Az év fiatal jazz-zenésze 2022: Sárközi Edina

0
172

Sárközi Edina – akit a 2016-ban megrendezett első budaörsi Ki Mit Tud-on ismerhettünk meg – részt vett a Magyar Jazz Szövetség által hetedik alkalommal megrendezett „Az Év Fiatal Jazz-zenésze” tehetségkutató versenyen. A döntőre 2022. január 30-án került sor, ahol a zsűri szakmai döntése alapján a budaörsi énekesnő vehette át az első díjat.

A budaörsi Sárközi Edina az első budaörsi Ki Mit Tud verseny győztese volt 2016-ban, ahol éneklését saját maga kísérte gitáron. Az akkor 19 éves lány annak idején úgy nyilatkozott, hogy feltétlenül képezni szeretné magát zenei vonalon, mert bár a tehetség fontos, elméleti tudás nélkül nem lehet szintet lépni a zenélésben. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium tanulójaként került a versenybe, illetve a mentorprogramba.

A Magyar Jazz Szövetség hagyományteremtő céllal indított 2016-ban tehetségkutató versenyt  Magyarországon működő, jazz zenét oktató közép-, vagy felsőfokú zeneoktatási intézményben tanuló fiatal jazz-zenészek részére. A mentorálási program célja a jazz-oktatási intézményekben tanuló, fiatal generáció közönséghez való eljuttatása (fellépési lehetőségek magyarországi jazz-klubokban, fesztiválokon, média-megjelenés bemutatkozási lehetőséggel), a tehetséges növendékek felkarolása. A folyamat során az intézmény keretein belül jelölhetnek hangszeres vagy ének szakos, a nevezési korhatárban megszabott, 25 évnél fiatalabb, magyar állampolgárságú hallgatókat.

Az iskolák jelöltjeinek önéletrajzuk és egy minimum 20 jazz standardból álló koncertképes repertoárt tartalmazó lista mellett, egy 10-15 perces demó anyagot kellett a Youtube-ra feltölteni, link megadásával.

A beérkezett jelöléseket háromfős szakmai zsűri, Pintér Zoltán, a program ötletgazdája, mint zsűri elnök, valamint Elek István, a Magyar Jazz Szövetség Vezetőségének tagja és Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnöke bírálta el. Döntésük alapján idén nyolcan jutottak a döntőbe – köztük Sárközi Edina énekesként -, ahol két kompozíciót kellett előadniuk, egy szabadon választottat, és egyet, amit a zsűri a verseny napján, a döntő előtt hangbeállással egybekötött próbán választott ki a repertoárjukból.

A döntő két részből állt, mindkét részbe négy-négy versenyző jutott, a zenei kíséretet szokás szerint a HunJazzFed Quartet, azaz a zsűri tagjai, egy bőgőssel, Oláh Péterrel kiegészülve adta, Pintér Zoltán zongorázott, Elek István szaxofonozott, Bágyi Balázs dobolt.

A döntő végén két díjat osztottak ki, egyiket a szakmai zsűri döntése alapján, a másikat a közönség szavazatai szerint.

“Rendkívül megtisztelő a zsűri döntése, hogy nekem ítélte az év fiatal jazz zenésze díjat! Szeretnék szívből gratulálni minden versenyzőnek, mert bármelyikük érdemes lenne a címre!” – írta Facebook oldalán Edina.

Az Év Fiatal Jazz-zenésze 2022 koncert 2022. március 3-án, 20 órakor lesz a Budapest Jazz Clubban. A zenei kíséretet itt is a a HunJazzFed Quartet szolgáltatja.

Az Év Fiatal Jazz Zenésze 2022

2022.03.03. 20:00 (csütörtök)
Jegyárak: 2000 / 1600 HUF (teljes árú / diák és nyugdíjas)
Jegyvásárlás: jegymester.hu
Forrás: magyarjazz.hu, hunjazzfed.com, Facebook

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here