Az Elizabeth Sanders Keresztény Misszió a budaörsi Közösségi Házban

0
732

Szeptember 8-án volt a nyári szünet utáni első találkozója az ELIZABETH SANDERS KERESZTÉNY MISSZIÓ-nak a budaörsi lakótelepi Közösségi Házban, ahol ezen túl kéthetente szerdán délután fél négytől két óra hosszat gyűlnek össze. Kik ők és mi a céljuk? Erről beszélgettünk a névadó Sandersné dr. Kovács Erzsébet társelnökkel, vezető pásztorral és Vinczéné Pollák Judit pásztorral, a misszió titkárával.

  • Kik önök? Mikor és miért jött létre ez a misszió?

Sandersné: A Kenneth E. Hagin alapította Rhema Correspondence Bible School-ban végeztem és a szolgálatom már 30 évet felölel. Több könyvem is megjelent, amelyek a Biblia egy-egy adott témához tartozó Igéit gyűjtik egybe és foglalják imádságba. A mostani, tavaly megalakult missziónk valamennyi alapító tagja „régi”, felnövekedett keresztény. A korábbi „szellemi otthonunkat” ugyanis néhány súlyos szemléletbeli különbség miatt hagytuk el. Erről nem szeretnék bővebben beszélni, de nem mi változtunk, mi továbbra is azokat a hitalapelveket valljuk, amelyeket azelőtt.

  • Mik ezek az alapelvek?

Vinczéné: Teljes evangéliumi, karizmatikus vonalat követünk. Közénk bárki jöhet, vallási hovatartozástól függetlenül, olyanok is, akik keresik még a helyüket, illetve ateisták, de kíváncsiak ránk. Legfőbb célunk Jézus Krisztus Evangéliumának hirdetése, a Biblia tanítása és a betegekért való imádság, valamint az emberek újjászületésének az elősegítése.

  • Tehát önök meg vannak győződve arról, hogy az imádság gyógyít?

Sanderné: Természetesen. A Bibliában és hitünkben is jelen van a gyógyulás témaköre. Jézus mindenkit meggyógyított az Isten Szelleme által. Mivel hisszük és valljuk, hogy Jézus a keresztre feszítése után, harmadnapra feltámadt, így ma is ÉL és GYÓGYÍT. Ehhez persze arra van szükség, hogy HIGGYÜNK BENNE. Továbbá mi az elveszetteket keressük, akik még nem ismerik Krisztus titkát, és sokaknak nincs semmi támaszuk és kapaszkodójuk az életben. Ezért például kórházi és börtönszolgálatokat is ellátunk, hogy a reményüket vesztett embereknek az Igén keresztül lehessünk segítségükre. Fontos számunkra a szegények megsegítése is. És a „kallódó” gyerekekre szintén figyelmet kell szentelnünk, mert sajnos elég sok van belőlük.

  • Csak Budaörsön vannak összejöveteleik?

Vinczéné: Bár én magam itt élek, Erzsébet pedig gyermekkorában élt itt és itt járt iskolába, nem csak itt vagyunk jelen. A vasárnapi személyes istentiszteleteket a budapesti Golgota út 3-9. alatt tartjuk 10 órától. Élő zenével dicsérjük Istent. Ezeken az alkalmakon a szabadság és öröm érzése tölt fel bennünket. Helyi gyülekezetek is jó számmal vannak a Misszión belül, különböző vidéki városokban és Budapesten is. Budaörsön kéthetente szerdánként 15.30-17.30- óráig vagyunk a lakótelepi Közösségi Házban. Ezeken mi magunk szolgálunk. Szeptember 9-től már nem „Biblia óra” a meghirdetett összejövetelünk, hanem inkább szeretnénk a lelkeket gondozni, felemelni, hogy megláthassák, van még öröm az életben. Ehhez Isten Igéit is természetesen felhasználjuk. Hisszük, hogy az emberek másként tudnak majd hazatérni, mint ahogyan eljöttek otthonról. Ha ezt elérjük, már boldogok vagyunk!

  • És a helyiségeket bérlik?

Sandersné: Igen. De szükségünk lenne olyan állandó helyiségre, ahol folyamatosan foglalkozhatnánk a hozzánk fordulókkal. Mert az emberek mostanában nagyon sok nehézséggel néznek szembe, sok a beteg, és azok is, akik bármilyen okból egyedül maradtak. Nekik a lelkük sérült, legtöbbször emberek közé sem szívesen mennek. Pedig az nem jó.

  • Valamilyen nemzetközi vagy országos szervezethez tartoznak, vagy teljesen önállóak?

Sandersné: Szoros kapcsolatot ápolunk a Kelet-Európa Misszióval, akikkel külföldön is teljesítünk szolgálatot. Legutóbb elnökünk, Takács Tamás Szerbiában, Albániában és Ukrajnában járt velük. Szolgálatunk tehát az országos lefedettségen túl, a határainkon is túlnyúlik. De nemzetközi szolgálatok képviselői is szívesen ellátogatnak hozzánk. Legutóbb Dániából jött el egy csapat, mindenki nagy örömére. Fontos még talán, hogy a Facebook oldalunkon online formában a hét majdnem minden napján imakört tartunk. Egy-egy élő adás alkalmával átlagosan minimum százan csatlakoznak be, éppúgy Magyarországról, mint külföldről, mint például Kanada, Ausztria, USA, Izrael, Hollandia, Szlovákia, Szerbia, Románia. Az imádság Missziónk első helyen lévő, legfontosabb tevékenysége. Az imakörök interaktívak, az élő adás alatt bárki beírhatja kérését, és mi közös, összekapcsolt hittel és imaerővel imádkozunk az illetőért. Ennek általában nagyon gyors pozitív visszajelzése érkezik, elmondják bizonyságaikat az emberek.

  • Vannak, akik szerint az egyházak, mások szerint maga a vallás idejétmúlt a 21. században és ezért eleve bizalmatlanok, ha úgy érzik, meg akarják őket téríteni. Nem találkoznak elutasítással?

Vinczéné: Mi hitéletet élő emberek vagyunk, de nem fanatikusak. Tisztában vagyunk vele, hogy sokan elutasítják Istent, aminek szerintünk az elsődleges oka az, hogy nem ismerik az Igét. Tudom, hogy miről beszélek, mert én is így voltam ezzel még húsz évvel ezelőtt is. Szégyellem magam, ha erre gondolok, de csak egy nehéz élethelyzetben találtam rá erre a Misszióra. Senkit nem szeretnénk tehát semmire rábeszélni, de nyitottan fogadjuk az érdeklődőket.

  • Itt Budaörsön vannak-e konkrét terveik?

Vinczéné: Látjuk, hogy a Föld bajban van, melynek köztudottan a civilizációs fejlődés mértéktelen használata az oka. Ezért próbálunk a magunk módján tenni valamit a Földünkért, a levegő javításáért, szeretnénk fát/fákat ültetni. Így aztán felkerestük a budaörsi főkertészt, akinek elmondtuk ezt, és felmerült, hogy missziós faültetéssel csatlakozhatunk a városban zajló nagyszabású városfejlesztési projekthez (URBACHT, CSR). Valamint javaslatot teszünk a gyülekezeti tagoknak, hogy miként étkezzenek egészségesen, hogy használjanak GMO-mentes termékeket.

Sandresné: Összességében nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Misszió tagjai és a gyülekezeti tagok egységben mozduljanak, és egymást segítve dolgozzanak a közös céljainkért. A közösség még jobb összekovácsolásért tervezünk közös kirándulást, koncerteket és fiatalokat is szeretnénk megszólítani, és velük együtt, menni ezen a csodálatos úton.

  • Jelenleg zajlik Budapesten a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Részt vesznek rajta?

Vinczéné: Szervezetten nem és mi magunk, főként a családtagjaink egészségére való tekintettel tartózkodunk a tömegtől a járvány miatt. Ezért csak a televízióban és az egyéb médiumokon keresztül követjük a programokat.

A két pásztorral a TV2040 is interjút készített, amit ITT nézhetnek meg. (Cikkünk nem az ott látható műsor írásos összefoglalója.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here