Az anyatejes táplálást ünnepeltük

0
827

Ma délelőtt rendezte meg az anyatejes táplálás, illetve a szoptatás ünnepségét a Budaörsi Védőnői Szolgálat a városházán. Tizennégy év óta minden évben az anyatejes nap keretében a védőnők azokat az édesanyákat köszöntik, akik legalább hat hónapon keresztül szoptatták kisbabájukat. A családi rendezvényen a gyerekeket Mese Maci bábos kalandjai szórakoztatták, a folyosón pedig gyermekápolással kapcsolatos termékek között lehetett böngészni.

Idén augusztus 29-én rendezte meg a Budaörsi Védőnői Szolgálat az anyatejes táplálást ünneplő eseményt, melynek Budaörs Város Önkormányzata adott helyszínt a városháza dísztermében. Maga az anyatej, illetve a szoptatás világnapja augusztus 1-én van, de hagyományosan Budaörsön erről augusztus végén, az anyatejes napnak elnevezett esemény keretében emlékeznek meg. A rendezvényt idén is Wittinghoff Tamás polgármester nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy a WHO és az UNICEF is azt ajánlja az édesanyáknak, hogy legalább fél évig szoptassanak, és ez alatt az idő alatt nem is kell mást adni a babáknak, majd kétéves korig folytassák. Majd hozzátette, kutatások szerint az a gyermek, aki hosszabb ideig szopik, nagyobb valószínűséggel kap védettséget azok ellen a betegségekkel szemben, melyeken az anya már átesett. Végül kilátásba helyezte a polgármester, hogy a nagyszámú jelenlévőre való tekintettel jövőre nagyobb helyszínen, a sportcsarnokban kerülhet megrendezésre az anyatejes nap.

Ezt követően a játszósarokban Mese Maci bábos kalandjaiból kaphattak ízelítőt a gyerekek és szüleik. A foglalkozáson októbertől minden szerda délelőtt a Jókai Mór Művelődési Házban lehet majd részt venni rendszeresen. A műsor végeztével a körzetek sorrendjében a védőnők kiszólították és átadták gondozottjaiknak, „a szoptatást, mint életformát vállaló édesanyáknak” a névre szóló, elismerő okleveleket egy kis ajándék és egy cserép virág kíséretében.

A védőnők idén is megörvendeztették az egybegyűlteket az Alma együttes Nád a házam teteje című dalára készített táncukkal.

Az esemény szponzorai kiállítási lehetőséget kaptak az emelet folyosóján, ahol gyermekápolással kapcsolatos termékeket ismerhettek meg közelebbről a szülők. Ugyanitt üzemelt a rendezvény ideje alatt a meghívottak számára ingyenes büfé.

A rendezvény utolsó nagyobb eseménye, a hagyományokhoz híven tombola húzás volt, melynek során sokan értékes ajándékcsomaggal lettek gazdagabbak, a támogatóknak köszönhetően.