Asztalitenisz: a legjobbak elismerése és egyéb információk

0
894

„Büszkén mondhatjuk, hogy az egyetlen asztalitenisz szakosztály vagyunk Magyarországon melynek sportolói érmet szereztek a legutóbbi felnőtt, utánpótlás és veterán Európa-bajnokságon is” –hangzott el a Budaörsi Sport Club 2016/17-es szezont lezáró ünnepségén. A korábban nagy népszerűségnek örvendő amatőr asztaliteniszt azonban a szakosztályon belül vissza kellett szorítani, mert a termük mérete már nem teszi lehetővé.

A Budaörsi Sport Club vezetése az Asztalitenisz Szakosztályt támogató partnerek és városvezetők jelenlétében díjátadó ünnepséget tartott szeptember elején.  

„Az elmúlt szűk egy évben sportolóink, csapataink kiváló hazai és nemzetközi sikereket értek el, a BSC és a szakosztály vezetése ezeket az eredményeket kívánta kiemelni és díjazni. Az ünnepséget jelenlétével megtisztelte Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere, Bíró Gyula alpolgármester (a budaörsi asztalitenisz szakosztály alapítója – a szerk.) Pósfai Gábor a Decathlon Magyarország ügyvezetője és Németh Pál a 2i Kft. társtulajdonosa” – derül ki a szakosztálytól kapott sajtóanyagból. „Somlyó Gergely a Budaörsi Sport Club elnöke beszédében kiemelte, hogy az elért eredmények sportemberek sok éves, több esetben több mint tíz éves munkájának gyümölcse, olyan sportolóké és sportszakembereké, akik erősen kötődnek Budaörshöz és a Budaörsi Sport Clubhoz.”

Minden korosztályban születtek hazai és nemzetközi sikerek is. Az utánpótlás tagjai megyei csapatbajnoki aranyérmüket vehették át. A felnőtt női csapat zsinórban nyolcadik alkalommal lett érmes az Extra Ligában, negyeddöntőig jutott az ETTU Kupában és 2013 után újra bronzérmet szerzett a Nemzetközi Szuperligában. Pergel Szandra pedig a magyar válogatott legeredményesebb versenyzője lett a felnőtt Világbajnokságnak és a Felnőtt Európa-bajnokságnak is, ahol párosban az egyetlen magyar érmet szerezte meg.

Az utánpótlás Európa-bajnokság is bravúros budaörsi sikert hozott, hiszen saját nevelésű sportolónk Nagy Norbert ifjúsági párosban bronzérmet szerzett. Ackermann Erika, aki amellett, hogy a szakosztályban edzője Norbinak a portugáliai Európa-bajnokságon az ifjúsági válogatott edzőjeként is részese volt a sikernek. „Végül, de nem utolsósorban szakosztályunk férficsapatának tagja a több mint húsz éve Budaörsön pingpongozó Dohnál Gábor veterán Európa-bajnoki érmét ünnepeltük közösen”.

„Büszkén mondhatjuk, hogy az egyetlen asztalitenisz szakosztály vagyunk Magyarországon melynek sportolói érmet szereztek a legutóbbi felnőtt, utánpótlás és veterán Európa-bajnokságon is.”

Az ünnepségen szó esett a 2017/2018-as szezonról is, ahol a női csapat – 2003 óta megszakítás nélkül – 15. alkalommal képviselheti Budaörsöt az Európai Asztalitenisz Szövetség legrangosabb kupájában.

Még az ünnepség előtt a Budaörsi Napló Szvitán Krisztina szakosztályvezetőt kérte, hogy értékelje a lezárult bajnokságokat. „A csapatból külön nem szeretnék senkit kiemelni. Két dolgot viszont igen: az egyik Pergel Szandra válogatottban nyújtott kiemelkedő teljesítménye, a másik, hogy továbbra is csak magyar játékosokkal vesszük fel a küzdelmet a hazai és a nemzetközi porondon is. Ezt az irányt szem előtt tartva került 2016 nyarán a Budaörsi Sport Clubhoz Nagyváradi Mercédesz.

A csapat összetétele a 2017/2018-as szezonban nem változik. Három fronton leszünk is idén érdekeltek, ezek a magyar Extra Liga, a nemzetközi Klubcsapatok Szuperligája és a nemzetközi ETTU Kupa.”

A női csapat tagjai:

Pergel Szandra: felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes, háromszoros magyar bajnok csapatban, többszörös magyar bajnok párosban, 8. szezonját kezdi a BSC-ben, jelenleg Póta Georgina után ő rendelkezik a legjobb világranglistás helyezéssel a magyar játékosok közül.

Fazekas Mária: felnőtt Európa-bajnok csapatban, többszörös BEK győztes, többszörös magyar bajnok, olimpikon. Összességében az 5. szezonja lesz Budaörsön.

Varga Tímea: utánpótlás válogatott, csapatban magyar bajnok, egyéni magyar bajnoki érmes, a 3. szezonját kezdi Budaörsön.

Nagyváradi Mercédesz: utánpótlás válogatott, csapatban magyar bajnok, a felnőtt válogatott tagja, a 2. szezonját kezdi Budaörsön.

Az utánpótlás nevelés kapcsán – ahogy azt az összefoglalóban is írtuk – nem várt bravúros bronzérmet szerzett Nagy Norbert az utánpótlás Európa-bajnokságon. Kiemelten fontosnak tartjuk ezt a területet, az 2017/18-as a hatodik tanév, amikor együttműködünk az 1.Számú Általános Iskolával a budaörsi pingpong programban.”

Ami a tárgyi feltételeket illeti: „Bízunk abban, hogy több irányból, több helyről kapunk majd segítséget annak érdekében, hogy javuljon az infrastrukturális helyzetünk is” – mondta lapunknak a szakosztályvezető. Mint ismert, a sportcsarnok nagy termében csak a nemzetközi versenyeket rendezhetik meg az asztaliteniszezők, mert egyébként a csarnok más sportágak illetve egyéb rendezvények miatt foglalt. A kisterem viszont szűkös. A Budaörsön korábban igen nagy népszerűségnek örvendő amatőr asztaliteniszt is ezért kellett a szakosztályon belül visszaszorítani, mert „a termünk mérete nem teszi azt lehetővé, hogy évközben is lehetőséget tudjunk adni felnőtt amatőr játékosoknak.” A Városi Amatőr Asztalitenisz Bajnokságot azonban évente egyszer még megrendezik. Az idén, tehát 2017-ben január 28-án volt és azt tervezik, hogy megtartják majd 2018-ban is.