Az Illyés tanárainak mai “polgári engedetlensége”

0
278

A budaörsi Illyés Gulya Gimnáziumban polgári engedetlenséghez folyamodnak a tanárok, ezért ma nem tanítanak; tegnap a budapesti Kölcseyben tették ugyanezt. Az ok, hogy múlt pénteken este a járványhelyzetre hivatkozva a kormány rendelettel akadályozza meg a pedagógusok jogszerű sztrájkját.

“Tájékoztatjuk Önöket, hogy mi, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium Szakgimnázium és Technikum alulírott tanárai 2022. február 16-án a polgári engedetlenség eszközével élünk.
Ezzel tiltakozunk a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022 (II. 11.) sz. Kormányrendelet ellen, amely meghatározza, hogy milyen oktatási- nevelési tevékenységekben köteles részt venni a pedagógus sztrájk esetén. Ez a rendelet az esetleges sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná tesziolvasható az Illyés közösségi oldalán. – A polgári engedetlenségi akciónk azt jelenti, hogy nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről NEM tantestületként,
hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk, tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.
Akciónk sem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület, sem az iskolánk vezetősége ellen nem irányul. Elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.
Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára.”
A SZTRÁJK ALAPJOG! TANÁR NÉLKÜL NINCS JÖVŐ!
Budaörs, 2022. 02. 16.
1. Árendás Péter
2. Balogh Anna
3. Bankó Melinda
4. Budáné Veszi Mária Terézia
5. Demszky Anna
6. Füleki Zsombor
7. Gál Zsuzsa
8. Gyeskó Ágnes
9. Haraszti Klára
10. Heitzmann Ildikó
11. Héjja Ágnes
12. Hertner András
13. Imre Szilvia
14. Inges Zsófia
15. Insperger Katalin
16. Jordán Helén
17. Karlik Zsuzsanna
18. Károly Ildikó
19. Keresztes Emília
20. Keresztes Miklós
21. Kesjár Erika
22. Kun Dániel György
23. Lantos Mária
24. Lukácsiné Lehota Edit
25. Maksai Kinga
26. Maschefszkyné Kása Gabriella
27. Meinczinger Szilvia
28. Németh Eszter
29. Pelényi Rita
30. Péter László
31. Péterffy Zsófia
32. Petruska Magdolna
33. Sándor László
34. Somogyi Zsófia
35. Süket Erzsébet
36. Szabó Tatjána
37. Szakálné Gulyás Katalin
38. Szép Adrienn
39. Szerencsés Krisztina
40. Szilágyi Ágota
41. Tollner József
42. Tóth-Pozsonyi Enikő
43. Vadász András
44. Vajda Péter
45. Varga Judit
46. Verebélyi Marianna
47. Vereckei Noémi
48. Zsolnainé Harczi Ildikó
Tollner József szervező tanár nyilatkozata a Budaörsi Naplónak:
“Ez a pénteki kormányrendelet nem azt tiltotta meg, hogy sztrájkoljunk, hanem azt, hogy eredményesen sztrájkoljunk. Hiszen annak akkor van értelme, ha arról a közvélemény is tudomást szerez. De ha a rendelet szerint a sztrájk alatt gyakorlatilag ugyanazt kell csinálnunk, mint máskor, akkor erről senki nem szerez tudomást, senkinek nem fog fájni. Normális esetben a szakszervezet is lead egy még elégséges szolgáltatásra javaslatot és a kormány is, ezeket közelítik egymáshoz és ha megállnak, a bíróság dönt. Ezt nem vállalta be a kormány, ehelyett hozták a rendeletet, hiszen tudták, hogy nincs az a bíró, amelyik a rendeletben foglaltakat elfogadná. Ezért nem maradt más megoldás számunkra, mint a polgári engedetlenség, és hatvan valahány pedagógusból negyvennyolcan vállaltuk. Mi tehát semmilyen oktatás-nevelési tevékenységet nem csinálunk ma és az a pár kolléga, aki nincs itt velünk, felügyeli a diákokat.
Reggel 9-től egyébként folyamatosan igen nagy volt az érdeklődés a sajtó részétől, reméljük, hogy ezek a híradások is bátorítják az embereket.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here