Az online számlázásról (nemcsak) katásoknak

0
623

A július 1-től életbe lépő számlázással kapcsolatos változások senkinek nem világosak, de minden vállalkozást érintenek. Igen, a katásokat is, mert elég egyetlen 100 ezer forint feletti áfát tartalmazó számla, azt nekik is azonnal jelenteniük kell az adóhatóságnak. Ahhoz azonban, hogy megtehessék, nekik is regisztrálniuk kell a NAV honlapján.

Az elmúlt hetekben sok katás vállalkozóban merült fel, hogy neki is kell-e regisztrálnia július 1-ig a NAV honlapján. Ajánlott megtenni, ugyanis az, hogy valaki a július 1-jén életbe lépő új jogszabály hatálya alá esik-e vagy sem, nem az adózási nemtől és még csak nem is az áfa-kötelezettségtől függ. Bizonyos helyzetekben ugyanis még az adómentes vállalkozóknak is kell áfát fizetniük, például, ha eladnak egy, a vállalkozásukban használt, nagy értékű eszközt.

A jövő héten életbe lépő új adatszolgáltatási kötelezettség lényege, hogy minden vállalkozónak, aki 100 ezer forint vagy annál nagyobb áfát tartalmazó (tehát az áfa összegét kell nézni!) számlát állít ki, adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik a NAV felé. Mégpedig szinte azonnal. Egészen pontosan: azoknak, akik a számlát számlatömbbe, kézi számlázással állítják ki, az adatszolgáltatást 100 és 500 ezer forint közötti áfatartalom esetén öt napon belül kell bejelenteniük, ha pedig a számla áfatartalma 500 ezer forintnál is nagyobb összeg, akkor egy napon belül. És nem munkanapokról van szó, hanem naptári napokról. Ebből következik, hogy ha a vállalkozás nem regisztrált a NAV-nál online és nincs az adóhatósággal online kapcsolatban, akkor a bejelentési kötelezettség határidejének a betartása gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Ráadásul a regisztrációt előbb-utóbb azért is meg kell majd tennie mindenkinek, mert a nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint 2021-től minden bevallást a NAV fog elkészíteni, így nagy a valószínűsége, hogy a mostani százezer forintos értékhatárt is leszállítják majd, vagy akár teljesen eltörlik.

Aki még nem tette meg, annak a regisztráció mellett érdemes mielőbb áttérnie a kézzel írt számlázásról az online számlázó program használatára is, hiszen ez esetben a regisztráció után a számlázó program automatikusan és azonnal elküldi a szükséges adatot a NAV-nak.

Nagyon fontos még, hogy a július 1-jei hatálybelépést követően nincs türelmi idő. Hiába állít ki valaki hónapokon keresztül csak olyan számlákat, amelyekben az áfa értéke nem éri el a százezer forintot, ha egyetlen olyan akad, amelyikben meghaladja, és a vállalkozó erről nem küld időben adatot a NAV-nak, a mulasztási bírság akár az ötszázezer forint lehet. És ha többször fordul elő, ahány számla esetében elmarad az adatszolgáltatás, annyiszor szabható ki a bírság.

A NAV-hoz a regisztráció június 18-án már elindult, az adatszolgáltatási felületet pedig július elsején kapcsolják be.

Még egy információ kis cégeknek: a jövő évi költségvetési tervezet szerint az egyszerűsített vállalkozási adózást (evát) utoljára 2018. december 20-ig lehet bejelenteni. Ezért aki ezt választotta korábban, annak azt is érdemes minél előbb végiggondolnia; hogy mire váltana, ugyanis az eva hamarosan megszűnhet.

Forrás: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna könyvvizsgáló sajtóközleménye