Átadták az új Nyugdíjas Klubot

0
774

Elkészült az új Nyugdíjas Klub a Szabadság úton, a Jókai Mór Művelődési Központ mellett/mögött, ahol immár méltó körülmények között találkozhatnak, szervezhetik programjaikat a budaörsi idősek. Az épület átadása után, 2016. október 3-án, a Jókai Mór Művelődési Központban köszöntötte a város a szépkorúakat az Idősek Világnapja alkalmából.

Az új Nyugdíjas Klub a mai napon, egy évvel az alapkő letétele után nyílt meg a Szabadság út 24/2-3-as szám alatt, a művelődési ház mögött. Az épületet a Budaörsön bejegyzett, aktív klubéletet folytató nyugdíjas szervezetek vehetik birtokba.

A budaörsi nyugdíjasok kezdetben a Csiki Pihenőkertben, utána a Szabadság út 74. szám alatt (a Templom téri udvarházért cserébe ezt az ingatlant adta el az önkormányzat a Postának) gyűltek össze, majd „átmenetileg”, de valójában néhány évre az Árpád utcában az iskola mellett megvásárolt, a célra nem igazán alkalmas családi házat kapták meg használatra. S amikor azt tavaly, az iskola újjáépítése érdekében lebontották, most már tényleg csak ideiglenesen, két, kisebb helyiségben találkozhattak, az óvárosban és a lakótelepen.  Ezt az áldatlan állapotot szüntette meg a ma átadott korszerű Nyugdíjas Ház, ahol – ahogy Wittinghoff Tamás polgármester a megnyitón fogalmazott – méltó körülmények között tudnak összejönni és szórakozni az idősek. Utalt rá, hogy az új épületet épp az Idősek Világnapjához kapcsolódóan vehetik birtokba a budaörsi nyugdíjas szervezetek, és egyúttal cáfolta a pletykákat, hogy drágább lett volna az építkezés az eredeti kivitelező leváltása miatt.  Mint mondta: „Természetesen állapotfelmérést végeztünk és visszatartottuk az eredeti kivitelezőtől azokat az összegeket, amelyek a befejező munkákhoz kellenek. Ennek megfelelően nemhogy drágább nem lett, de a kötbér érvényesítése miatt még belül fogunk maradni az eredeti szerződéses összegen. Tehát nemcsak jó minőségben, megfelelő állapotban tudjuk átadni, de  költséghatékony módon sikerült megvalósítani az épületet.”

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a megnyitóra, ami előrevetíti, hogy az épület nem igen lesz kihasználatlan. A Himnusz ünnepélyes, közös meghallgatása után a Kesjár Csaba Általános Iskola harmadik osztályos tanulói daloltak és furulyáztak el olyan ismert népdalokat, mint az „Ég a világ a boltban” és a „Kis kece lányom”.

A műsor után Forgó Imréné „Ibolya néni”, a budaörsi Idősek Tanácsának elnöke, mindenkinek köszönetet mondott, aki segített az új ház megépülésében, és külön kiemelte Simon Erikát, a Jókai Mór Művelődési Központ igazgatóját, azaz a Nyugdíjas Házat működtető intézmény vezetőjét, aki nagy segítségükre volt a programjaik megtartásában és a költözésben is. Simon Erika is azt hangsúlyozta, milyen boldogság számára, hogy az ő feladata volt az épület berendezése.

Az átadást szimbolizáló szalagot hárman, Ibolya néni, Simon Erika és Wittinghoff Tamás vágta át, és a nyugdíjasok nevében az idős hölgy 220 000 forintot vehetett át a klubok számára, amely a város 30. évfordulójára kiadott könyv értékesítéséből, adományként gyűlt össze.

Sok egyeztetés előzte meg az épület átadását, amely helyszínének kiválasztása sem volt egyszerű. Fontos volt a központi elhelyezkedés, jó megközelíthetőség, mégis nyugodt környezet, valamint, hogy az elkészülő épületet kényelmesen és akadálymentesen tudják használni az idősek. A kiválasztott ingatlanon elbontották a meglévő épületeket, és helyettük egy modern, magastetős, optimális helykihasználású közösségi teret hoztak létre. Az „U” alakú épülethez belső udvar és hátsó kert is kapcsolódik, amelyek programoknak, beszélgetéseknek is helyszínéül szolgálhatnak.

Az épület korszerű téglafalazattal és fa fedélszerkezettel készült, nettó alapterülete 235 m2, amelyben egy 80 férőhelyes nagyterem és egy vele összenyitható, 35 férőhelyes kisterem, továbbá próbaterem, foglalkoztató, valamint konyha, vizesblokk, közlekedők és tároló található.

Az épület anyag- és formavilágában a hajdani fő utca sváb házait idézi, anyaghasználatára, megjelenésére általában jellemző a természetesség.

Bár igazán impozáns az épület, hogy még szebb legyen október végére különleges képek fogják a falát díszíteni. Erről a megnyitó záróakkordjaként Ráthonyi Kinga keramikusművész, az Illyés Művészeti Szakképző Akadémia tanára tartott egy rövid prezentációt. Az „Évszakok” című közösségi művészeti alkotást a keramikusművész a diákjaival együtt álmodta meg: a legnagyobb termet és a külső falat egyaránt négy-négy szimbolikus fával fogják dekorálni, amelyek az évszakok és egyben az élet körforgását ábrázolják. Az ehhez szükséges porcelán domborműveket a keramikus tanulók öntötték formába, az olasz muránói üvegmozaikok elkészítésében pedig négy korosztály egy-egy csoportja segédkezett: a tavaszt a Vackor Óvoda ovisai, a nyarat az Illyés gimnázium tanulói, az őszt a városháza dolgozói, a telet pedig a Nyugdíjas Klub tagjai készítették el. Az alkotások tehát még ebben a hónapban felkerülnek helyükre, az új Nyugdíjas Ház falára.