„Az én házam az én váram…”

0
748

A betörők a családi házakat, sorházakat részesítik előnyben. A javaink megvédése érdekében elengedhetetlen, hogy betartsuk bizonyos szabályokat és óvintézkedéseket. A következőkben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ezzel kapcsolatos tanácsait olvashatják

 

A betörő számára elsődleges, hogy ne legyen otthon senki, ne legyenek szemtanúk. Az értékes zsákmány megszerzésének reménye mellett nagyon fontos szempont a könnyű bejutás és menekülés is! Az elkövetőnél további mérlegelési szempont az, hogy van-e kamera felszerelve, illetve hogy van-e kutya a lakásban. A betörők gyakran udvarokon, hátsó ajtókon át, jellemzően garázsokon keresztül jutnak be az épületbe. A leggyengébb pontot keresik meg, legyen az akár egy kisméretű ablak, régi zárral ellátott ajtó. Nyári nagy melegben, a nyitott ablakok esetében a szúnyogháló csak a rovarok ellen véd, a betörőt nem tartja vissza. Az ablakra szerelt törésvédelmi fólia láthatatlan védelmet biztosít.

Ne feledje: kellő elővigyázatossággal rengeteg kellemetlenség és kár előzhető meg!

Az ajtólap, ajtótok, pánt, zárszerkezet megerősítése acéllemezzel, fémrács szerkezet kialakításával lehetséges. Az ajtó befeszítés ellen hatékony védekezés a hevederzár, amennyiben az megfelelően van kialakítva, lehetőleg falba záródik és jó minőségű a zárszerkezet. Fontos szempont, hogy az ajtó több ponton záródjon!

A biztonságot nagymértékben fokozza az elektronikus jelző-riasztó berendezés kiépítése. Fontos, hogy ha kamerarendszert szereltet fel, folyamatosan ellenőrizze és tartsa karban a rendszert! Az elkövető azonosításában, elfogásában jelentős szerepe lehet a felvételeknek.

Az okostelefonok, közösségi oldalak terjedésével újabb veszélyek is leselkednek, amelyek korábban nem voltak jellemzőek. A betörők naprakész információkat kaphatnak azon közösségi oldal felhasználóitól, akik valós idejű megosztásokkal tudatják a nagyvilággal, hogy éppen hol tartózkodnak (nyaralás, kirándulás), hiszen ebből világosan kiderül, hogy hosszabb ideig üres a házuk, lakásuk. A lakóingatlanban készített fotók pontos képet adnak az adott személy vagyoni helyzetéről is.

Figyeljen szomszédjaira, és a lakókörnyezetébe látogató idegenekre is! Egy esetlegesen bekövetkező bűncselekmény felderítésében nagyon fontos, hogy mit látott, hallott.

Minél több információt, adatot (pl.: ruházat, testmagasság, pontos időpont, rendszám vagy rendszám töredék) tud megjegyezni, annál nagyobb az esély a további bűncselekmény megelőzésére és az elkövető felderítésére!

Értesítse a lakóközösséget, hogy minél többen figyelhessenek, hisz több szem többet lát!

Értéktárgyairól készítsen fényképes értéklistát! Fotózza le, és rögzítse az értéklistában: például műszaki cikkeit és azok gyári számát, jótállási jegyeit, mobiltelefonjának IMEI számát, ékszereit.

Amennyiben betörést észlel lakóotthonában, lehetőség szerint ne változtasson semmit a helyszínen (ne kezdjen el takarítani, mert ezzel a nyomok rögzítését akadályozza), haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112 ingyenes segélyhívó számokon!

(Képek: pixabay)