Az egynapos sebészet üzemeltetése versenyképességi kérdés is

0
1331

„Erre budaörsiként mindannyian büszkék lehetünk”

A Jump Consulting Kft. két és fél éve üzemelteti a Budaörsi Egészségügyi Központot. Az ellátás stabil, a cég nyereséges, fejlesztésekre is jut forrás. De vajon hol van a helye ebben a rendszerben a rendelőintézet egynapos sebészeti részlegének? Kérdéseinkre az üzemeltetést végző cég vezetője, Zsákai Zoltán válaszolt.

 

Nehezen állt kötélnek, amikor megkerestem, hogy a budaörsi egynapos sebészetet bemutató sorozatunkban beszélgessünk.

Úgy tartom helyesnek, hogy elsősorban az egészségügyi szakemberek mutatkozzanak be, akiknek a gyógyításban közvetlen szerepük van. Persze nem a kollégák sztárolására vagy celebesítésére gondolok, hanem arra, hogy a páciens orvosba vetett bizalma és együttműködési hajlandósága a gyógyulás szempontjából rendkívül fontos. Ezért jó, ha a helyiek a Budaörsi Napló cikkein keresztül is megismerkednek a járóbeteg-ellátásban és az egynapos sebészeten dolgozó orvosokkal. Ehhez képest én háttérmunkát végzek: a feladatom a rendelőintézet finanszírozásának és zavartalan működésének biztosítása, az ellátást végző csapat egyben tartása, a munkafeltételek javítása, az eszközpark fejlesztése.

Két és fél éve vették át a Budaörsi Egészségügyi Központ üzemeltetését.

Már korábban is jelen voltunk: 2015-től mi láttuk el a 24 órás ügyeletet, így értelemszerűen esett ránk a választás, amikor 2016 őszén azzal a feltétellel keresett a város ideiglenes üzemeltetőt, hogy az ellátásban nem lehet fennakadás. Végül 2018. január 1-jétől kaptunk tízéves szerződést az önkormányzat által kiírt nyílt közbeszerzései pályázat megnyerését követően. Az üzemeltetést stabil alapokra helyeztük, úgy, hogy a városnak nem kell pénzt áldoznia az ellátás finanszírozására. Megmutattuk, hogy megfelelő szervezéssel a társadalombiztosítás, vagyis a NEAK által nyújtott normatív támogatás elegendő a szakellátások gazdaságos üzemeltetéséhez. Cégünk nyereséges.

Milyen szerepet kap ebben az Egynapos Sebészeti Részleg?

Egynapos sebészetünk a budaörsi egészségügyi ellátás zászlóshajója. Országos hírű intézmény, ami az itt dolgozó fantasztikus orvosi és szakdolgozói gárdának köszönhető. Orvos igazgatónk, Gamal Eldin Mohamed professzor és az aneszteziológiai ambulancia vezetője, Janecskó Mária professzor asszony az egynapos sebészet úttörői, az 1990-es években részt vettek a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság megalakításában. Így aztán nem véletlen, hogy az ország első önálló, több szakmára kiterjedő egynapos sebészeti centruma is itt, Budaörsön nyílt meg 2004-ben. Előnyünk ebből származik, és ezt az előnyt azóta is őrizzük, sőt az utóbbi időben újabb szakmákat és új műtéti típusokat is fel tudtunk venni az intézményünkben végzett beavatkozások közé. Erre budaörsiként mindannyian büszkék lehetünk.

Társadalombiztosítás által támogatott és fizetős műtéteket is végeznek.

Igen, egymástól elkülönítve. Ez a törvényi előírás, amit egynapos sebészeti részlegünkön természetesen betartunk.

Miért kell számos műtétért fizetni? Ha valaki egyenes orrot szeretne pisze helyett, akkor persze érthető, de sok olyan műtét is van, ami az emberek életminőségén jelentősen javít, mégsem finanszírozza őket a társadalombiztosítás.

Az egészségügy dinamikusan fejlődő szektor, és sehol sem telik mindenre közpénzből. Vannak gazdagabb országok és szegényebbek, vannak olyanok, ahol magasak az adók és erős a szociális háló, és vannak olyanok, például a nagyon is fejlett Egyesült Államok, ahol az öngondoskodásnak van stabil hagyománya. Egy dolog sehol nincsen: hogy a legkorszerűbb beavatkozásokat tömegesen, közpénzből lehessen fedezni. Ehhez ugyanis a világ minden pénze sem lenne elég. Az élenjáró technológiákat üzleti alapon fejlesztik, és mielőtt tömegessé válnának, bizony nagyon drágák. Márpedig mi versenyképes intézményt szeretnénk, olyat, amiben nemzetközi tapasztalattal rendelkező élvonalbeli sebészek végzik a műtéteket, modern műszerek segítségével. Ennek a lehetőségét teremtjük meg Budaörsön. A jó körülményeknek, az orvosok hozzáértésének, a csapat rutinjának, a kiváló műszerezettségnek, a nagyfokú betegbiztonságnak pedig azok a budaörsiek is hasznát látják, akiket egyszerűbb, TB-finanszírozott műtétekre tudunk beutalni.

Említette az újabb szakterületeket, műtéti típusokat.

Ki kell emelnem a dr. Gulyás Károly és kollégái által létrehozott Vállcentrumot, ami „kiválósági központ” elismerést is kapott. Vállsebészeti műtéteink a világ abszolút élvonalát jelentik, magyar és külföldi orvosokat is képzünk Budaörsön. Szintén az ortopédiához tartoznak a csípőprotézis-beültetések: óriási igény – és óriási hiány – mutatkozik ezen a területen. Azon dolgozunk, hogy az elsősorban Svájcban praktizáló dr. Forster-Horváth Csaba vezetésével ezeket az operációkat is felvegyük sebészetünk repertoárjára. A kézsebészetben, a nőgyógyászatban, a szemészetben is aktívak vagyunk, ezek a beavatkozások a Budaörsi Napló hasábjain terítékre is kerültek az elmúlt hónapokban. Mindemellett az általános sebészeti operációk körét is bővítjük, hiszen a korszerű műtétek számos területen térítéskötelesen is versenyképesek. Hogy egy egyszerű példát mondjak: nem biztos, hogy egy hagyományos kórházi aranyérműtét kéthavi lábadozással olcsóbb, mint az általunk kínált korszerű, hálapénzmentes proktológiai beavatkozás, ahol két hét otthoni rehabilitációt követően vissza lehet térni a munkába – és akkor az átélt, illetve megspórolt fájdalmakról, az ellátás biztonságáról és az egyéb körülményekről még nem is beszéltünk.

Írta: Révész Gábor

 Háromszor három életminőség-javító műtét ingyen

A Budaörsi Egészségügyi Központ az április 1-je és június 30-a között jelentkezőknek kilenc nagy értékű műtétet kínál fel térítésmentesen az ortopédia – váll-, csípő- és térdműtétek –, valamint a gasztroenterológia-proktológia területén. Az ingyenes beavatkozásokra az intézmény honlapján lehet jelentkezni a www.budaorsmed.hu/3×3 címen. A promóciós műtéti beavatkozások kedvezményezettjeit a szükséges vizsgálatok elvégzését követően szakmai bizottság választja ki. A kiválasztás fő szempontja a páciens egészségi állapota, műtétre való alkalmassága és a műtéttől remélhető életminőség-javulás.