dinó Parkban. Az interaktív szakvezetésen többek között a dinoszauruszok különböző fajtáival lehetett megismerkedni, különös tekintettel a jelentősebb lelőhelyeikre, a testfelépítésükre és a táplálkozási szokásaikra.

Dr. Ősi Attila két különleges értékű ősleletet is bemutatott, amelyek közül az egyik a Budakeszi Dinó Parkban is megtekinthető magyarországi páncélos dinoszaurusz, a Hungarosaurus tormai fosszilizálódott, pirittel bevont farokcsont csigolyasorának egy darabja, ami a bakonyi Iharkúton 2000-ben felfedezett dinoszaurusz lelőhelyről került elő.

A Budakeszi Dinó Park informatív fajleíró táblákkal ellátott, óriási fák árnyékában meghúzódó tanösvényén haladva a látogatók előtt megelevenedik a dinoszauruszok ősi világa: a közel életnagyságú, színes dinoszauruszok között növény- és húsevő fajták is helyet kaptak, továbbá közülük kettőre lehetőség is nyílik felülni, hat darab pedig mozgásra és hang kiadására is képes, garantálva a családi élményparkban az interaktív játszva tanulás lehetőségét. A Jurassic Park filmklasszikus díszletét idéző bejáratnál továbbá tematikus ajándékbolt várja a látogatókat, a földtörténeti séta közben kikapcsolódni vágyók számára pedig „dinós” tekepálya és játszótér is rendelkezésre áll.

Aki testközelből lenne kíváncsi az őshüllőkre és fajspecifikus jellegzetességeikre, az mindenképpen látogasson el a Budakeszi Dinó Parkba, ahonnan egy cseppnyi földtörténeti középkort vihet haza magával emlékbe.

A Budakeszi Vadasparkon keresztül megközelíthető Dinó Park hétfőtől péntekig 9:00-17:00 között, hétvégén és ünnepnapokon pedig 9:00-18:00 között tart nyitva.

budakeszi dino park3

budakeszi dino park1