Az Empátia nap után

0
798

A Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesületének elnöke január óta Fodorné Judit, akivel a szeptember 24-én megtartott 14. Empátia nap után beszélgettünk. Nem csak mozgássérült, hanem egyéb területen érintett fogyatékkal élő emberek csatlakozását is várják programjaikra.

Az idei Empátia nap a Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesületének a 14. ilyen rendezvénye volt, és most visszatértek a hagyományhoz. Amikor elkezdték, a programok főként a szórakoztatást szolgálták, majd több éven át különböző szakemberek és orvosok előadásaira került a hangsúly. Idén úgy döntöttek, hogy a zene és a tánc kerüljön a középpontba. A fellépők közül az egyesület új elnöke, Fodorné Judit a kerekes székes táncosokat emelte ki, (vezetőjük Zákány Katalin), akik gyakorlatilag 14 éve minden rendezvényükön jelen voltak. Valamint köszönetet mondott azoknak – mint például a Vivace mazsorett csoport –, akik tiszteletdíj igénye nélkül, empátiából vállalták a fellépést, és igen színvonalas előadást nyújtottak.  Judit nagy lelkesedéssel beszélt a rendezvényről: „Nagyságrendileg 200 vendégünk volt, és közülük 150-et ebéddel is megvendégeltünk. A környező települések társegyesületei majdnem mind megjelentek. Nagy köszönettel tartozunk a budaörsi polgármesternek Wittinghoff Tamásnak és a hivatali dolgozóknak, akiktől sok támogatást kaptunk, és lehetővé tették, hogy folytassuk ezt a szép hagyományt. Sok segítséget kaptunk a Jókai Mór Művelődési Központ dolgozóitól és a vezetőjétől, Simon Erikától is, akik nélkül a rendezvény előtti napon még nem állt volna minden készen.”

A Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesülete 1981-ben alakult a Pest Megyei Egyesület szervezeteként, és 2005 óta rendelkezik önálló jogi személyiséggel. 1983 és 2012 között Ecseri Imre vezette az egyesületet, aki feleségével, Erzsivel jelenleg is a legaktívabb tagok. Rövid időre, de őt a bíróság hivatalosan nem jegyezte be, Bánlaki József vezette a szervezetet. Tőle Fodorné Judit 2016. januárban vette át a pozíciót és a feladatokat. Fodorné Judit, vár maga is bottal jár, elsősorban felnőtt gyermeke révén érintett, és általa került közel az egyesülethez. Judit kétéves kora él Budaörsön és nagyon szereti a várost. „Fő célom, hogy az egyesületünk minél több korosztályt fogjon össze” – mondta. „Januártól nagyon sok fiatal jött, és most már, hogy a hely is adott (az új Nyugdíjas Házat október 3-án adták át – a szerk.), remélem, hogy több programot tudunk szervezni, amelyeken ők is részt vehetnek. Kiemelném még,  hogy nem csak mozgássérült, hanem egyéb területen érintett fogyatékkal élő emberek és csatlakoztak, például az én lányom és férje down szindrómás. Tehát a hozzájuk hasonlókat is szeretettel várjuk!”

Az egyesület célja tehát, hogy évről évre egyre több sorstársukat és támogatót tudjanak maguk között. Ezt szolgálja évről évre az Empátia nap is, ami az idén annyira jól sikerült, hogy a délután ötre meghirdetett záróra után az előadó tovább énekelt, az emberek pedig maradtak és táncoltak, buliztak tovább.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here