Az LMP mégis egyeztet? Ki, kinek a javára lép vajon vissza a mi választókerületünkben?

0
1149

Még mindig nem lehet tudni, kik lesznek majd rajta április 8-án a szavazó lapon Pest megye 2. számú választókörzetében. Mai, friss hír ugyanis, hogy az LMP mégis egyeztet a többi ellenzéki párttal.

Pest megye 2. számú választókerületében – melynek járási központja Budakeszi, a legnagyobb települése viszont Budaörs – alig néhány héttel az április 8-i országgyűlési választásokig még átalakulhat a jelöltek listája, mivel a tegnapi hódmezővársárhelyi polgármesteri választások sikeres ellenzéki szereplése után megjelent mai hír, hogy korábbi álláspontját felülírva mégis visszaléptetésekről tárgyalna az LMP, amivel kapcsolatban a Jobbikot és az MSZP-t is megkeresik.

Az LMP miniszerelnök-jelöltje Szél Bernadett egyéniben itt kívánja megmérettetni magát, mivel ebben a körzetben él. A Jobbik jelöltje a budaörsi önkormányzati képviselő Császárné Kollár Tímea. Ő például Budakeszin a jelöltek vitáján  határozottan azt állította, nem lép vissza senki javára. Az MSZP-nek nincs saját jelöltje, azaz koordináltan indították a DK színeiben dr. Tóth Zoltán választási szakértőt, akinek a budaörsi fórumáról múlt héten tudósítottunk, és ahol már nagyon is téma volt Tóth esetleges visszalépése Szél javára. (A választási szakértővel interjúnk ITT érhető el.) A momentumos Szemző Áron és pártja szándékairól nincs friss hírünk.

Visszatérve tehát a friss információhoz: Szél Bernadett tegnap, azaz február 25-én reggel tartott ugyan sajtótájékoztatót Budakeszin, de az ellenzéki pártokkal való tárgyalásokról ott még nem mondott semmit. Inkább arról beszélt, hogy a Fidesz egyéni képviselői csupán a korrupciós gépezet helytartói, nem a helyiek érdekeit képviselik, hanem a pártjukat képviselik a körzetükben, példaként Csenger-Zalán Zsoltot említve, aki négy év alatt egyetlen egyszer szólalt fel a helyiek védelmében, és törvényjavaslatot is csak kétszer kezdeményezett. Csenger-Zalán Zsolt nem tett semmit a térséget hátrányosan érintő útdíj bevezetése ellen, és azért sem, hogy az M0-ás tervezett nyomvonala ne Budakeszi határában fusson, továbbá Budaörsöt sem védte meg a büntetéstől, amelyet azért kapott, mert nem akarta az iskoláit az állam kezére adni. Az LMP társelnöke úgy fogalmazott, hogy semmi értelme sincs fideszes képviselőre szavazni, mert a támogatásokról úgysem ők döntenek, hanem a mögöttük álló oligarchák. Velük szemben az LMP alapnak tekinti a helyi érdekek képviseletét – tette hozzá.

A Magyar Nemzet mai cikkében került tehát nyilvánosságra, hogy az eddig a függetlensége mellett határozottan kiálló zöldpárt a 106 egyéni választókerületben mégis el tudna képzelni együttműködést a másik két ellenzéki erővel. Vagyis nyitottak lennének a visszaléptetésekre egymásra javára csakúgy, mint arra, hogy bizonyos megállapodások alapján egyes választókörzetekben, ahol más az esélyes, ne nagyon kampányoljanak. Mivel az önállósága kapcsán az LMP-nek több kongresszusi határozata is van, az MSZP-vel és a Jobbikkal történő esetleges megegyezéshez a párt döntéshozó szerveinek is hozzá kell járulniuk.

A Magyar Nemzet információi szerint Szél Bernadették a többek számára meglepő (mások által nagyon várt) döntést nem a vasárnap esti hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelem után hozták meg, hanem már egy héttel ezelőtt. De az tény, hogy csak utána hozták nyilvánosságra. A Magyar Nemzet azt is hozzátette, hogy egy esetleges teljes ellenzéki koordinációt hátráltathat, hogy az MSZP és a Párbeszéd nem igazán akar kooperálni a Jobbikkal, legalábbis még vasárnap este is ezt lehetett kivenni miniszterelnök-jelöltjük, Karácsony Gergely szavaiból, aki egyénként még ősszel itt Budaörsön kezdte a kampányolást.

ui. (2018. 02. 27.7:45 ) Karácsony Gergely szerdán (február 28-án) 15.30 és 16 óra között látogatást tesz Budaörsön. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a buszvégállomásnál találkozik a budaörsiekkel, és válaszol kérdéseikre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here